Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

»Πολιτικα παρασκηνια

11 Ιαν Ελευθεροτυπία

Συμφωνία επί της ουσίας
Με το όνομα του αρχιτέκτονα Καλλικράτη του Αθηναίου (5ος αιώνας π.Χ.), που συνεργάστηκε με τον Ικτίνο στην ανέγερση του Παρθενώνα και έχτισε τα Μακρά Τείχη που συνέδεαν την Αθήνα με τον Πειραιά, βάφτισε η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου τον «Καποδίστρια-2» που είναι συνέχεια του «Καποδίστρια-1», της κυβέρνησης του Κ. Σημίτη.
Θα δούμε βέβαια αν ο ΠΑΣΟΚικός «Καλλικράτης», στα τείχη που θα σηκώσει ανά την Ελλάδα στον νέο διοικητικό χάρτη, θα προκαλέσει τοπικές μικροσυρράξεις από τις συνενώσεις των δήμων ή πολέμους...
Επί της ουσίας της... διοικητικής μεταρρύθμισης, πάντως, το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. δεν διαφωνούν. Αρκετή προετοιμασία και ζυμώσεις είχε κάνει και ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος μιλούσε επίσης για τον δραστικό περιορισμό των δήμων της χώρας. Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλιστα λένε ότι αν το ΠΑΣΟΚ δεν επιχειρήσει χονδροειδώς να «μαγειρέψει» τα όρια των δήμων, προσδοκώντας εκλογικά οφέλη εις βάρος της Ν.Δ., η μεταρρύθμιση θα περάσει χωρίς να ματώσει μύτη... Γι' αυτό και αφήνουν αιχμές για την κυβέρνηση Καραμανλή που ενώ δούλεψε πολύ τον «Καποδίστρια-2», εισπράττοντας και το πολιτικό κόστος, δεν ξεπέρασε τη συντηρητική της νοοτροπία και δεν επέδειξε την πολιτική τόλμη που χρειαζόταν για να προχωρήσει τη μεταρρύθμιση, που ήταν δέσμευσή της από το 2004. Το ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον, κάποια από αυτά που υποσχέθηκε τα κάνει...

ΧΡ.ΚΟΡ. 11 Ιαν Ελευθεροτυπία

Αγορά χρόνου
Μέσα στην εβδομάδα συμπληρώνονται οι εκατό ημέρες της κυβέρνησης Παπανδρέου και στον απολογισμό βλέπει κανείς μια κινητικότητα σε θέματα που κατέχει και προωθεί ο πρωθυπουργός (ατομικά δικαιώματα, μετανάστες, εκλογικός νόμος κ.ά.).
Τα υπόλοιπα ζητήματα, που έχουν σχέση με τη ζοφερή οικονομική πραγματικότητα και την αναγκαία αναθέρμανση της οικονομίας, συνεχώς μετατίθενται. Είναι γνωστό εξάλλου ότι το πρόγραμμα των «100 ημερών» είναι εισαγόμενο φρούτο, ενώ εδώ στη νότια Βαλκανική διακηρύσσουμε ότι τα «πρώτα 100 χρόνια είναι δύσκολα». Και έτσι αγοράζουμε χρόνο αναβάλλοντας τις όποιες αποφάσεις.

Μγς 11 Ιαν Ελευθεροτυπία

Πέφτουν οι τιμές
Αυτή την εβδομάδα ανοίγει το γνωστό σαλόνι αυτοκινήτου στις Βρυξέλλες.
Από 14-21 Ιανουαρίου. Το Βέλγιο αναμένει μια οικονομική ανάσα. Υπολογίζεται ότι θα το επισκεφθούν 600.000 επισκέπτες. Οι τιμές στα αυτοκίνητα που παρουσιάζονται στο σαλόνι έχουν κατεβεί από 15% ώς 32%. Θα ανεβούν οι πωλήσεις; Το βέβαιο είναι ότι η παραγωγή στις 4 αυτοκινητοβιομηχανίες στο Βέλγιο (Οπελ, Φορντ, Βόλβο, Αουντι) μειώθηκε το 2009 κατά 25%. Μία ιδιαίτερη προσφορά στη βελγική ανεργία...

Π.Π. 11 Ιαν Ελευθεροτυπία

Ανοιξιάτικο τέλος
Ολη η Ευρώπη έχει παραλύσει από την πολική παγωνιά.
Εκτός από την Ελλάδα. Η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που απολαμβάνει ένα περίεργο φαινόμενο.

Ενα... χειμωνιάτικο καλοκαίρι, που έχει προκαλέσει κάποιο είδος φθόνου. Λένε πολλά. Και τελευταία ακούστηκε ακόμη κι αυτό: Είναι, λέει, η τελευταία επιτυχία του Ελληνα επιτρόπου για το περιβάλλον!

Η θητεία του, όμως, τελειώνει τον Φεβρουάριο. Και έρχεται ο χειμώνας και στην Ελλάδα;

Π.Π. 11 Ιαν Ελευθεροτυπία

Νέο έγκλημα
Ενώ οι έρευνες της κυπριακής αστυνομίας για την κλοπή της σορού του Τάσσου Παπαδόπουλου, στις 11 Δεκεμβρίου 2009, βρίσκονται στο σκοτάδι, οι νυχτοβάτες χτύπησαν και πάλι.
Κατέβασαν από τον ιστό την ελληνική σημαία -που κυμάτιζε δίπλα από την κυπριακή- στον τάφο του πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και την πέταξαν σε παρακείμενο χώρο, προκαλώντας έτσι νέους πονοκεφάλους στις αρχές ασφαλείας. Να σημειωθεί ότι ο νέος «άθλος» των νυχτοβατών έγινε την ημέρα των Φώτων (6 Ιανουαρίου), γενέθλιον ημέρα του Τ. Παπαδόπουλου και ονομαστική γιορτή της συζύγου του, Φωτεινής. Η κλοπή της σορού έγινε την προηγούμενη της πρώτης επετείου του θανάτου τού Τάσσου. Η αστυνομία δεν συνδέει τα δύο εγκλήματα. Ωστόσο, το μεγάλο ερώτημα παραμένει: Ποιοι οι στόχοι των δύο βέβηλων πράξεων; Οποιοι και να 'ναι, είναι ανήθικοι και καταδικαστέοι.

Φ.Κ. 11 Ιαν Ελευθεροτυπία

Ο «Καλλικράτης» αλλάζει
Ο περιορισμός των επιπέδων διοίκησης από 5 σήμερα (Δήμοι, Επαρχίες, Νομαρχίες, Περιφέρειες και Κεντρική Διοίκηση) σε 3 (μείον τους επάρχους και τους νομάρχες) περιλαμβανόταν στις προτάσεις του Γ. Παπανδρέου (Ζάππειο, 14 Δεκεμβρίου) για την αναδιάρθρωση της χώρας, τον περιορισμό της διαφθοράς και τον έλεγχο της αλόγιστης οικονομικής δαπάνης.
Αλλά, με τη χθεσινή εισήγηση Ραγκούση διεγράφησαν, ουσιαστικά, μόνον οι περιθωριακοί έπαρχοι και αυτό καθώς δημιουργήθηκε ένα νέο επίπεδο, με 7 γενικές διοικήσεις. Και αυτοί, διορισμένοι από την κυβέρνηση, θα παίζουν ουσιαστικά ρόλο περιφερειαρχών, ενώ οι αιρετοί περιφερειάρχες θα αντικαταστήσουν τους νομάρχες. Οδηγούμαστε βεβαίως σε περιορισμό των πάσης φύσεως δημοτικών και νομαρχιακών συμβουλίων με τις παχυλές αποζημιώσεις και τις άδειες άνευ αποδοχών από τις υπηρεσίες τους, αλλά η διοικητική διαίρεση δεν γίνεται λιγότερο πολύπλοκη. Τώρα που άρχισαν οι εκπτώσεις στον «Καλλικράτη», τίποτε δεν διασφαλίζει ότι θα μείνει ακέραιος ο γερμανικός εκλογικός νόμος των μονοεδρικών. Πόσο μάλιστα, που εκεί συναντώνται οι περισσότερες αντιδράσεις των βουλευτών.

Μγς 11 Ιαν Ελευθεροτυπία

!
Κυριακάτικα υπουργικό στη Βουλή υπό τον Γ. Παπανδρέου, άτυπη σύσκεψη στη Ρηγίλλης υπό τον Α. Σαμαρά.
Πολύ ορεξάτοι μάς βγήκαν οι καινούργιοι...

ΧΡ.ΚΟΡ. 11 Ιαν Ελευθεροτυπία

Εκοψαν τις ...αποδείξεις
Το κυνήγι των αποδείξεων άρχισε, αλλά... Την περασμένη Τρίτη σε παραλιακό κατάστημα στην Αίγινα ο λογαριασμός ήρθε... προφορικά.
Προχθές, Σαββατόβραδο, σε καφενείο στα Πατήσια, η απόδειξη ήταν για την αρχική παραγγελία. Χθες το απόγευμα, γωνιακή καφετέρια στην Υμηττού, στο Παγκράτι, έκοψε απόδειξη για έναν από τους δύο καφέδες που παραγγείλαμε. Το «σπορ» της συλλογής αποδείξεων ή ξεκίνησε στραβά ή κάποιοι στο αρμόδιο υπουργείο αρκέστηκαν στις εξαγγελίες και αδιαφορούν για τους ελέγχους. Χωρίς αυτούς, το μέτρο θα μείνει κενό περιεχομένου. Ούτε κρατικά έσοδα θα προκύψουν ούτε όφελος θα υπάρξει για τους φορολογούμενους και η φοροδιαφυγή θα συνεχιστεί ασύδοτα.

Π.Μαρ. 11 Ιαν Ελευθεροτυπία

«Καρφάκια»
Μπορεί κάποιοι υπουργοί να ενοχλήθηκαν από την πίεση που τους άσκησαν οι ελεγκτές της Κομισιόν, αλλά ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, εξήγησε γιατί δεν συναντήθηκε μαζί τους και δεν αντιμετώπισε τέτοια ζητήματα.
«Οταν μια αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έρχεται στην Ελλάδα, συναντάται με ομολόγους της, δηλαδή με υπηρεσιακούς παράγοντες, όπως έγινε και στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας», είπε και πρόσθεσε: «Ο υπουργός υπάρχει για να συνομιλεί όποτε χρειάζεται με τους αρμοδίους επιτρόπους».

Και όταν τον ρωτήσαμε αν κακώς άλλοι υπουργοί συναντήθηκαν με τους ελεγκτές, απάντησε: «Κάθε υπουργείο έχει την ιδιορρυθμία του και τον θεσμικό του ρόλο. Εγώ έχω χειριστεί κατά καιρούς διάφορα υπουργεία. Γνωρίζω πόσο διαφορετικός είναι ο ρόλος του υπουργού σε κάθε υπουργείο».

Ας πρόσεχαν, όσοι ενοχλήθηκαν.

Ν.Ρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: