Δυσφορία για το γερμανικό καψώνι στην Ελλάδα
Της Ειρήνης Δ. Καρανασοπούλου ΝΕΑ
Έντονη ενόχληση έχει προκαλέσει στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως και στην έδρα της Κομισιόν, το καψώνι της Γερμανίας στην Ελλάδα.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης τάχθηκαν υπέρ της δημιουργίας ενός μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας, αλλά άφησαν την πολιτική απόφαση στους ηγέτες της Ένωσης. Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου (στη φωτό με τη Γαλλίδα ομόλογό του Κριστίν Λαγκάρντ) χαρακτήρισε την κίνηση αυτή «θετικό σήμα» Στέλεχος της Κομισιόν, μάλιστα, έλεγε με πίκρα πως «αυτή δεν είναι η Γερμανία που έστησε τα θεμέλια της ΟΝΕ, μαζί με τον Ζακ Ντελόρ, προκειμένου να ..προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενοποίηση. Αυτή είναι μια Γερμανία του μακρινού παρελθόντος».
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ πηγές έλεγαν ότι το Βερολίνο δεν μπλοκάρει απλώς τη συνδρομή προς την Ελλάδα ώστε να μπορέσει να δανειστεί με λογικά επιτόκια, αλλά ταυτοχρόνως δημιουργεί ρήγμα στην ίδια την ευρωζώνη, χωρίζοντας τα μέλη σε «καλούς βόρειους» και «κακούς νότιους». Το μεγαλύτερο μέρος της ενόχλησης της Αθήνας ωστόσο προέρχεται από το γεγονός ότι πριν λάβει τα πρόσθετα σκληρά μέτρα λιτότητας η κυβέρνηση- ύψους 4,8 δισ. ευρώ- υπήρξε η άτυπη συμφωνία πως έναντι αυτής της πολιτικής επιλογής, Παρίσι, Βερολίνο και Βρυξέλλες θα στήριζαν τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας και θα την προστάτευαν από την κερδοσκοπία. Εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου τήρησε τις δεσμεύσεις της, αλλά το Βερολίνο όχι.
Η ΕΝΟΧΛΗΣΗ άλλων εταίρων, όμως- και κυρίως της Γαλλίας- είναι εξίσου μεγάλη- κάτι που φάνηκε άλλωστε και με τις πρόσφατες δηλώσεις της Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών κ. Λαγκάρντ, που κατηγόρησε τη Γερμανία για το χάσμα ανταγωνιστικότητας μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης. Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές έλεγαν ότι η δήλωση του κ. Σόιμπλε πως όποια χώρα δεν είναι σε θέση να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της θα έπρεπε να αποβάλλεται από την ευρωζώνη, προκάλεσε... ανατριχίλα, διότι ερμηνεύθηκε αμέσως ως δημόσια πρόθεση του Βερολίνου να επαναπροσδιορίσει την Ένωση, τους κανόνες και τις αξίες της στη βάση των δικών του συμφερόντων. Κι όλα αυτά ενώ η ίδια η Γερμανία είναι η απόλυτη κερδισμένη από την έως τώρα λειτουργία του ευρώ.
Σ΄ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ και μπροστά στην αδυναμία της να δανεισθεί με λογικά επιτόκια, η κυβέρνηση για πρώτη ίσως φορά μελετάει σοβαρά την προσφυγή της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο κ. Παπανδρέου, μάλιστα, από την Ουγγαρία (η οποία έχει προσφύγει ήδη στο ΔΝΤ) άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι εάν στη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη του μήνα δεν υπάρξει απόφαση για δανειακή στήριξη της Ελλάδας, τότε η ελληνική πλευρά δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να προσφύγει στο ΔΝΤ.
5 πράγματα που πρέπει να έχουμε υποχρεωτικά στο ΙΧ - Τι ισχύει για τις
αλυσίδες χιονιού
Πριν από 20 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου