Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

»Πολιτικα παρασκηνια

Πολιτικά παρασκήνια
26 Φεβ Ελευθεροτυπία

Τρώτε καλά...
Μετά την προχθεσινή μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση, οι συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ προσκάλεσαν τους ξένους συναδέλφους τους για φαγητό κοντά στο Σύνταγμα όπου έληξε η πορεία, στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου.
Το μενού περιείχε χταπόδι στιφάδο και καλαμαράκια, σε μια συμβολική κίνηση να σταλεί από την Αθήνα μήνυμα... νηστείας. Αλλά είναι τέτοια η εικόνα προκατάληψης, ακόμη και μεταξύ όσων δήλωσαν ότι θα υποστηρίξουν την Ελλάδα στις Βρυξέλλες, που ο γραμματέας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, Τζον Μονγκς, ρώτησε τον Γ. Παναγόπουλο: «Τρώτε κάθε μέρα έτσι;» (πλούσια). «Οχι. Μόνο όταν.. έχουμε καλεσμένους. Το καλοκαίρι τη βγάζουμε με ντομάτες και ψωμοτύρι», απάντησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ. Φαίνεται ότι ακόμη και οι φίλοι μας στην Ευρώπη είναι διατεθειμένοι να μας προσφέρουν απλώς δηλώσεις στήριξης, που δεν κοστίζουν τίποτα. Και σε έσχατη ανάγκη, να μας δώσουν μόνο επισιτιστική βοήθεια, γαλέτες και κονσέρβες!

Μγς 26 Φεβ Ελευθεροτυπία

Ψήφους από τώρα
Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου προετοιμάζονται στη Θεσσαλονίκη ο Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, με τον τρόπο του ο καθένας.
Ο πρώτος κάλεσε τους υπουργούς και υφυπουργούς που εκλέγονται στη Θεσσαλονίκη ή έχουν έδρα στην πόλη (Ευάγγ. Βενιζέλος, Χ. Καστανίδης, Γ. Μαγκριώτης, Σπ. Βούγιας, Θ. Τζάκρη, Μ. Μπόλαρης) να παραστούν σε συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, προκειμένου να ενημερωθούν για τα προβλήματα του νομού. Ο δεύτερος αλλάζει πλακάκια σε πεζοδρόμια και φτιάχνει ράμπες για άτομα με αναπηρία. Ρωτήσαμε και τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δημήτρη Μπακατσέλο, αν ενδιαφέρεται για τη δημαρχία Θεσσαλονίκης και μας απάντησε ότι ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη της περιοχής και θέλει να βοηθήσει -από οποιαδήποτε θέση- να πάει ο τόπος μπροστά. Τον «Καλλικράτη» περιμένουν για να εκδηλώσουν κι άλλοι το ενδιαφέρον τους.

Ν.Ρ. 26 Φεβ Ελευθεροτυπία

!
Τώρα που θα πάει ο Γιώργος στον Ομπάμα, μήπως μας προκύψει κανένα δανειάκι, από αυτά που δίνουν οι Κινέζοι στους Αμερικανούς;
Και δολάρια παίρνουμε!

Γ.ΚΑΡ. 26 Φεβ Ελευθεροτυπία

Ποιον βλέπουν ...εκτός;
«Φορτσάτος» φαίνεται να έρχεται στην Αθήνα την επόμενη Δευτέρα, ο επίτροπος Ολι Ρεν.
Ολες οι πληροφορίες (αρχής γενομένης από τη σύνοδο της Ε.Ε. της προπερασμένης Πέμπτης) συγκλίνουν στο ότι ο κ. Ρεν -αλλά και οι εταίροι- επιμένουν σε ανασχηματισμό της ελληνικής κυβέρνησης στα υπουργεία οικονομικού ενδιαφέροντος. Αυτός ο κοινοτικός «όρος» φαίνεται ότι έχει αρχίσει να συζητείται στους διαδρόμους του Μαξίμου και παίρνει τη μορφή της «κολοκυθιάς». Ποιος φεύγει; Παπακωνσταντίνου ή Κατσέλη; Μάλλον το δεύτερο...

ΚΕΑ 26 Φεβ Ελευθεροτυπία

Του πέταξαν σωσίβιο
Σωσίβιο στον διωκόμενο πρώην ανακριτή της Ζίμενς, Ν. Ζαγοριανό, προσέφερε το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (ΑΔΣ) απορρίπτοντας με 9-2 το ερώτημα του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη για το αν πρέπει να τεθεί ή όχι σε προσωρινή αργία.
Είναι τουλάχιστον ασυνήθιστο να απορρίπτεται ερώτημα υπουργού και άλλο τόσο ασυνήθιστο να συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του δικαστής που κατηγορείται για κακούργημα, τη στιγμή που αρκετοί δικαστές στο παρελθόν, και κυρίως την περίοδο 2005-2006, είχαν οδηγηθεί εκτός Σώματος για το πλημμέλημα της μη υποβολής δήλωσης «πόθεν έσχες» από αμέλεια. Το ΑΔΣ, που λειτουργεί ως «οιονεί πειθαρχικό συμβούλιο», έστειλε το μήνυμά του. Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι η απόφασή του αποτελεί απαλλακτικό πρόκριμα για τις πειθαρχικές και ποινικές κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Ζαγοριανός.

Β.ΦΩΤ. 26 Φεβ Ελευθεροτυπία

Τι ξεχνάει
Στα παλιά λημέρια του εμφανίστηκε έπειτα από περίπου μία 20ετία ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Παλαιοκρασσάς ως εκπρόσωπος περιβαλλοντικού φορέα, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης για το φορολογικό.
Εκθείασε την πολιτική της κυβέρνησης να στραφεί στην πράσινη ανάπτυξη και επισήμανε πως μέσω του φορολογικού πρέπει να προσεχθεί και το περιβάλλον.

Δεν είχε όμως την ανάλογη περιβαλλοντική ευαισθησία όταν προ 20ετίας ήθελε να ξεπουλήσει τις βραχονησίδες ή όταν πρόσφατα ως πρόεδρος της ΔΕΗ είχε ξεχάσει αυτή την ευαισθησία του...

ΕΛ.Κ. 26 Φεβ Ελευθεροτυπία

Συμπλεύσεις
Ούτε 100 άνθρωποι δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ακροδεξιάς για να μετάσχουν στη συγκέντρωση κατά των μεταναστών, το βράδυ της περασμένης Τρίτης, στην πλατεία Αμερικής.
Μέλη του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων Πράσινων κατήγγειλαν ότι στόχος τους είναι να καταστήσουν άβατο την πλατεία Αμερικής για όποιον έχει μελαψό δέρμα. Οπως αποδείχθηκε από τις προσαγωγές που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της συγκέντρωσης, στελέχη της Ν.Δ. και του ΔΗΚΚΙ συσπειρώθηκαν με την ακροδεξιά, φωνάζοντας ότι θα «καθαρίσουν» τις ελληνικές πλατείες...

Γ.Δ. 26 Φεβ Ελευθεροτυπία

Στενοί δεσμοί
Εσταζε μέλι μιλώντας για την Ελλάδα και τη βοήθειά της για την επίλυση του προβλήματος της Μέσης Ανατολής ο πρόεδρος της Εθνικής Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος επισκέφθηκε τον Κάρολο Παπούλια. «Μας συνδέουν πολύ στενοί δεσμοί, κύριε Πρόεδρε.
Με σας, με τον Γιώργο τον πρωθυπουργό, με τον πατέρα του Γιώργου», είπε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αμπάς. Και, βέβαια, δεν ξεχνούν οι Παλαιστίνιοι τη φιλοαραβική εξωτερική μας πολιτική επί Ανδρέα Παπανδρέου. Στη συνέχεια διακόπηκε για λίγο επί Σημίτη και τώρα δεν έχουμε ακόμη προλάβει να τη δούμε.

Λ.Π. 26 Φεβ Ελευθεροτυπία

Πού είναι;
Ενθυμείσθε τους πενήντα καν εκατό εκείνους «μεγαλογιατρούς Κολωνακίου» που θα μάγκωνε μόλις προ μηνός η κυβέρνηση για φοροδιαφυγή;
Ε, δεν τους μάγκωσε..!

ν. 26 Φεβ Ελευθεροτυπία

Ιστορία
Τους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας ζήτησε να επισκεφθεί ο Μάθιου Νίμιτς και το έκανε χθες, ταξιδεύοντας οδικώς από τα Σκόπια στην Ελλάδα, μαζί με τον πρώην πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β. Ελλάδος Νίκο Ευθυμιάδη, καθώς συνδέονται με στενή προσωπική φιλία.
Ισως, με όσα του λένε στα Σκόπια, να κλονίστηκαν μέσα του οι ιστορικές γνώσεις και θέλησε να πιάσει το νήμα από την αρχή.

Ν.Ρ. 26 Φεβ Ελευθεροτυπία

Διγλωσσία;
Σε ανακοίνωσή του μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο, ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην Αθήνα Β. Σούλταϊς γράφει στην ελληνική γλώσσα ότι «θλίβεται για το γεγονός ότι πρόσφατα άρθρα του γερμανικού Τύπου θίγουν και δημιουργούν στο ελληνικό κοινό και τα ελληνικά μέσα αίσθημα προσβολής».
Στην ίδια ανακοίνωση, όμως, στα γερμανικά, αναφέρεται ότι ο κ. πρέσβης θλίβεται διότι τα άρθρα αυτά «θεωρήθηκε ότι θίγουν και προσβάλλουν...». Διπλή γλώσσα;

ΑΒΚ 26 Φεβ Ελευθεροτυπία

Ο Μίμης
Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, πρώτος πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, πρύτανης του κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ για πολλά χρόνια και αγαπητός δικός μας συνάδελφος εδώ στην «Ε» ο Μίμης Γκλαβάς, που μας άφησε χθες.
Ο γλυκύτατος Μίμης, που είχε πάντα έναν καλό λόγο για τον καθένα, που επιστράτευε το χιούμορ στις δύσκολες στιγμές. Τον αποχαιρετούμε και από αυτή τη θέση με αγάπη και ευγνωμοσύνη για την προσφορά του.

Γ.ΚΑΡ. 26 Φεβ Ελευθεροτυπία

Κακοφωνίες
Πιο θλιβερό και από τη δήθεν ελληνογερμανική σύρραξη είναι το θέαμα -φαινόμενο για την ακρίβεια- του Γιώργου Καρατζαφέρη ως γκεστ σταρ στα κατ' ευφημισμόν μεγάλα κανάλια, για να καταθέσει τις επιδερμικές και επιπόλαιες προτάσεις και απόψεις του, διανθισμένες από πλήθος ανακριβειών, που μπορούν να σταθούν μόνο σε χαμηλής στάθμης καφενεία και καφετέριες.
Αλλά κι αυτό ίσως είναι πταίσμα μπροστά στα συνοικιακά αγγλικά τού πρώην υπουργού Εξωτερικών και νυν αντιπροέδρου, που αγνοούσε ακόμα και ότι ο χρυσός της Τράπεζας της Ελλάδας δεν εκλάπη από τους Γερμανούς, αλλά φυγαδεύτηκε πριν παραδοθεί η χώρα. Μεγάλους τραγουδιστές έχει η χώρα. Αλλά πολύ κακόφωνους.

ΠΑΠ-ΤΕΤΡ 26 Φεβ Ελευθεροτυπία



!

Δεν υπάρχουν σχόλια: