Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

»Μερισμα ευθυνης

ΝΕΑ

ΕΠΙτων προγενέστερων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ ακούστηκε για πρώτη φορά το σύνθημα «περισσότερο βούτυρο και λιγότερα κανόνια». Και ήταν ο σημερινός Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου που, ως υπουργός Εξωτερικών εκείνων των κυβερνήσεων, μίλησε πρώτος για το «μέρισμα ειρήνης».

ΜΕ απλά λόγια: η αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία απελευθερώνει πόρους. Αν εμπεδωθεί η ειρήνη, η φιλία και η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, χρήματα που ώς τώρα διοχετεύονται σε εξοπλισμούς θα..
διατεθούν- εκατέρωθεν- για την ευημερία των δύο λαών.

ΜΙΑ δεκαετία από τότε που διατυπώθηκαν αυτές οι σκέψεις στο πλαίσιο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ένας εξέχων πολιτικός παράγων της Τουρκίας τις επαναφέρει: ο Εγκεμέν Μπαγίς, υπουργός Επικρατείας στην κυβέρνηση Ερντογάν. Είναι ο χειριστής των ευρωτουρκικών υποθέσεων. Ο κεντρικός διαπραγματευτής της χώρας του με τα κοινοτικά όργανα.

ΣΤΗσυγκυρία που διανύουμε το πρόσωπο που διατυπώνει αυτές τις απόψεις έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς συμβολίζει μια προοπτική της Τουρκίας που η Ελλάδα αποδέχεται και υποστηρίζει: την ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

ΑΛΛΑοι ερμηνείες της δήλωσης Μπαγίς δεν μπορεί παρά να είναι πολλές. Πρόκειται για έναν ακόμη κεντρικό ελιγμό- ακόμη και παγίδα- της τουρκικής πολιτικής; Υποδηλώνει τη διάθεση μιας μερίδας του πολιτικού κόσμου της Τουρκίας να αποδυναμώσει τον ρόλο των στρατηγών που συνδέονται κατά βάση με τα γιγαντιαία εξοπλιστικά προγράμματα; Ή πρόκειται για ειλικρινή πρόταση εκ μέρους της Άγκυρας;

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗδόθηκε από την ελληνική κυβέρνηση διά του κ. Δημήτρη Δρούτσα.

Καλοδεχούμενες αυτές οι δηλώσεις, αλλά είναι νωρίς να κρίνουμε. Η Ελλάδα επιβεβαιώνει διαρκώς την επιθυμία της να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών. Τα λόγια του τούρκου υπουργού γίνονται δεκτά με ικανοποίηση. Αλλά πρέπει να υπάρχουν και πράξεις από την πλευρά της Τουρκίας. Να καταβάλει η Άγκυρα το μέρισμα ευθύνης που της αναλογεί.

ΑΡΧΗΣγενομένης βεβαίως από τη διακοπή των προκλήσεων στο Αιγαίο. Και από άλλες πρωτοβουλίες σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: