Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

»Χορδες

Του Δημήτρη Μητρόπουλου mhtro@dolnet.gr
8 Μαρτίου 2010 ΝΕΑ

Ο ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ Γκαρσία Μάρκες έγραψε μυθιστόρημα για τον «Ερωτα στην εποχή της χολέρας». Οι υπουργοί αυτής της κυβέρνησης θα πρέπει να αναρωτιούνται αν υπάρχουν περιθώρια για νομοσχέδια στην εποχή της κρίσης.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ πως αυτό συνιστά και το μεγάλο πρόβλημα της διακυβέρνησης Παπανδρέου. Η κατάσταση είναι γνωστή. Η χώρα βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας. Η διαφορά επιτοκίου μεταξύ γερμανικού και ελληνικού ομολόγου- το περίφημο σπρεντ- υπερβαίνει το 3% εδώ και τέσσερις μήνες. Η Ελλάδα είναι διαρκώς πρώτο θέμα στον διεθνή Τύπο - αλλά για τους εντελώς λάθος λόγους. Ακόμη χειρότερα: η πολιτική τείνει να εγκλωβιστεί σε μια ταμειακή διαχείριση. Αν πρέπει να ..δανειστείς πενήντα πέντε δισ. ευρώ το 2010, πώς να κάτσεις να ασχοληθείς με τα υπόλοιπα θέματα; Ο κίνδυνος είναι ορατός: να χαθούν όλα στη μαύρη τρύπα του χρέους. Και να είναι η Ελλάδα σαν καράβι, του οποίου σταματούν μεσοπέλαγα οι μηχανές.

ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟ ΣΤΗΝ καθημερινότητα της κρίσης, το Μαξίμου αδυνατεί να συντονίσει κυβερνητικές δράσεις. Προηγούνται το Ασφαλιστικό, η εισοδηματική πολιτική, η μεταρρύθμιση της φορολογίας, αλλά και οι συνεχείς διεθνείς επαφές. Είναι η πρώτη φορά που τα αλλεπάλληλα ταξίδια του Γιώργου Παπανδρέου στο εξωτερικό δεν φαντάζουν πολυτέλεια ή κοσμοπολίτικη εκκεντρικότητα. Ο Πρωθυπουργός προσπαθεί να παρακολουθήσει το εσωτερικό σκηνικό. Αλλά είναι φανερό πως δεν τα καταφέρνει.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ αυτό; Σημαίνει πολύ απλά: κάθε υπουργός μόνος του. Αυτό έχει ήδη ως συνέπεια την ακύρωση της παρουσίας ουκ ολίγων μελών της κυβέρνησης- ιδίως των πιο άπειρων. Από την άποψη αυτή, ξεχωρίζει η πρωτοβουλία της Αννας Διαμαντοπούλου για το «Νέο Σχολείο». Τα εκπαιδευτικά είναι, βεβαίως, θέμα για το οποίο νοιάζεται ο Πρωθυπουργός. Αλλά στη φάση αυτή ο Γιώργος Παπανδρέου- όπως και οι περισσότεροι ξένοι συνάδελφοί του- εκπαιδεύεται στα λεπτά θέματα της αγοράς παραγώγων και στο πώς αυτή μπορεί να τινάξει στον αέρα την οικονομία μιας χώρας. ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ αυτό, το «Νέο Σχολείο» της Διαμαντοπούλου θα μπορούσε να περάσει άπατο. Το Υπουργικό Συμβούλιο με θέμα τα εκπαιδευτικά ήρθε μια μέρα μετά τα μέτρα και μια ημέρα πριν από την επίσκεψη Παπανδρέου στο Βερολίνο. Παρ΄ όλα αυτά, η πρωτοβουλία άγγιξε μια χορδή. Γιατί; Διότι το πρόγραμμα είναι ολιστικό και αγγίζει τα πάντα- αρχής γενομένης από τις ασήκωτες τσάντες του δημοτικού. Αλλά και γιατί η ελληνική κοινωνία- που έχει υγιή στοιχεία - έχει ανάγκη να προχωρήσει μπροστά. Εστω και στο σκοτάδι. Στα εκπαιδευτικά, το φως στο βάθος του τούνελ δεν είναι το τρένο που έρχεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: