Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

»Ο «παραγων Χ»: Ιλαροτραγωδια

Γράφει η Ρίκα Βαγιάνη ΕΘΝΟΣ

«Θα πηδηχτώ από το παράθυρο». Κάθε χειμώνας για μένα έχει τη φράση του. Η φράση-σλόγκαν ας πούμε της περσινής σεζόν ήταν το «Πλάκα με κάνεις;» Ηταν η αποστομωτική απάντηση μιας ιδιοκτήτριας μικρομάγαζου στη Βόρειο Ελλάδα στον ένοπλο που μπήκε να τη ληστέψει. Την πήρε ο Λαζόπουλος και την ανέδειξε όπως της άξιζε.

Η φετινή φράση της σεζόν (αν δεν ξεπεραστεί από κάτι ανώτερο, που αμφιβάλλω), εκστομίστηκε στη διάρκεια του τάλεντ σόου «X factor» από ένα συμπαθητικό κύριο που η δουλειά του είναι να κρίνει τους... νέους τραγουδιστές που εμφανίζονται στην εκπομπή. Με φτωχά ελληνικά (δεν φταίει ο άνθρωπος, στο εξωτερικό ζούσε) και πάνω στο πάθος της στιγμής, μας χάρισε, άθελά του, την ατάκα του χειμώνα. «Θα πηδηχτώ απo το παράθυρο».

Είναι καταπληκτικό πώς διαδόθηκε αυτό το γλωσσικό ολίσθημα, πόσο μαγικά ταιριάζει σε όλες τις φάσεις αυτού του χειμώνα: Κάνει σετ με όλα: Με την οικονομική κρίση; Με το πολιτικό γαϊτανάκι; Με το καρναβάλι κουτσομπολιού και το φεστιβάλ κλειδαρότρυπας που ζούμε; Με τα προσωπικά αδιέξοδα του καθενός; Οπου θες το κολλάς, παντού ταιριάζει. Συνδυάζει το κλασικό με το μοντέρνο, φοριέται παντού σαν κόσμημα. Το κυριότερο, εκπροσωπεί τη μεγάλη μερίδα των Ελλήνων η οποία, ναι μεν αγριεύεται από όλα αυτά που της συμβαίνουν, αλλά διατηρεί πάνω απ’ όλα το ιερό δικαίωμα να γελάει με το χάλι της.

Στα τραγικά ζόρια της ιστορίας, οι άνθρωποι πέφτουν σε απόγνωση. Μερικοί δεν αντέχουν, οδηγούνται σε αδιέξοδα, ακόμα και σε απονενοημένα διαβήματα. Ο καλός κύριος στο τηλεοπτικό σόου μάς έδωσε, άθελά του, τη λύση: Αντί να πηδήξουμε από το παράθυρο, να... πηδηχτούμε από το παράθυρο. Αυτό το απρόοπτο γέλιο νομίζω ότι τελικά είναι ο «παράγων Χ», το άγνωστο «Χ Factor» που μας σώζει ως έθνος στα χειρότερα. Αντε τώρα να το εξηγήσεις αυτό στους ξένους που μας έχουν κάνει ήδη την κηδεία...

Δεν υπάρχουν σχόλια: