ellispoint
Μας δείχνουν την πόρτα «εξόδου» της ευρωζώνης. Μας δείχνουν την πόρτα του ΔΝΤ. Μας δείχνουν τις πύλες της Κολάσεως – το μόνον τόπο, προφανώς, που αρμόζει στους αίροντες όλες τις δημοσιονομικές αμαρτίες του κόσμου.
Εστω, ας πάμε εμείς και στην Κόλαση, και στα τάρταρα και στο πυρ το εξώτερον επίσης. Η εθνική, αμαρτωλή ψυχή μας θα το αντέξει – η κοινή μας λογική όμως είναι που δεν αντέχει άλλο.
Τι ακριβώς θέλει, δηλαδή, η Γερμανία; Να βγει η Ελλάδα απ’ το ευρώ; Ας βγει – μικρό το κακό, είμεθα μονάδα σχεδόν αμελητέα με βάση τους νόμους της ..
αγοράς, μετά βίας αντιπροσωπεύουμε το 3% του ΑΕΠ της ευρωζώνης.
Εάν όμως, κατόπιν της ελληνικής εξώσεως, συνεχίσει να αμαρτάνει και η Ισπανία, η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, τι θα γίνει; Θα λάβει κι εκείνη ειδοποιητήριο εξώσεως; Κι αν δε μειώσει το έλλειμμά της – 8,3% σήμερα – και η Γαλλία, τι θα συμβεί; Θα της στείλει εξώδικο η κυρία Μέρκελ να εγκαταλείψει κι εκείνη την ευρωπαϊκή …πολυκατοικία;
Αναζητώντας, επί ματαίω, την απάντηση στα απανταχού εγχειρίδια πολιτικής οικονομίας και …παραψυχολογίας επίσης, πέσαμε πάνω σε δύο τελευταία άρθρα του Martin Wolf, του κορυφαίου οικονομικού αναλυτή των Financial Times – και εκ των κορυφαίων και εγκυρότερων ολόκληρης της Ευρώπης. Και, καθότι κινδυνεύουν πλέον με παράκρουση ακόμη κι οι τελευταίοι, πραγματικοί ευρωπαϊστές αυτής της ηπείρου, σκεφτήκαμε ότι αξίζει τον κόπο να τους ρίξουμε μια ματιά μαζί:
… «Είναι σωστό να διασώζεις τους αμαρτωλούς, να ενισχύεις έτσι τη συνοχή της ευρωζώνης, αλλά να θέτεις σε κίνδυνο τη νομισματική σταθερότητα;…
…Δυστυχώς, η εγχώρια συζήτηση στη Γερμανία καταλήγει, λανθασμένα, στο ότι η απάντηση είναι να γίνουν όλα τα κράτη-μέλη ένα ομοίωμα της Γερμανίας. Η Γερμανία όμως μπορεί να είναι Γερμανία – μια οικονομία με δημοσιονομική πειθαρχία, ελάχιστη εγχώρια κατανάλωση και τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα – ακριβώς επειδή οι άλλοι δεν είναι ίδιοι μ’ εκείνη. Το τρέχον οικονομικό της μοντέλο παραβιάζει την ίδια την αρχή του διεθνισμού του μεγαλύτερου φιλοσόφου της, του Καντ…»
… « Η Γερμανία πιστεύει ότι οι πελάτες της πρέπει να συνεχίσουν να αγοράζουν από εκείνη, αλλά να σταματήσουν τον αλόγιστο δανεισμό. Αυτή η θέση, από τη στιγμή που τα δικά της πλεονάσματα βασίζονται στα δικά τους ελλείμματα, είναι ασύμβατη. Οι χώρες με πλεονάσματα δεν μπορούν παρά να χρηματοδοτούν τις χώρες με ελλείμματα. Διότι εάν τα χρέη γίνουν υπέρογκα οι οφειλέτες-πελάτες θα χρεοκοπήσουν…»
… «Τρία συμπεράσματα μπορούν αν εξαχθούν για τη στρατηγική της πιο ισχυρής χώρας της Ευρώπης. Πρώτον ότι θα έχει σαρωτικές αποπληθωριστικές συνέπειες. Δεύτερον ότι δεν είναι μια στρατηγική που μπορεί να λειτουργήσει. Τρίτον, ότι μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την έξοδο της ίδιας της Γερμανίας από την ευρωζώνη…
…Η απειλή για τη σταθερότητα της ευρωζώνης δεν είναι τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας. Η απειλή είναι τα δημόσια οικονομικά των μεγάλων χωρών. Από τη στιγμή που η Γερμανία δεν μπορεί να αναγκάσει αυτές τις χώρες να συμπεριφέρονται όπως εκείνη θέλει κι από τη στιγμή που δεν έχει τη δυνατότητα να αποπέμπει από την ευρωζώνη όποιο μέλος δεν εγκρίνει, μάλλον θα πρέπει να αποχωρήσει η ίδια. Αυτή είναι η λογική των ιδεών του κ. Σόιμπλε…»
… «Στη μάχη που δίνεται σήμερα, οι χώρες με πλεονάσματα είναι εκείνες που έχουν και τις λιγότερες πιθανότητες να νικήσουν. Η διάλυση της ευρωζώνης θα ήταν πολύ κακή εξέλιξη για τη βιομηχανία της Γερμανίας. Πολύ κακή θα ήταν και για την Κίνα μια στροφή των ΗΠΑ στον προστατευτισμό. Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απωλέσαι. Αμφότερες πρέπει να προσαρμοστούν. Ας ξεχάσουν την ηθική της αυτοδικαίωσης. Ας δοκιμάσουν καλύτερα την απλή, κοινή λογική.»
Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010
»Οι Γερμανοί και οι ...αμαρτωλοί
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου