Η Ελλάδα να δεχθεί όσους μετανάστες αντέχει
Άννα Νταλάρα ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ Β΄ ΑΘΗΝΑΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΜΑΡΙΑ ΝΤΑΛΙΑΝΗ ΝΕΑ
Η χώρα να δεχθεί όσους μετανάστες αντέχει και να διεκδικήσει ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό, υπογραμμίζει η Άννα Νταλάρα, η οποία πρόσφατα εξελέγη μέλος της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Δηλώνει ιδιαίτερα ικανοποιημένη για το μέτρο απόδοσης ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν και μορφώνονται στην Ελλάδα, ενώ αισθάνεται ντροπή γιατί η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο ποσοστό ικανοποίησης αιτήσεων ασύλου στην... Ευρώπη.
Η κυβέρνηση είναι σε καλό δρόμο; Η κυβέρνηση έχει τεκμηριωμένο σχέδιο. Ωστόσο, τον δρόμο πρέπει και να τον διανύσεις για να κριθείς. Είμαστε συντονισμένοι. Χρειάζεται, βέβαια, η υπομονή και η στήριξη των πολιτών.
Αισιοδοξείτε για την οικονομία;
Αισιοδοξώ, αλλά και αγωνιώ. Και το λέω κυρίως για τους κινδυνολόγους, για τα ανεξέλεγκτα παπαγαλάκια που σπεκουλάρουν εις βάρος της χώρας μας, ενώ υπάρχει συντεταγμένο σχέδιο για την οικονομία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μπορούμε να χρησιμοποιηθούμε κάθε στιγμή ως «υπόθεση εργασίας».
Ανήκετε σε αυτούς που στηρίζουν ή... μισοστηρίζουν τα μέτρα; Ας είμαστε σοβαροί. Εδώ που έχουμε φτάσει, αν δεν μπορεί ο Παπανδρέου, δεν μπορεί κανένας.
Τα μέτρα ελήφθησαν με καθυστέρηση; Σαφώς η άμεση αντίδραση είναι χρήσιμη κυρίως για τα θέματα της οικονομίας, αλλά και η βιασύνη μπορεί να φέρει υπαναχωρήσεις που δημιουργούν σύγχυση.
Θα στέλνατε το βιογραφικό σας για να προσληφθείτε στην κυβέρνηση; Ως ιδιοσυγκρασία, δεν μου ταιριάζει η δουλειά στο Δημόσιο.
Θα το συνιστούσα όμως ανεπιφύλακτα, διότι είναι η ασφαλέστερη και δικαιότερη οδός για προσλήψεις.
Τι πέτυχε τελικά το open gov;
Να ενθαρρύνει άξιους πολίτες να συμμετέχουν αξιοκρατικά, χωρίς βύσματα στη Δημόσια Διοίκηση.
Ποια από τις αλλαγές που έχει κάνει η κυβέρνηση σας ενθουσίασε; Το Σχέδιο Καλλικράτης και η απόφαση της απόδοσης ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και μορφώθηκαν στην πατρίδα μας.
Και ποια σας απογοήτευσε γιατί δεν έχει γίνει ακόμα πράξη;
Έχουν περάσει μόνο περίπου τέσσερις μήνες. Είναι νωρίς για απογοήτευση.
Εκτός από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, είστε και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας και μάλιστα εισηγήτρια του ΚΤΕ Εξωτερικών... Ναι, σε μία αιρετή θέση.
Ποια είναι η σχέση σας με τα θέματα της Επιτροπής Εξωτερικών; Ως πολιτικού, η σχέση μου αρχίζει τώρα με την εκλογή μου. Ως πολίτη, όμως, πάει πολύ πίσω, στη δραστηριότητά μου σε διεθνείς φορείς όπως οι Επιτροπές Ειρήνης, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και οι ΜΚΟ.
Ιθαγένεια και ψήφος στους μετανάστες ύστερα από πόσα χρόνια; Πρέπει να αναλυθούν και να συζητηθούν προσεκτικά τα εχέγγυα προτού ληφθούν τελικές αποφάσεις.
Σε πόσες περιπτώσεις θα έπρεπε ήδη να έχει χορηγηθεί άσυλο και σε πόσες δόθηκε την τελευταία πενταετία;
Ντρέπομαι να απαντήσω. Το ποσοστό χορήγησης ασύλου στην Ελλάδα είναι το χαμηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση με 0,06%, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 36,2%.
Και η γκετοποίηση του κέντρου;
Είμαι εναντίον όλων των γκέτο, της λογικής του αποκλεισμού και των πρακτικών που περιθωριοποιούν.
Να «σφραγίσουν» τα σύνορα;
Ούτε ξέφραγο αμπέλι ούτε κράτος-φρούριο.
Πώς μπορεί να σταματήσει η ροή της λαθρομετανάστευσης;
Να κτυπήσουμε τις αιτίες- υπανάπτυξη και βία. Άλλωστε, η Ευρώπη είναι συνυπεύθυνη για τους πολέμους. Είναι υποκρισία και αναποτελεσματικό να ορθώνουμε τείχη εκ των υστέρων, όταν έχουμε ευνοήσει το κύμα της μετανάστευσης και της προσφυγιάς.
Μέχρι να χτυπηθούν τα αίτια, όμως, η Ελλάδα υποδέχεται χιλιάδες μετανάστες. Να τους κρατήσει ή να τους διώξει;
Το υποδέχεται είναι ευφημισμός. Μέχρι τώρα, ή τους στοιβάζει σε κέντρα όπου το Γκουαντάναμο μπροστά τους είναι Σέρατον ή κάνει τα στραβά μάτια ή ξεβράζονται πνιγμένοι όπως το μωράκι πριν από λίγες ημέρες στην Αλεξανδρούπολη. Η λύση λοιπόν είναι η χώρα να δεχθεί όσους αντέχει και κυρίως να απαιτήσει από τους εταίρους να εφαρμοστεί μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση.
Θα προτιμούσατε τη λίστα ή τον σταυρό σε μονοεδρική;
Τι μου λέτε! Ούτε που το έχω σκεφθεί. Εν πάση περιπτώσει, η απόφαση γι΄ αυτό είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Ένα βιβλίο που σας εντυπωσίασε τελευταία;
Το «Ρaradise Lost, Smyrna 1922» του Giles Μilton.
Πόσο άλλαξε τη ζωή σας η ιδιότητα του βουλευτή;
Ελάχιστα. Έτσι κι αλλιώς, δούλευα όλη μέρα.
Τι θα αλλάξει ο «Καλλικράτης» στην καθημερινότητα των πολιτών; Θα αλλάξει ριζικά τη σχέση του πολίτη με το κράτος. Το κράτος θα είναι το επίκεντρο των αλλαγών! Εκεί βρίσκεται η διαφθορά, η πελατειακή σχέση. Και μόνο να αλλάξει η νοοτροπία τού να διεκδικεί ο πολίτης σαν ρουσφέτι αυτό που δικαιούται, είναι επαναστατικό! Ανανεωμένες, σοβαρές και αξιόπιστες υπηρεσίες για τον πολίτη, αφού βεβαίως εξασφαλίσουμε τη λογοδοσία και τον αυστηρό κρατικό έλεγχο.
Συγχαρητήρια της Υφυπουργού Ανάπτυξης στον νέο Πρόεδρο και τη νέα διοίκηση
του Επιμελητηρίου Πιερίας
Πριν από 13 δευτερόλεπτα
1 σχόλιο:
Δε μας @#%^&* ρε Νταλάρα
Δημοσίευση σχολίου