Νικόλ Λειβαδάρη ellispoint
Τέτοια νύχτα η Ελλάδα είχε να τη ζήσει από τη βραδιά της υποτίμησης της δραχμής, όταν μπήκαμε στον «προθάλαμο» του ευρώ. Η δε ευρωζώνη μάλλον την έζησε για πρώτη φορά από καταβολής της.
Διότι το χθεσινό θρίλερ – που συνεχίζεται και σήμερα – δεν αφορά απλά την πτωχή και αναξιόπιστη Ελλάδα: Το πρόβλημα μας ξεπέρασε, έγινε πρόβλημα του ίδιου του ευρώ και η ευρωζώνη ολόκληρη βιώνει πλέον την πιο κρίσιμη δοκιμασία της ιστορίας της. Εάν «πέσει» η Ελλάδα, τότε μπορεί να γίνει και η Lehman Brothers της Ευρώπης – το μοιραίο, πρώτο θύμα που θα... συμπαρασύρει μαζί του ολόκληρο το οικοδόμημα της ΟΝΕ.
Ως εκ τούτου, ο κύβος ερρίφθη – έρχονται τα «σωστικά συνεργεία» και, μαζί, έρχεται και το, βαρύ, αντίτιμο. Για να φθάσουμε εδώ, χρειάστηκαν δύο πολύωρες τηλεδιασκέψεις χθες – μία του Eurogroup και μία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας -, δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες του Νικολά Σαρκοζί με την Ανγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν βαν Ρομπέι, αλλεπάλληλες νυχτερινές επαφές του προέδρου του Eurogroup Zαν Κλοντ Γιούνκερ και του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ και μια μαραθώνια προσπάθεια του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να πείσει το κόμμα του πως δεν θα πληρώσουν οι γερμανοί φορολογούμενοι τα «σπασμένα» της Ελλάδας.
Κατόπιν όλων αυτών, ο κ. Γιούνκερ θα παρουσιάσει, σήμερα στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, την πρόταση του Eurgoroup για τη «στήριξη της Ελλάδας» και το δίδυμο Μέρκελ-Σαρκοζί θα ανακοινώσει το «πολιτικό πλαίσιο» της πρωτοβουλίας. Η εξειδίκευση – και κυρίως το τίμημα – θα έρθει την Δευτέρα από τους υπουργούς Οικονομίας του Eurogroup.
Οι εναλλακτικές είναι πολλές – η βεβαιότητα όμως είναι μία: Θα πρόκειται για ένα πολύ ακριβό «σωσίβιο». Το πιο σκληρό σενάριο περιλαμβάνει «τελεσίγραφο» για ακόμη πιο σκληρά μέτρα λιτότητας(;), δέσμευση για «μακρόπνοες δομικές μεταρρυθμίσεις» από την ελληνική κυβέρνηση και κλοιό επιτήρησης μέσω «τοποτηρητή». Οι πληροφορίες λένε πως για τον ρόλο αυτό ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε έχει προτείνει τον «δικό μας» αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Λουκά Παπαδήμο. Οι λόγοι ευνόητοι – αν μη τι άλλο, η παρουσία ενός έλληνα- ευρωπαίου «τσάρου» δεν θα εγείρει ζητήματα κυριαρχίας.
Το αντάλλαγμα θα είναι είτε μια μορφή εγγυήσεων για τα ελληνικά δάνεια από τους ισχυρούς της ευρωζώνης, είτε ένας νέος μηχανισμός παρέμβασης, με τη συμμετοχή και της ΕΚΤ, για την απόκρουση κερδοσκοπικών επιθέσεων. Εγκυρες πληροφορίες, τόσο από την Αθήνα όσο και από το Βερολίνο, λένε πως υπάρχει ήδη και δέσμευση ότι οι μεγάλες γερμανικές τράπεζες θα αγοράσουν ελληνικά ομόλογα όταν η χώρα μας βγει στις αγορές για νέο δανεισμό το Μάρτιο.
Ο,τι κι αν επιλεγεί τελικά, μόνον «δώρο» δεν θα είναι. Θα είναι μια επίπονη κηδεμονία κι ένα πρωτόγνωρο πείραμα και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Με άδηλη έκβαση…
Υ.Γ. Οι κ.κ. Καραμανλής, Αλογοσκούφης και Σουφλιάς μήπως – έστω και τώρα – αισθάνονται κάτι απ’ το βάρος αυτού που λέμε ιστορική ευθύνη;
Βιασμός 12χρονης: Ενοχή για 14 κατηγορούμενους ζήτησε ο εισαγγελέας
Πριν από 20 δευτερόλεπτα
1 σχόλιο:
θεωρω οτι χανουμε μια μοναδικη ευκαιρια σαν χωρα να ξαναγινουμε αξιοπρεπεις και αυταρκεις
Τι ενοω; πρεπει να μην μας δωσει κανεις φραγκο να πτωχευσουμε να σταματησουν επιτελους τα λαμογια μιας και δεν θα υπαρχει πραγματικα σαλιο να καταστρεφουν την πατριδα μας και το περιβαλλον της.
Επισης ενα αλλο καλο ειναι οτι μιας και δεν θα υπαρχει τιποτα να αρπαξουν τα καινουργια η τα μαλλοντικα αρπαχτικα της τσεπης μας της διαθεσης μας και της μικρης ζωης μας θα φυγουν και θα ξεβρωμισει η χωρα απο την μιαρη παρουσια τους
Τελος ας ξαναγυρισουμε σε μια λιτη ζωη με τις ελιες μας και τα χορταρακια και επιτελλους μπορει να διασωθει και κανεναν δασος απο τους μαυραγοριτες ιδιοκτητες παρανομων βιλων.
Δημοσίευση σχολίου