Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

»[ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ ]

«...ημείς άδομεν!»
Του Ι. Κ. Πρετεντέρη ΝΕΑ

ΘΕΛΩ ΝΑ ελπίζω ότι όλοι έχουμε αντιληφθεί τι συνέβη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Κι επειδή μπορεί να υφίστανται ακόμη μερικές αμφιβολίες, να το συνοψίσω απλά: βρισκόμαστε αισίως στον προθάλαμο του ΔΝΤ.
ΑΝ ΤΑ μέτρα δεν εφαρμοστούν και αν δεν αποδώσουν συντόμως, τότε θα μας αναλάβει ο καρχαρίας- με τις ευχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία σε ένδειξη φιλίας και συμπαράστασης μπορεί να τσοντάρει κανένα διμερές δάνειο.
ΑΝ ΣΥΜΒΕΙ καμία τέτοια στραβή, τα «δεν ήξερα» και τα «δεν κατάλαβα» είναι περιττά. Τώρα πλέον ξέρουμε όλοι!
ΤΟ ΛΕΩ έτσι ωμά για να υπογραμμίσω πόσο..
κρίσιμο είναι να αποδώσουν τα μέτρα. Διότι ακόμη κι αν απεφεύχθη κατά κάποιον τρόπο η κατάρρευση της χώρας, ουδόλως έχει εξασφαλιστεί η ανόρθωσή της.
ΚΑΙ ΤΟ λέω ακόμη επειδή δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι το συνειδητοποιούν όλοι με τον ίδιο τρόπο.
ΔΕΝ ΕΝΝΟΩ, βεβαίως, την Αλέκα και τον Αλέξη που ζουν σε άλλον πλανήτη, αλλά διάφορους μέσα στην κυβέρνηση που δεν δείχνουν να αντιλαμβάνονται ότι το τοπίο έχει μεταβληθεί, ότι οι απαιτήσεις είναι διαφορετικές και ότι τα πράγματα πρέπει να κινηθούν με άλλη λογική και άλλους ρυθμούς. Τους αρέσει, δεν τους αρέσει. Συμφωνούν, δεν συμφωνούν.
ΔΙΟΤΙ ΤΗΝ ώρα που πλησιάζει το ΔΝΤ, τι κάνουμε εμείς; ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ τα χρέη των νοσοκομείων. Όχι μόνο δεν έχουν περιοριστεί αλλά το πρώτο δίμηνο έτρεχαν με αυξητικό ρυθμό. Με αυτόν τον ρυθμό και αν δεν γίνει κάτι να αλλάξει, τα χρέη των νοσοκομείων όχι μόνο δεν θα μειωθούν μέσα στο 2010 αλλά θα αυξηθούν (!) κατά 1,3 δισ. ευρώ- είναι σχεδόν όλα τα έσοδα που προσδοκά η κυβέρνηση από την αύξηση του ΦΠΑ...
ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ τον δημόσιο τομέα. Σήμερα, τρεις μήνες μετά την κατάθεση του Προγράμματος Σταθερότητας και έξι μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, πόσοι άχρηστοι ή περιττοί δημόσιοι οργανισμοί έχουν καταργηθεί ή συγχωνευθεί ή απλώς περιοριστεί; Απάντηση: κανένας! Ισχύει ακριβώς ό,τι ίσχυε και προ της καταστροφής.
ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ τη Βουλή- πάλι ο Πετσάλνικος! Τον Απρίλιο, η Βουλή θα εκπροσωπηθεί στην παρέλαση των ομογενών, στη Νέα Υόρκη. Καμία αντίρρηση. Θα μεταβούν εκεί επτά βουλευτές μετά συνοδών, ταξιδεύοντας α΄ θέση (λογικό) και διαμένοντας για πέντε μέρες σε κάποιο καλό ξενοδοχείο (και αυτό λογικό). Αλλά γιατί επτά βουλευτές; Αυτό είναι λιγότερο λογικό. Θα αρκούσε, υποθέτω, να εκπροσωπήσει τη Βουλή κάποιος από τους αντιπροέδρους της και να ξεμπερδέψουμε. Μια παρέλαση δεν είναι πια καμία τρομερή πολιτική υπόθεση που να χρειάζεται τόσο κόσμο από τόσα κόμματα!
ΑΛΛΑ ΠΟΛΥ φοβούμαι ότι «ημείς άδομεν»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: