Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

»Πολιτικα παρασκηνια

29 Μαρ Ελευθεροτυπία

Ενας γνώστης έλεγε...
Με σπορ ντύσιμο και χωρίς τη γνωστή κουστωδία ανδρών της ασφάλειας, που συνόδευαν ακόμη και υφυπουργούς της κυβέρνησης Καραμανλή (αλλά και κάποιους της κυβέρνησης Παπανδρέου), ταξίδεψε ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης την περασμένη Παρασκευή από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα, λίγες ώρες νωρίτερα από τον πρωθυπουργό, γιατί είχε σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες για την Ολυμπιακή στην Αθήνα.
Είχε ανακοινωθεί το σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας και ήταν ανακουφισμένος. Γνώριζε εκ των έσω το σκληρό πόκερ και τον κίνδυνο να τιναχτεί στον αέρα η συμφωνία, όταν ο Σαρκοζί αντέδρασε.. εκνευρισμένος στις πιέσεις της Μέρκελ και χρειάστηκε να παρέμβουν τρίτοι και να του συστήσουν «ψυχραιμία». Ο Παμπούκης, μιλώντας εν πτήσει στον ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γ. Παπανικολάου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση δεν θα χρειαστεί το σχέδιο, το ήθελε «για να υπάρχει ένα πιστόλι στο τραπέζι». Προέβλεψε ότι θα βρει θετική ανταπόκριση των αγορών, όταν βγει για δανεισμό. Για τα σπρεντ εκτίμησε ότι θα πέσουν, όχι όμως θεαματικά, στο αμέσως επόμενο διάστημα, γιατί οι αγορές θα περιμένουν να δουν και την απόδοση των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση, που σημαίνει ότι θα χρειαστεί ένα εξάμηνο. Η κούρσα αντοχής μόλις άρχισε. Το πιο σημαντικό από τα «στοιχήματα» της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη, που «έχει καθυστερήσει τραγικά», όπως παραδέχονται και κυβερνητικοί παράγοντες, δείχνοντας τη Λούκα Κατσέλη. Γι' αυτό και φαίνεται να επιστρατεύονται τόσο ο Παμπούκης όσο και ο αντιπρόεδρος Θ. Πάγκαλος...

ΧΡ.ΚΟΡ. 29 Μαρ Ελευθεροτυπία

Μαθήματα για την κρίση
Η χώρα βρίσκεται σε μεγάλη οικονομική κρίση, ο πρωθυπουργός κάνει ό,τι νομίζει καλύτερο για να τη διαχειριστεί, το ίδιο και η κυβέρνηση· όμως και μια άλλη γνώμη από το εξωτερικό για το τι πρέπει να κάνει μια πολιτική ηγεσία σε περιπτώσεις μεγάλων κρίσεων (όχι μόνο οικονομικής υφής) ποτέ δεν είναι κακή.
Κάπως έτσι, φαίνεται, σκέφτηκαν στο ΠΑΣΟΚ και διοργανώνουν σήμερα στην Ιπποκράτους σεμινάριο με θέμα «διαχείριση κρίσεων». Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Ρόλαν Χάιφετς, καθηγητής στο «Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι» του Χάρβαρντ, ενώ στο ακροατήριο θα είναι υπουργοί, περιφερειάρχες, κομματικά στελέχη. Κάποια στιγμή θα περάσει από εκεί κι ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου, για να ακούσει τον καθηγητή και να καταθέσει τη δική του εξάμηνη εμπειρία από τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης. Να δούμε ποιοι και πόσοι θα γίνουν σοφότεροι.

Π.ΣΩΚ. 29 Μαρ Ελευθεροτυπία

Σκοπιές στα Τέμπη
Σκοπιές θα τοποθετηθούν στον οδικό άξονα των Τεμπών, που αναμένεται να ανοίξει τη Μεγάλη Πέμπτη το πρωί και για 15 μέρες, ώστε να διευκολυνθούν οι εκδρομείς του Πάσχα.
Μετά τις γιορτές θα κλείσει πάλι για 15 μέρες, ώστε να γίνουν κάποιες πρόσθετες εργασίες, και στη συνέχεια θα ανοίξει οριστικά. Δεν υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας, διαβεβαιώνουν οι Ελβετοί τεχνικοί, όμως οι σκοπιές θα μπουν για τον «φόβο των Ιουδαίων», εξήγησε ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης. Στην κυβέρνηση φοβούνται κάποιο δυσάρεστο απρόοπτο στα Τέμπη με βραχόπτωση ή άλλο πρόβλημα και «ο φόβος φυλάει τα έρημα». Τους φτάνουν οι λαχτάρες με την οικονομική κρίση.

Ν.Ρ. 29 Μαρ Ελευθεροτυπία

Αυτογνωσία
Η Ελλάδα είχε πάρει άλλη μια φορά τους δρόμους.
Χτύπησε, πάλι, πόρτες, ζήτησε βοήθεια. Και η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής κατέληξε σ' ένα συμβιβασμό. Με τα καλά και τα άσχημά του. Η Ελλάδα και όλες οι χώρες με τα ίδια προβλήματα μπορεί να τον χρησιμοποιήσουν, λέει, αν δεν σκοντάψουν στους όρους, που επέβαλε η Γερμανίδα καγκελάριος. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να πανηγυρίζουμε. Αλλά ούτε και να θρηνούμε. Αρκεί, ίσως, να θυμόμαστε, με την ευκαιρία και της εθνικής μας εορτής, τους στίχους του εθνικού μας ποιητή: «Δεν είναι εύκολες οι θύρες όταν η χρεία τες κουρταλεί»...

Και να το πάρουμε απόφαση. Πρέπει μόνοι μας να «οπλίσουμε» το «πιστόλι» που είναι πάνω στο τραπέζι.

Π.Π. 29 Μαρ Ελευθεροτυπία

Τώρα εντός
Στους έξι πρώτους μήνες της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου είχε, σχεδόν αποκλειστικά, στραμμένη την προσοχή του στο εξωτερικό.
Και θα είχε ενδιαφέρον να μετρήσουμε κάποια στιγμή πόσο χρόνο διέθεσε στα ταξίδια και στο πλήθος των συνεντεύξεων που έδωσε στα ξένα μέσα ενημέρωσης.

Τώρα, που φαίνεται ότι αρχίζει μια περίοδος σχετικής ηρεμίας στο οικονομικό πεδίο, μετά την απόφαση των Βρυξελλών, μοιραία θα ρίξει το βάρος του στο εσωτερικό. Αρα, θα δει από κοντά πού χωλαίνουν τα υπουργεία. Ποιοι υπουργοί έχουν λόγο να ανησυχούν;

Γ.ΚΑΡ. 29 Μαρ Ελευθεροτυπία

Μέρκελ, όπως Θάτσερ;
Πάντα οι Ευρωπαίοι ηγέτες πήγαιναν στις συνόδους κορυφής έχοντας τα μάτια τους στραμμένα στο εσωτερικό των χωρών τους.
Ομως, συχνά οι ηγέτες μεγάλων χωρών, ειδικά της Γερμανίας και της Γαλλίας, άφηναν πίσω το εθνικό κοστούμι τους και έβαζαν το ευρωπαϊκό. Αλλιώς δύσκολα η Ελλάδα θα έμπαινε στην ΕΟΚ το 1980 και στην ΟΝΕ το 2000. Τέτοια παραδείγματα πολιτικών ήταν οι Γερμανοί Σμιτ, Κολ και Σρέντερ και οι Γάλλοι Μιτεράν και Σιράκ. Αυτήν την περίοδο, με αφορμή την άκαμπτη στάση της Αγγέλας Μέρκελ απέναντι στην Ελλάδα, άρχισαν να πληθαίνουν τα ερωτήματα μήπως η Γερμανία κλείνεται πλέον στο καβούκι της και παίρνει αποφάσεις που αρέσουν μόνο στο εθνικό ακροατήριο. Εν προκειμένω, η Μέρκελ κατηγορείται ότι «κοίταζε» αποκλειστικά τους ψηφοφόρους στο κρατίδιο της Β. Ρηνανίας-Βεστφαλίας, όπου τον Μάιο θα γίνουν εκλογές. Ακόμη και ο γερμανικός Τύπος επισημαίνει ότι η στάση αυτή της «κυρίας Οχι» (έτσι αποκαλείται πλέον η καγκελάριος) προκάλεσε αντίδραση σε όλες σχεδόν τις χώρες-μέλη της Ενωσης. Και κάποιοι άρχισαν να τη συγκρίνουν με την πάλαι ποτέ «σιδηρά κυρία» της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ. Υπενθυμίζουν ότι όλοι οι Βρετανοί πρωθυπουργοί τηρούσαν «αντιευρωπαϊκές» θέσεις στην Ευρώπη, γεγονός που προκαλούσε την οργή των «ευρωπαϊστών» Γερμανών. Τώρα φαίνεται ότι η Γερμανία κινείται στον ίδιο άξονα, αν και το συμπέρασμα φαίνεται πολύ πρόωρο. Μένει να δούμε αν η στάση αυτή θα επιβεβαιωθεί στην περίπτωση που στη θέση της Ελλάδας βρεθεί -ο μη γένοιτο- κάποια άλλη χώρα.

Γ.ΚΑΡ. 29 Μαρ Ελευθεροτυπία

Προς Γ.Α.Δ.Α.
Cc: Υ.Π.Π.

Cc: Μ.Χ.

Αυτό το έγκλημα θα καταφέρετε να το εξιχνιάσετε; Ποιο άραγε;

Με βάση τα τελευταία δεδομένα τα δεδομένα αλλάζουν.

Μ.Τ. 29 Μαρ Ελευθεροτυπία

Αν δουν, θα ξέρουν
Επειδή πολλοί δηλώνουν, μέρες που είναι, «μωρές παρθένες» για τα όσα αποδείχθηκαν ότι συμβαίνουν στο Λιμενικό Σώμα, με αφορμή τα ρατσιστικά συνθήματα των ειδικών δυνάμεών του στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, ας σπεύσουν άπαντες.
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και, φυσικά, και οι ηγεσίες του Λιμενικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Και ας δουν τι επαγγέλλονται πολλοί από τα 1.700 (μέχρι χθες το απόγευμα) μέλη της ομάδας στο Facebook υπό τον τίτλο «Ολοι δίπλα στον Ελληνα Αξιωματικό της Ομάδας Υποβρυχίων Καταστροφών του Λιμενικού Σώματος». Αλλά και τι «πεποιθήσεις» δηλώνουν. Θα εκπλαγούν. Και στο μέλλον δεν θα δηλώνουν «δεν το ξέραμε». Οπότε κάτι ας κάνουν τώρα.

Σ.ΜΠΑ. 29 Μαρ Ελευθεροτυπία

Ελεγχος στο «κάρβουνο»...
«Ενα ωραίο κάρβουνο είναι ο μεγάλος θησαυρός της Εκκλησίας», είπε χθες ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, προσθέτοντας ότι στις μητροπόλεις γίνονται οικονομικοί έλεγχοι. «Σας προκαλούμε να ερευνήσετε και θα αποδειχθεί ότι η Εκκλησία είναι η πιο καλά ελεγχόμενη», είπε εξερχόμενος του Αγίου Διονυσίου στο Κολωνάκι.
Σήμερα ξεκινάει ένα είδος διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης και διοικούσας Εκκλησίας για το θέμα της φορολόγησης, με τον Αρχιεπίσκοπο να έχει ήδη παρουσιάσει ως συμπεφωνημένο ότι η φορολόγηση του 20% των εσόδων της θα γίνεται αφού υπολογιστεί το 50% των εξόδων. Και γι' αυτό το ΚΚΕ έσπευσε να επικρίνει την κυβέρνηση «για το προνομιακό καθεστώς φορολόγησης της Εκκλησίας που διαμόρφωσαν ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ.». Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα «χιλιάδες νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου της Εκκλησίας. Μοναστήρια, ιδρύματα, ναούς, μητροπόλεις και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Με ανυπολόγιστες περιουσίες». Εκείνο που λίγοι έχουν αντιληφθεί είναι, ότι η Εκκλησία είναι ένας από τους ελάχιστους κρατικούς οργανισμούς που προκαλεί ζημιές. Ας ιδιωτικοποιηθεί, επιτέλους...

Θ. ΤΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: