4 Ιαν Ελευθεροτυπία
Συνάντηση στο χωριό
Ξαφνιάστηκαν την Παρασκευή το βράδυ -ανήμερα της Πρωτοχρονιάς- κάτοικοι και επισκέπτες στο χωριό Ελληνικό Αρκαδίας, απ' όπου έλκει την καταγωγή του, από τη μητέρα του, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Είδαν να φτάνει στο χωριό τους ένας υψηλός επισκέπτης, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, και να συναντιέται με τον πρώην υπουργό και σημερινό άτυπο νούμερο 2 της Ν.Δ.
Πολλοί από αυτούς που αντελήφθησαν τη συνάντηση τηλεφώνησαν σε φίλους τους να πουν το νέο και, όπως είναι φυσικό, τα σενάρια... έδωσαν και πήραν. Τι θέλει, άραγε, ο πρωθυπουργός με τον Αβραμόπουλο; Τι έχουν να πουν οι δυο τους; Είναι όντως τυχαία η συνάντηση; Η φαντασία οργίασε, καθώς δύο μέρες πριν είχε γίνει εκείνη η δήλωση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη περί κυβέρνησης εθνικής ανάγκης... οπότε κάποιες σκέψεις πήγαν σ' αυτό το ενδεχόμενο. Το γεγονός βέβαια ότι την πρόταση είχε κάνει ο Μητσοτάκης χάλαγε το σενάριο να συζητήθηκε στο Ελληνικό κάτι τέτοιο.
Τέλος πάντων και οι δύο πλευρές έλεγαν χθες ότι η συνάντηση ήταν τυχαία και ολιγόλεπτη στην πλατεία του χωριού και όχι στο σπίτι του κ. Αβραμόπουλου, μεταξύ 10 το βράδυ και 2 το πρωί, όπως ανέφεραν κάποιες άλλες πληροφορίες. Ο πρωθυπουργός και η οικογένειά του είχαν καταλύσει στον ξενώνα του χωριού, γεγονός που έκανε θετική εντύπωση, όπως μαθαίνουμε, στον πρώην υπουργό Υγείας. Αν περνούσε και ο Αντ. Σαμαράς από τα εδάφη του Ελληνικού (σ.σ.: ή μήπως πέρασε;) οι σεναριογράφοι θα έγραφαν ωραίες ιστορίες για τους νέους πολιτικούς ηγέτες της χώρας.
Π.ΣΩΚ. 4 Ιαν Ελευθεροτυπία
Τον... ανέστησε!
Μνημόσυνο για τον Αβέρωφ, πολιτικό παιδί του οποίου υπήρξε ο Αντ. Σαμαράς (τον αποκαλούσαν «εξαπτέρυγό» του), έκανε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης.
Κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι τον ξέχασε, ενώ πέρυσι ας πούμε τον θυμήθηκαν και η Ν.Δ. και ο ΛΑΟΣ! Εκανε και δήλωση μπροστά στις κάμερες για τον «μεγάλο άνθρωπο» και «πατριώτη» Ευάγ. Αβέρωφ. Για «κινήσεις πανικού» μίλησε η Ρηγίλλης. Ο κλεφτοπόλεμος Ν.Δ.-ΛΑΟΣ για τον σκληρό πυρήνα των δεξιών καλά κρατεί.
ΧΡ.ΚΟΡ. 4 Ιαν Ελευθεροτυπία
Διγλωσσία
Στη Μεγάλη Βρετανία, για να γίνουν γνωστές στην κοινή γνώμη οι έριδες και οι διχογνωμίες που επικρατούσαν στο εσωτερικό της κυβέρνησης Θάτσερ, όταν η «σιδηρά κυρία» επιχείρησε μια γενναία μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 1979, χρειάστηκε να παρέλθουν 30 χρόνια.
Οσος χρόνος απαιτείται δηλαδή προκειμένου ν' ανοίξουν τα αρχεία του κράτους. Στην Ελλάδα, που δεν υπάρχει θεσμοθετημένη αντίστοιχη διαδικασία, δεν χρειάστηκαν παρά λίγες ημέρες για να διαρρεύσει η διαφωνία της Λούκας Κατσέλη στην προωθούμενη από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου δημοσιονομική προσαρμογή. Η ύπαρξη δύο γραμμών για την οικονομία στο εσωτερικό της κυβέρνησης αποτελούσε κοινό μυστικό. Ομως επισήμως η πιστοποίηση της διαφωνίας των δύο κορυφαίων υπουργών δεν προέκυψε χάρη στους νέους θεσμούς διαφάνειας και ενημέρωσης του πολίτη που προωθεί η κυβέρνηση, με την αναμετάδοση από τηλεοράσεως των συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου. Αλλωστε, οι καμέρες σβήνουν μετά την εισήγηση του πρωθυπουργού ή του εκάστοτε επίτιμου προσκεκλημένου. Ακόμη όμως και αν έμεναν ανοικτές, πάλι δεν θα αποκάλυπταν τίποτε. Απλούστατα η κ. Κατσέλη επέλεξε να εκθέσει τις απόψεις της για τη μείωση του ελλείμματος απευθείας στον Γ. Παπανδρέου αποστέλλοντας σχετική επιστολή, και όχι σε κάποιο συλλογικό όργανο της κυβέρνησης.
Χ.Ζ. 4 Ιαν Ελευθεροτυπία
Το πολύ το Κύριε ελέησον...
Η δορυφορική ΕΡΤ καλύπτει τον χρόνο της απαγορευμένης διαφήμισης στους μετανάστες με μια σειρά ντοκιμαντέρ.
Καλά και σωστά. Μερικά όμως, όπως το «νέο Μουσείο της Ακρόπολης», τα επαναλαμβάνει τόσο πολύ, που οι θεατές αλλάζουν κανάλι. Καλά, στα αρχαιολογικά της Ακρόπολης δεν φαίνεται να βρήκαν την αρχαία κουβέντα των προγόνων μας: «Ουκ εν τω πολλώ το ευ». Δεν έτυχε, όμως, ν' ακούσουν τη σύγχρονη λαϊκή παροιμία: «Το πολύ το Κύριε ελέησον το βαριέται κι ο παπάς»;
Π.Π. 4 Ιαν Ελευθεροτυπία
Πράξεις, όχι ρητορείες
Ειδικοί απεσταλμένοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αρχίζουν να καταφθάνουν στην Αθήνα, για να μας αλλάξουν τα φώτα, ξεκινώντας από την ημέρα των Θεοφανίων.
Ερχονται να βάλουν στο μικροσκόπιό τους το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας, που θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες τέλη Ιανουαρίου, θα κρίνει την αξιοπιστία της χώρας και θα στείλει ανάλογα μηνύματα στις αγορές, συγκρατώντας ή εκτοξεύοντας το κόστος του δανεισμού.
Μπροστά στα δύσκολα που έρχονται, η ανάγκη της «συναίνεσης» για τη λήψη σκληρών μέτρων έγινε πολιτική καραμέλα. Μόνο που το κάθε κόμμα τής δίνει διαφορετική γεύση. Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου φαίνεται να πιστεύει ότι ο Σαμαράς θα στηρίξει δύσκολες αποφάσεις. Αισιοδοξεί ότι θα μπορούσαν να συμφωνήσουν και σε μια «κοινής αποδοχής απογραφή». Η ουσία, όμως, είναι ότι η κυβέρνηση μιλάει για ένα έλλειμμα της τάξης του 12,7% και η Ν.Δ. για ένα 8,5%-9,7%, καθώς αποδίδει στο ΠΑΣΟΚ λογιστικές αλχημείες, το κατηγορεί ότι μετέφερε φετινά έσοδα στο 2010 και μετέθεσε δαπάνες της επόμενης χρονιάς στον προϋπολογισμό του 2009 (για την εξόφληση των χρεών των νοσοκομείων, που φτάνουν τα 6,5 δισ. ευρώ , κ.ά.).
Ομως, το έλλειμμα δεν είναι η κλίνη του Προκρούστη. Τα δύο κόμματα εξουσίας, αν όντως εννοούν τη συναίνεση, θα πρέπει να βάλουν νερό στο κρασί τους, να συμφωνήσουν σε μια πραγματική καταγραφή του δημοσιονομικού προβλήματος και μετά να βρουν έναν κοινό τόπο και στα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν. Εν ολίγοις, πράξεις χρειάζονται, διότι από λόγια χορτάσαμε.
ΧΡ.ΚΟΡ. 4 Ιαν Ελευθεροτυπία
Ξινό ποδαρικό
!
Αιχμές για «αστοχίες και καθυστερήσεις» στην κυβέρνηση άφησε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σ. Ξυνίδης. Ξινές διαπιστώσεις για τις πρώτες 100 μέρες. Πού να μπει η κυβέρνηση και στα βαθιά νερά του 2010.
ΧΡ.ΚΟΡ. 4 Ιαν Ελευθεροτυπία
Αφαντοι!
Αλήθεια, πού είναι οι σαραντάρηδες και οι πενηντάρηδες της Αστυνομίας;
Πολλοί στη σύνταξη και πολλοί στη σειρά να κάνουν σχέδια για το εφάπαξ και τη νέα καριέρα. Και ποιοι είναι στα τμήματα, ακόμη και αν πρόκειται για τα μεγαλύτερα μιας ευρωπαϊκής πρωτεύουσας, όπως η Αθήνα, και με αρμοδιότητα αστυνόμευσης μισό εκατομμύριο ανθρώπους, παραμονή Πρωτοχρονιάς; Μια παρέα πέντε 25άρηδων, από τους οποίους οι τρεις ειδικοί φρουροί, πέρυσι τέτοιο καιρό έψαχναν δουλειά και οι άλλοι δύο πριν από τρία χρόνια ήταν μαθητές Λυκείου. Τα δομικά προβλήματα της Αστυνομίας είναι ιδιαίτερα σοβαρά και καμιά πρόσκαιρη πολιτική, όσο δημοκρατική κι αν φαντάζει, δεν μπορεί να μετατρέψει ένα αλλόκοτο κοινωνικό ένοπλο μόρφωμα σε συντεταγμένο κρατικό θεσμό.
Γ.Ι.Μ. 4 Ιαν Ελευθεροτυπία
Περικοπές στις ανισότητες
Εάν ο στόχος της κυβέρνησης, να μειώσει το έλλειμμα κάτω από 10% σ' ένα χρόνο, θεωρείται από πολλούς ιδιαίτερα δύσκολος, υπάρχουν και κάποιοι που είναι αισιόδοξοι ότι αυτό μπορεί, όχι απλά να επιτευχθεί, αλλά και κάτι επιπλέον.
Ο επικεφαλής της επιτροπής πολιτικού σχεδιασμού του ΣΥΝ, Γιάννης Δραγασάκης, θεωρεί ότι το έλλειμμα «μπορεί να πέσει άμεσα στα επίπεδα του 5%-6%». Οπως δηλώνει ο ίδιος στην «Αυγή», αυτό μπορεί να συμβεί «με την αναδιανομή των εισοδημάτων, την αναθεώρηση και αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, την ενεργοποίηση αδρανών δυνάμεων και πόρων».
Εάν γίνουν τα παραπάνω, όχι μόνο το έλλειμμα μπορεί να μειωθεί, αλλά «ταυτόχρονα να χρηματοδοτηθούν πολιτικές απασχόλησης σε τομείς του κοινωνικού κράτους, των υποδομών, της αναβάθμισης του περιβάλλοντος, της εξοικονόμησης ενέργειας, της στήριξης παραγωγικών δραστηριοτήτων και νέων εξειδικεύσεων στη βιομηχανία, τη γεωργία, τις υπηρεσίες κ.λπ.». Ο Γιάννης Δραγασάκης καλεί την κυβέρνηση «αντί να περικόψει τους μισθούς», να «περικόψει», μεταξύ άλλων, «τις ανισότητες, τις αδικίες, τη φοροκλοπή, τη φοροδιαφυγή, τα ρουσφέτια και τη σπατάλη». Περίπου τα ίδια, όμως, δεν λέει και η κυβέρνηση;
Θ.ΤΣ.
"ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΜΕ κλειδιά και σφραγίδα!" Αποχώρησε σύσσωμη η οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ
Φθιώτιδας...
Πριν από 4 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου