25 Ιαν Ελευθεροτυπία
Η φούσκα που κυβερνούσε...
Οταν ο Κώστας Καραμανλής έγραφε (τρόπος του λέγειν, άλλοι την έγραψαν, αλλά δεν έχει σημασία, αφού αυτός την υπογράφει) την προς Χριστοφοράκο ευχαριστήρια επιστολή (24 Μαΐου 2004) ήταν δυόμισι μήνες πρωθυπουργός.
Μεγαλύτερη σημασία έχουν όσα έλεγε πριν κάτσει στην καρέκλα του μεγάρου Μαξίμου, αλλά και στη συνέχεια. Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι κατέλαβε την εξουσία με τη ρητορική κατά της περίφημης διαπλοκής και την υπόσχεση της «κάθαρσης», την οποία θα έφερνε ο ίδιος. Χιλιάδες, εκατομμύρια τον πίστεψαν και τον ψήφισαν, χωρίς να γνωρίζουν τι συνέβαινε στα κομματικά ταμεία. Αλλά και μετά... την ανάληψη της πρωθυπουργίας, ο τέως πρωθυπουργός κρατούσε τη ρομφαία, με την οποία θα αποκεφάλιζε τους διαπλεκόμενους. Από την ταβέρνα «Ο Μπαϊρακτάρης» κήρυξε τον πόλεμο στους «πέντε νταβατζήδες». Η συνέχεια είναι γνωστή. Ολα «ξεχάστηκαν». Η διαπλοκή έμεινε στο βάθρο της, η διαφθορά έπνιξε την κυβέρνηση Καραμανλή, η οποία είχε το κακό τέλος που όλοι γνωρίζουμε. Η επιστολή προς Χριστοφοράκο αποκαλύπτει εν μέρει, πέραν αυτών που γνωρίζουν οι κομματικοί ταμίες, την υποκρισία της καραμανλικής ηθικολογίας και καθαρσιολογίας, με την οποία κυβερνήθηκε η χώρα επί πεντέμισι χρόνια. Μέχρι να αποδειχθεί φούσκα, η οποία σκάει τώρα στα χέρια του Αντώνη Σαμαρά. Ο Καραμανλής, αμέριμνος πλέον, πάει στις κομματικές συνεδριάσεις στέλνοντας στον νέο αρχηγό τα «χαιρετίσματα» του κ. Χριστοφοράκου, για την ελευθερία και αθωότητα του οποίου φρόντισε η κυβέρνησή του. Αυτές είναι καθαρές δουλειές...
Γ. ΚΑΡ. 25 Ιαν Ελευθεροτυπία
!
Μια ακριβής περιγραφή της κατάστασης από τον Μίμη Ανδρουλάκη; «Το αυτοκίνητο που πάτησε τη γυναίκα που λέγεται Ελλάδα ήταν ο Καραμανλής.
Ηρθε το ΕΚΑΒ που λέγεται Παπανδρέου. Από εκεί και πέρα γίνονται ιατρικά λάθη». Γιατρέ μου!
Γ.ΚΑΡ. 25 Ιαν Ελευθεροτυπία
Πώς θα 'ρθει η σωτηρία...
«Μέσα σε 10 χρόνια το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 70% και το κονδύλι για μισθούς στο Δημόσιο κατά 140%», είπε ο Γ. Παπακωνσταντίνου στους εφοριακούς, τους χημικούς και τους τελωνειακούς, όταν τους κάλεσε στο γραφείο του για να τους ανακοινώσει σε ποιες οικονομικές θυσίες θα υποβληθούν προκειμένου να σωθεί η οικονομία.
Παραδέχτηκε, μάλιστα, ότι αυτό είναι το βασικό επιχείρημα των διεθνών επιτηρητών που επισκέπτονται τη χώρα και ελέγχουν τα δημόσια οικονομικά της. Αλλά δεν διευκρίνισε από πού προέρχεται αυτή η αύξηση: από τις αποδοχές ή από τις αθρόες προσλήψεις; Και καλά, να πληρώσουν και οι εργαζόμενοι. Αρκεί η κυβέρνηση να τους απονείμει δημόσιο έπαινο, μαζί με τις 38 off shore εταιρείες, που δήλωσαν την ακίνητη περιουσία που διαθέτουν (και έτσι φορολογήθηκαν). Οι υπόλοιπες 3.500 εξωχώριες εταιρείες, που κατέχουν τεράστια ακίνητη περιουσία, αποφεύγουν συστηματικά τις Εφορίες. Κορόιδα είναι, αφού κανείς δεν τις ελέγχει;
Μγς 25 Ιαν Ελευθεροτυπία
!
Αφού ο Κ. Καραμανλής δεν γνώριζε, λέει, για την επιστολή προς Χριστοφοράκο, πώς είναι τόσο σίγουρος ότι η Ν.Δ. δεν έλαβε οικονομική ενίσχυση από τη Ζίμενς;
Μγς 25 Ιαν Ελευθεροτυπία
Ελεγχος 46 ετών
Μια μοναδική ευκαιρία να βάλει την υπογραφή της (κάτι που δεν έκαναν οι προκάτοχοί της, Γιαννάκου, Στυλιανίδης και Σπηλιωτόπουλος) για την αλλαγή του νομικού και ιδιοκτησιακού καθεστώτος, που διέπει το Ιδρυμα «Παναγία Σουμελά» έχει σήμερα η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, κατά τη συνάντησή της με το προεδρείο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, που αριθμεί 370 πρωτοβάθμια ποντιακά σωματεία.
Οπως τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕ, καθηγητής Καρδιολογίας Γιώργος Παρχαρίδης, «Το Ιδρυμα "Παναγία Σουμελά" λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, επιχορηγείται από τον προϋπολογισμό και διοικείται από ένα Δ.Σ. του οποίου η πλειοψηφία διορίζεται από ένα σωματείο, το οποίο, εδώ και 46 χρόνια, ελέγχει η ίδια οικογένεια». Μην ξεχνάμε ότι πριν από τρία χρόνια το ψήφισμα της Παμποντιακής έτυχε ευρείας αποδοχής από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Τότε, ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης και Διαφάνειας Χάρης Καστανίδης τόνιζε ότι «το μοναστήρι ανήκει στην εθνική και θρησκευτική κληρονομιά των Ελλήνων». Αμ' έπος αμ' έργον, λοιπόν.
Γ.Α.Κ. 25 Ιαν Ελευθεροτυπία
Ενας ένας
Μετά το τηλεφώνημα του γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, ήρθε τώρα και το τηλεφώνημα του Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν στον πρόεδρο Χριστόφια.
Ολοι ενθαρρύνουν για την πρόοδο που επιτελείται στις διακοινοτικές συνομιλίες και παροτρύνουν τους δύο ηγέτες να συνεχίσουν τη διαδικασία, ώστε να υπάρξει σύντομα λύση στο Κυπριακό. Από την πλευρά του ο κ. Χριστόφιας καλεί τους ξένους ηγέτες να στραφούν προς την Αγκυρα, ώστε να αλλάξει πολιτική.
Φ.Κ. 25 Ιαν Ελευθεροτυπία
Η διαφορά
«Εχετε αδυνατίσει πολύ. Ο μισός έχετε μείνει», είπα στον υπουργό των κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή και στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού, Προκόπη Παυλόπουλο.
«Εχασα κιλά», απάντησε. «Μήπως από έρωτα;». Μόλις που χαμογέλασε: «Αμ δεν είναι έτσι. Από τη στενοχώρια μου. Μας ήρθαν όλα απότομα. Η κατάρρευση. Πέρασα δύσκολα. Για όσα έγιναν. Για όσα κάναμε και δεν κάναμε».
Το ίδιο, λένε, ισχύει και για τον Κ. Καραμανλή. Αλλά εκείνος παχαίνει...
Λ.Π. 25 Ιαν Ελευθεροτυπία
Πληθύνονται
Επτά τίτλοι επαναστατικών οργανώσεων, που ανέλαβαν την ευθύνη για επιθέσεις μείζονος σημασίας, έχουν προκύψει από το 2003 και μετά.
Το απογοητευτικό για την κυβέρνηση είναι ότι οι δύο από αυτές έχουν προκύψει τους τελευταίους τρεις μήνες. Πρόκειται για την «ΟΠΛΑ», που ανέλαβε την ευθύνη για την ένοπλη επίθεση στην αστυνομική διεύθυνση Αγίας Παρασκευής τον Οκτώβριο και την «Ε.Ο. 6η ΔΕΚΕΜΒΡΗ», που ανέλαβε προχθές με μανιφέστο την ευθύνη για τη βόμβα στο υπουργείο Τύπου και για την αποστολή σφαιρών, προ έτους, σε Κούγια και Πρετεντέρη. Σημείο αναφοράς η ημερομηνία της δολοφονίας Γρηγορόπουλου. Ακροατήριό τους το κοινό του προπέρσινου Δεκέμβρη. Η ρευστότητα στους επαναστατικούς χώρους είναι μεγάλη, αλλά και η κινητικότητα των μηχανισμών καταστολής έντονη. Οι διεργασίες θυμίζουν '85-90, αλλά το πολιτικοκοινωνικό πλαίσιο είναι εντελώς αναδιαμορφωμένο.
Γ.Ι.Μ. 25 Ιαν Ελευθεροτυπία
Ερωτες...
Σε «πηγαδάκι» δημοσιογράφων στο Κέντρο Τύπου μιλούσε η Ντ. Μπακογιάννη, όταν ακούστηκε από τα μεγάφωνα δυνατά η φωνή του εκπροσώπου της Ν.Δ. Πάνου Παναγιωτόπουλου να απευθύνεται στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής:
«Στη νέα Ν.Δ. δεν υπάρχουν Σαμαρικοί. Δεν υπάρχουν Ντορικοί. Δεν υπάρχουν Αβραμοπουλικοί», έλεγε. «Αμάν, βρε παιδί μου, και αυτός μάς κούρασε», πέταξε η Ντόρα, φανερά εκνευρισμένη που της έκοψε τον ειρμό των σκέψεών της, χωρίς να κρύβει τα συναισθήματα που τρέφει για τη νέα ηγετική ομάδα της Ρηγίλλης. Χαλαρά αντέδρασε ο Παναγιωτόπουλος. «Δυστυχώς έτσι συμβαίνει με όλους τους μεγάλους έρωτες. Είναι μονομερείς και το ίδιο συμβαίνει και με τον έρωτά μας με την Ντόρα, ισχύει μόνο από μέρους μου», είπε χαμογελώντας. Τι έρωτας κι αυτός!
ΧΡ.ΚΟΡ. 25 Ιαν Ελευθεροτυπία
Αλέκος ως... απλό μέλος!
«Ανησυχεί ο ΣΥΝ από τη συνέντευξη Τύπου του Αλέκου Αλαβάνου;», ρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη στην «Αυγή». «Ο ΣΥΝ ανησυχεί κάθε φορά που δίνει συνέντευξη ο πρωθυπουργός ή ο κ. Παπακωνσταντίνου ή ο κ. Προβόπουλος για να ανακοινωθούν νέα πιο σκληρά μέτρα», απάντησε, αποφεύγοντας να σχολιάσει την κίνηση του ανθρώπου τον οποίο διαδέχτηκε.
«Ανησυχεί» ή όχι ο ΣΥΝ, ο Αλέκος Αλαβάνος, αν και απλό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, δίνει σήμερα στη 1.00 μετά το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ. Και μόνο ως απλό μέλος δεν προβλέπεται να μιλήσει...
Θ.ΤΣ.
Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν τρως κάθε μέρα βρώμη;
Πριν από 25 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου