Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

»Πηρε στηριξη απο Χιλαρι

Και οι ΗΠΑ υιοθέτησαν την πρόταση Γιώργου για κοινό μέτωπο κατά των κερδοσκόπων
ΠΑΡΙΣΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗ Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος gpapachristos@dolnet.gr ΝΕΑ


Στη Σύνοδο του G20 θα συζητηθεί το πρόβλημα της κερδοσκοπίας εις βάρος οικονομικά αδύναμων χωρών.
Αυτό ήταν το πιο σημαντικό πολιτικό κέρδος που αποκόμισε ο Γιώργος Παπανδρέου από τη χθεσινή συνάντησή του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

▅«Κοινή πρόκληση» για ΗΠΑ και Ελλάδα χαρακτήρισε την οικονομική κρίση η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ μετά τη συνάντησή της με τον Γ. Παπανδρέου O Πρωθυπουργός έθεσε στην κ. Κλίντον το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, καθώς και την πρόσφατη πολιτική συμφωνία με τη Γερμανία και τη Γαλλία για την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι.. η κ. Κλίντον αποδέχθηκε αμέσως τους προβληματισμούς του, όπως και την πρότασή του να συζητηθεί στο πλαίσιο της Συνόδου των 20 πιο ανεπτυγμένων και ταχύτερα αναπτυσσόμενωνοικονομιών του κόσμου.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα, χάρη και στις προσωπικά πολύ καλές σχέσεις που διατηρούν ο κ. Παπανδρέου με την οικογένεια Κλίντον, και ουσιαστικά έδωσε στον Πρωθυπουργό την ευκαιρία να εκθέσει άλλη μία φορά το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας εξαιτίας των επιθέσεων που υφίσταται από το διεθνές κερδοσκοπικό κεφάλαιο, μεγάλο μέρος του οποίου εδρεύει στις ΗΠΑ. Δεν έγινε γνωστό αν ο κ. Παπανδρέου ζήτησε και την παρέμβαση των αρμόδιων αμερικανικών αρχών προκειμένου να συνδράμουν τις προσπάθειες που γίνονται για την αντιμετώπιση του κερδοσκοπικού κεφαλαίου, παρότι πρόσφατα η αμερικανική κυβέρνηση διέταξε να διενεργηθούν κάποιου είδους έρευνες.
Η συνάντηση αποτιμήθηκε από την ελληνική αντιπροσωπεία (τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας) ως πολύ σημαντική για τον αγώνα που δίνει η χώρα μας κατά της διεθνούς κερδοσκοπίας.

«Κοινή πρόκληση»
Αργότερα στις δηλώσεις του ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι είναι «εξαιρετικής σπουδαιότητας» η συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ στη μάχη κατά της κερδοσκοπίας και η κ. Κλίντον προσέθεσε ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση αποτελεί μια από τις πιο πιεστικές κοινές προκλήσεις σήμερα, δεδομένου ότι «οδήγησε ανθρώπους στην ανεργία, οδήγησε στο κλείσιμο επιχειρήσεων και στέρεψε τον δημόσιο κορβανά τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ελλάδα». Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση στην απόφασή της να λάβει σκληρά μέτρα για να αντιμετωπίσει την κρίση και έσπευσε να υπογραμμίσει πως η Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ. «Ούτε ο Πρωθυπουργός ούτε η Ελλάδα ζήτησε από τις ΗΠΑ οτιδήποτε», τόνισε επιγραμματικά η κ. Κλίντον αμέσως μετά το τέλος της 45λεπτης συνομιλίας που είχε με τον Πρωθυπουργό. Ο κ. Παπανδρέου, από την πλευρά του, επέμεινε ότι απαιτείται ένα «ρυθμιστικό πλαίσιο για να διασφαλίσουμε πως οι αγορές θα λειτουργήσουν σωστά και επ΄ ωφελεία των πολιτών», ενώ επισήμανε ιδιαίτερα τις πρακτικές που ακολουθεί η διεθνής κερδοσκοπία.

«Βαριά ατζέντα» στη συνάντηση με τον Ομπάμα

Ο Κ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ αναμένεται σήμερα να παρουσιάσει στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα το σχέδιο που επεξεργάστηκαν Γαλλία, Γερμανία και Ελλάδα για την αντιμετώπιση της διεθνούς κερδοσκοπίας. Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 14.00 τοπική ώρα (21.00 ώρα Ελλάδος) και αναμένεται να θιγούν και άλλα ζητήματα που αφορούν την περιοχή μας όπως τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. Χθες επίσης κατά τη συνάντηση του κ. Παπανδρέου με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό και τα Βαλκάνια αλλά και οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Μετά τη συνάντηση η κ. Κλίντον υπογράμμισε «τον ηγετικό και στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια» και απένειμε τα εύσημα στον Γιώργο Παπανδρέου για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ιδιαίτερα όσον αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία. Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι προτίθεται να συναντηθεί σύντομα με τον Τούρκο ομόλογό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: