Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

»Κατερινα Μπατζελη- Τινα Μπιρμπιλη: κοντρα στα στερεοτυπα της πολιτικης

του Σταύρου Θεοδωράκη protagon.gr

Μετά την εμφάνιση της Κατερίνας Μπατζελή, της Τίνας Μπιρμπίλη και της Άντζελας Γκερέκου στους ‘’’Πρωταγωνιστές’’, πολλοί με ρωτούν ‘’πώς μου φάνηκαν οι κυρίες’’. Στο e-mail μου στο protagon.gr έχουν υποβληθεί όλων των ειδών τα ερωτήματα. Από το αν είναι Συνασπισμός η Μπιρμπίλη μέχρι αν είναι καλή μαγείρισσα η Μπατζελή (δεν έφαγα αλλά και να έτρωγα δεν θα έλεγα- η πίτα πάντως της μητέρας της, με πράσο και φέτα, ήταν καταπληκτική). Για την Γκερέκου δεν με ρωτάνε πολλά, ίσως γιατί οι περισσότεροι γνωρίζουν το σήριαλ της ζωής της, οπότε νομίζουν ότι την ξέρουν. Η άγνωστη Τίνα όμως που δεν είχε ξαναδώσει... συνέντευξη στην τηλεόραση ήταν για πολλούς μια αποκάλυψη, μεγαλύτερη και από το χιλιοπαιγμένο δράμα του … Τιτανικού (η συνέντευξη της νίκησε ακόμη και τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο που θαλασσοδερνόταν εκείνη την ώρα στο STAR).


Από την άλλη η ‘’πρωταγωνίστρια’’ των ‘’παραθύρων’’ κυρία Μπατζελή ξάφνιασε εμφανιζόμενη στην κουζίνα της και όχι στο μπαρόκ γραφείου του υπουργείου Γεωργίας. Ανεξαρτήτως λοιπόν των πολιτικών θέσεων των δύο γυναικών - που κανένα δεν εξέπληξαν - αυτό που άρεσε ήταν ότι μίλησαν λιτά και άμεσα για τις μεγάλες προσωπικές τους επιλογές. Η κυρία Μπιρμπίλη είπε ότι είναι ανύπαντρη μητέρα και είναι υπερήφανη που μεγαλώνει μόνη της το γιό της. Η κυρία Μπατζελή – χωρισμένη και μητέρα ενός αγοριού – είπε, με χιούμορ, ότι δεν την ενδιαφέρουν τα θεσμικά σε μια σχέση.


Ναι, ξέρω τίποτα από τα δύο δεν είναι πρωτότυπο. Υπάρχουν χιλιάδες περήφανες ανύπαντρες μητέρες όπως υπάρχουν πολύ περισσότερες χωρισμένες αλλά ευτυχισμένες γυναίκες. Όμως δεν κυβερνούν. Είναι λοιπόν σημαντικό ότι η Τίνα και η Κατερίνα χωρίς βαρύγδουπες εισαγωγές και μελοδραματισμούς φέρθηκαν μπροστά στις κάμερες σαν κανονικές γυναίκες. Μακριά από την σοβαροφάνεια της πολιτικής που επιβάλει ευτυχισμένα ανδρόγυνα με χαμογελαστά παιδιά (και όλα τα άλλα κρυφά).


Οι κυρίες υπουργοί λοιπόν – ακόμη κι αν δεν το επεδίωκαν - κόντραραν με τις μικρές τους εξομολογήσεις την υποκρισία της πολιτικής. Και έδειξαν ότι μπορούν να υπερασπισθούν τις επιλογές τους, ξεκινώντας από το πιο σημαντικό… την υπεράσπιση των προσωπικών τους επιλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: