Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

»[ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ]

Κλάξον
Του Δημήτρη Μητρόπουλου mhtro@dolnet.gr ΝΕΑ

ΜΕ ΤΙ ΘΑ μπορούσε να μοιάζει η Λούκα; Με την ανέμελη οδηγό ενός αυτοκινήτου που πηγαίνει με φόρα προς τον τοίχο και πατάει το κλάξον.
Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ διετία δεν ήταν σπουδαία για τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Πρώτα ήρθαν οι χρεοκοπίες. Μετά η αναδιάρθρωση που έφερε τη Φίατ στο Ντιτρόιτ. Και τέλος η διαπίστωση ότι η προσφορά αυτοκινήτων υπερβαίνει τη ζήτηση στη φάση που βρισκόμαστε τώρα και που θα βρισκόμαστε για καιρό. Φαίνεται επίσης ότι θα βρισκόμαστε για καιρό στη φάση των διεθνών οικονομικών αναλύσεων.
ΣΕ ΑΥΤΕΣ επιδίδεται η Κατσέλη στις κυβερνητικές συσκέψεις- όπως αυτή της... περασμένης Κυριακής. Τι είπε η Λούκα; Ότι οι αγορές έχουν στοχεύσει το ευρώ. Και έχουν βάλει την Ελλάδα από κάτω, γιατί θέλουν να αποσπάσουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μια δήλωση στήριξης των χωρών του Μεσογειακού Νότου. Αν αυτή γίνει, τότε τα κερδοσκοπικά φαντς που έχουν πάρει αυτή τη θέση θα βγάλουν εκατομμύρια.
Η ΛΟΓΙΚΗ - για τους αμύητους στα χρηματοοικονομικά- είναι πως ό,τι και να κάνει η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν θα είναι αρκετό. Ό,τι μέτρα και να λάβει η Ελλάδα, η πίεση των αγορών θα συνεχιστεί. Άρα καλύτερα να μην κάνεις τίποτε. Τα δημοσιονομικά μας δεν είναι δικό μας πρόβλημα. Είναι πρόβλημα της ευρωζώνης και των Γερμανών. Κρίση είναι, θα περάσει.
ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΘΑ περάσει- αλλά θα περάσει από πάνω μας. Όποια κι αν είναι η έκβαση στην εικαζόμενη τιτανομαχία ευρώ- δολαρίου το 2010, η Ελλάδα θα πρέπει φέτος να δανειστεί καμιά πενηνταπενταριά δισ. ευρώ. Αν το κάνει με επιτόκιο τριτοκοσμικής χώρας- γιατί εκεί έχουμε φθάσει- αυτό δεν αυξάνει μόνο τους τόκους που είναι η σιδερένια μπάλα της φυλακισμένης δημοσιονομικής μας πολιτικής. Επιβαρύνει την οικονομία συνολικά. Μαζί με το επιτόκιο του κράτους ανεβαίνει το επιτόκιο με το οποίο δανείζονται οι τράπεζες. Αυτές το μεταφέρουν στα δάνεια που δίνουν στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Πρώτα θα στεγνώσει η αγορά και μετά τα πιστωτικά ιδρύματα. ΦΥΣΙΚΑ, Η Κατσέλη έχει άποψη και για τις τράπεζες και την έχει κάνει νομοσχέδιο. Εδώ και ενάμιση χρόνο, όλες οι χώρες- με πρώτο διδάξαντα τον Γκόρντον Μπράουν που είναι τακτικός τηλεφωνικός συνομιλητής του Παπανδρέου- στηρίζουν τις τράπεζες. Όχι γιατί τις αγαπούν. Αλλά γιατί αλλιώς χάνονται οι οικονομίες. Αντιθέτως, η υπουργός Οικονομίας τα ΄χε βάλει με τον τραπεζικό κλάδο. ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ η ελληνική οικονομία είναι σαν ατύχημα που περιμένει να συμβεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: