Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

»Η σημασια της μετανοιας

της Λίνας Παπαδάκη protagon.gr

«Η μετάνοια είναι η πορεία από το κατ’ εικόνα στο καθ’ ομοίωση», Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός

Άκουσα τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να λέει στη συνέντευξη που έδωσε στον Σταύρο Θεοδωράκη ερωτώμενος για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου ότι «εκεί που φτάσαμε τα πράματα, στην εκκλησία διορθώνονται μόνο με τη μετάνοια. Ούτε οι εξεταστικές επιτροπές μπορούν να δώσουν λύσεις. Μόνο με τη μετάνοια. Αυτοί που έφταιξαν είτε είναι κληρικοί είτε είναι λαϊκοί, να ζητήσουνε συγγνώμη και να αποκαταστήσουν την τάξη».

Τη μετάνοια είχε χρησιμοποιήσει κάποια ...
χρόνια πριν και ο καθολικός ιερέας Lawrence Murphy που η υπόθεσή του συγκλονίζει αυτές τις ημέρες το Βατικανό. Πρόκειται για τον πατέρα που από το 1950 έως και το 1974 δίδασκε σε ένα αμερικανικό σχολείο για κωφά παιδιά και μέσα σε αυτό το διάστημα «κατάφερε» να κακοποιήσει περισσότερα από 200. Όταν το σκάνδαλο έγινε γνωστό, ο ιερέας έστειλε επιστολή στον Καρδινάλιο Ratzinger (Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’), με την οποία διαμαρτύρονταν για την παραπομπή του σε δίκη, καθώς, όπως υποστήριξε, είχε ήδη μετανοήσει για τις πράξεις του.

Για την ιστορία αναφέρω ότι ο πατέρας Murphy όχι μόνο δεν παραπέμφθηκε ποτέ σε δίκη, παρά την πληθώρα στοιχείων εις βάρος του, όχι μόνο δεν καθαιρέθηκε, αλλά συνέχισε να δουλεύει σε παιδικά ιδρύματα, για 24 χρόνια, μέχρι τον θάνατο του το 1998. Και απ’ την άλλη, οι μοναχοί της πολυπληθέστερης Μονής του Αγίου Όρους, ενάμισι χρόνο μετά τις αποκαλύψεις για οικόπεδα, off - shore εταιρίες και λοιπές μπίζνες είναι πεπεισμένοι για την αθωότητα του Εφραίμ. Ο ίδιος μάλιστα είπε στον Αλέξη Παπαχελά ότι «αυτό το οποίο με λύπησε πάρα πολύ είναι ότι διάφοροι κατόρθωσαν να πείσουν τον λαό ότι έρχεται εδώ ο μοναχός για να κάνει χρήματα. Όχι δεν έρχεται για να κάνει χρήματα. Έρχεται ακριβώς για να διακονήσει τον Θεό και τον άνθρωπο».

Δεν συγκρίνω τα δυο γεγονότα, ούτε ζυγίζω την κατάχρηση με το βιασμό. Μου έκαναν εντύπωση όμως και τα αναφέρω γιατί και στις δυο περιπτώσεις η έννοια της μετάνοιας είναι καθοριστική. Η τιμωρία στον κλήρο φαίνεται να είναι μία διαδικασία πνευματική και μόνο. «Η μετάνοια μπορεί να γίνει αρχή για να ανακαινιστεί η ζωή του ανθρώπου, ώστε να χαρεί πραγματικά αυτή τη ζωή εκπληρώνοντας τον λόγο και τον σκοπό της υπάρξεως του», υποστήριξε ο Ντοστογιέφσκι και εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε για να κατανοήσουμε τον σκοπό αυτό



Δεν υπάρχουν σχόλια: