Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

»Πολιτικα παρασκηνια

15 Ιαν Ελευθεροτυπία

Μπροστά στις κάμερες...
Απτόητος από τις επικρίσεις που έχει δεχθεί για τη διαδικασία των «ανοιχτών» (δηλαδή τηλεοπτικώς μεταδιδόμενων) συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου, ο Γιώργος Παπανδρέου επωμίστηκε και χθες τον ρόλο του διευθύνοντος τη συνεδρίαση, μοιράζοντας τον λόγο στους υπουργούς.
Πάντα σε «ζωντανή» μετάδοση. Μόλις τελείωσε την εισαγωγή του στο χθεσινό θέμα, άρχισε να δίνει τον λόγο στους υπουργούς. «Γιώργο, έχεις τον λόγο», είπε στον Παπακωνσταντίνου. «Ευχαριστώ, κύριε πρόεδρε», πήρε εκείνος τη σκυτάλη και ανέπτυξε το Πρόγραμμα Σταθερότητας, που θα υποβάλει σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και η συνεδρίαση συνεχίστηκε στο ίδιο... μοτίβο. «Δίνω τον λόγο στη Λούκα Κατσέλη», είπε ο πρωθυπουργός. «Ευχαριστώ, πρόεδρε», απάντησε σε πιο οικείο τόνο η υπουργός Οικονομίας. Με ανοιχτές τις τηλεοπτικές κάμερες, ο Γιώργος έκανε μερικές συστάσεις προς τους υπουργούς να συντονίζονται καλύτερα μεταξύ τους, υπενθυμίζοντας τον συντονιστικό ρόλο που έχουν Πάγκαλος και Παμπούκης. Αν και ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα έχει περισσότερο χρόνο να ασχοληθεί με τα εγχώρια, τώρα που ετοιμάζεται να εγκαταλείψει το υπουργείο Εξωτερικών.

Γ.ΚΑΡ. 15 Ιαν Ελευθεροτυπία

Καποδίστριας, Θησέας, Καλλικράτης
Ξεκίνησε με «Καποδίστρια», άραξε με «Θησέα», ετοιμάζεται τώρα να συνεχίσει το ταξίδι με «Καλλικράτη».
Για την καημένη διοικητική αναδιάρθρωση, ο λόγος. Ενα στοιχείο, για να καταλάβουμε ποιοι παίζουν με τον πόνο της και ποιοι όχι, μας το δίνουν οι επιχειρούμενοι συμβολισμοί όχι μόνο των ονομάτων, αλλά και του χωροχρόνου που τα προσδιορίζει. Αντικαθιστώντας η Ν.Δ. το συνοδευτικό του «Καποδίστρια» Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΠΤΑ) με το... μυθολογικό πρόγραμμα «Θησέας», έδειξε πόσο βαθιά νυχτωμένη ήταν, πράγμα που επιβεβαίωσε και η πενταετής απραξία της. Με τον «Καλλικράτη» η νυν κυβέρνηση πραγματοποιεί, επίσης, φυγή στο μακρινό παρελθόν, δείχνοντας κατά έναν τρόπο «αποστροφή» για το εγγύτερο - το πριν και, κυρίως, μετά Ιωάννη Καποδίστρια. Αν η «αποστροφή» αυτή σημαίνει και αδυναμία προσέγγισης του εγγύτερου αυτού παρελθόντος, θα φανεί σύντομα. Το σίγουρο είναι ότι σε επίπεδο συμβολισμών ο πρώτος διδάξας Αλέκος Παπαδόπουλος ήταν ο μόνος που ευτύχησε μέχρι τώρα (Καποδίστριας).

Παν.Τσ. 15 Ιαν Ελευθεροτυπία

!
Με τις πρώτες εκατό ημέρες -λίγο πολύ- πήραμε χαμπάρι τι έγινε.
Με τις πρώτες εκατό νύχτες, όμως;

Ν.Ρ. 15 Ιαν Ελευθεροτυπία

Φουμάρετε, για να εισπράξει!
Την πρώτη υποχώρηση από τις αρχές του έκανε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στη συνέντευξή του προς τους δημοσιογράφους για το Πρόγραμμα Σταθερότητας.
«Παρακαλώ να σβήσετε τα τσιγάρα, γιατί εδώ μέσα απαγορεύεται», είπε.

«Και τι θα γίνει με τα έσοδα από τον φόρο στα τσιγάρα;», του παρατήρησαν αστειευόμενοι οι συντάκτες.

«Ε, τότε συνεχίστε να καπνίζετε», απάντησε και αυτός γελώντας.

Ετσι κι αλλιώς η υπόθεση -τα σκληρά μέτρα δηλαδή- σηκώνει τσιγάρο.

Σ.Στ. 15 Ιαν Ελευθεροτυπία

Αλέξης για Λεωνίδα
«Θα έμπαινα σ' ένα στενάχωρο δίλημμα», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, όταν ρωτήθηκε αν ενοχλήθηκε από το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκε στο δείπνο που διοργάνωσε ο Λεωνίδας Κύρκος την περασμένη Δευτέρα. «Πιο δύσκολο θα ήταν για μένα να παραβρεθώ εκεί, παρά που δεν με κάλεσε», είπε μιλώντας στο «Μέγκα».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, τα μηνύματα που έβγαζε η συνάντηση προς τα έξω «ήταν πολύ αντιφατικά. Εβγαζε -πρόσθεσε- ένα κλίμα εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης. Και ταυτόχρονα με παρουσία ανθρώπων από τον επιχειρηματικό κόσμο. Εγώ θα αισθανόμουν πολύ άσχημα. Θα αναγκαζόμουν να πάω βέβαια για να τον τιμήσω, αλλά θα αισθανόμουν πολύ άσχημα όσον αφορά τα μηνύματα που θα έβγαζε αυτή η εκδήλωση». Διαχωρίζοντας τη συνάντηση από τις θέσεις του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς, είπε ακόμη: «Είναι γνωστές οι διακριτές, ιδιαίτερες απόψεις του Λεωνίδα Κύρκου σε ό,τι αφορά το θέμα της συνάντησης των ρευμάτων του δημοκρατικού χώρου. Εχουμε τις ενστάσεις και τις διαφωνίες μας. Νομίζω όμως ότι ούτε αυτό το μήνυμα έβγαινε από μια συνάντηση που είχαν προσκληθεί αυτοί που είχαν προσκληθεί». Και ο νοών νοείτω.

Θ. ΤΣ. 15 Ιαν Ελευθεροτυπία

Συνυπογράφουν
«Μεταξύ πρωθυπουργού και υπουργού δεν μπορεί να υπάρχει κόντρα», απάντησε ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, όταν ρωτήθηκε χθες για τις πληροφορίες περί διαφωνιών στην επιλογή προσώπων για τις θέσεις προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου στην ΕΡΤ.
Οσο για το ποιος έχει την ευθύνη της τελικής επιλογής, είπε «αυτός που υπογράφει», εννοώντας προφανώς τον εαυτό του. Μόνο που για τις συγκεκριμένες θέσεις συνυπογράφει και ο υπουργός Οικονομικών. Και οι μισθοί των δύο προσώπων, που δεν έχουν προκαθοριστεί, θα προκύψουν από διαπραγμάτευση.

ΣΩ.ΜΑ 15 Ιαν Ελευθεροτυπία

Η διαφορά
Σπάνια ομοφωνία: οι 13 βουλευτές και ο ένας ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συνυπέγραψαν κοινή δήλωση, με την οποία καταδικάζουν τις σκοταδιστικές -όπως τις λένε- επιθέσεις εναντίον της ειδικής γραμματέως του υπουργείου Παιδείας Θάλειας Δραγώνα από τον χώρο της ακροδεξιάς.
Αξιοσημείωτο: Καμιά παρόμοια κίνηση δεν εκδηλώθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, αν και τη δική τους κυβέρνηση υπηρετεί η κ. Δραγώνα...

Γ.ΚΑΡ. 15 Ιαν Ελευθεροτυπία

Πήρε κάρτα
Στις αρχές Νοεμβρίου ο Αλέκος Αλαβάνος, στην παρουσίαση της συλλογής ποιημάτων της Νάντιας Βαλαβάνη, είχε ζητήσει, όταν τον προσκαλούν κάπου, να του προσδίδουν την ιδιότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ.
Τελικά, την περασμένη Τρίτη, στο παλιό Δημαρχείο Χαλανδρίου, έγινε μέλος της πολιτικής συμμαχίας αφού γράφτηκε στο ενιαίο μητρώο μελών του ΣΥΡΙΖΑ της περιοχής. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «ΣΥΡΙΖΑ - οριζόντια» (http://sites.google.com/syrizaorizontia/) ο πρώην πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ γράφτηκε μαζί με άλλα 37 άτομα στο μητρώο, για να αποκτήσει την «κάρτα μέλους» που είχε ζητήσει να του δοθεί εδώ και μήνες. Με λίγα λόγια, το διαζύγιό του με τον ΣΥΝ είναι οριστικό, όχι όμως και με την πολιτική.

Θ. ΤΣ. 15 Ιαν Ελευθεροτυπία

Απο-σταθεροποίηση
Στα 23,6 δισ. ευρώ υπολογίζεται το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής (μείωση ελλείμματος) την επόμενη τριετία.
Αλλά, αν αυτό μοιάζει εντυπωσιακά αρνητικό, τι να υποθέσει κανείς ότι θα συμβεί φέτος, που θα αφαιρεθούν από την αγορά 11,4 δισ. ευρώ (περισσότεροι φόροι, είσπραξη παλαιών όπως ο ΦΠΑ, μείωση εξόδων-αμοιβών), τα ασφαλιστικά ταμεία θα αφαιρέσουν άλλα 2 δισ. ευρώ μέσα από τη μείωση της εισφοροδιαφυγής και οι τράπεζες θα δώσουν λιγότερα δάνεια έως και 5 ή 6 δισ. ευρώ; Εχουμε, δηλαδή, ένα σύνολο κοντά στα 20 δισ. ευρώ τα οποία θα λείψουν από την αγορά. Ενα στοιχείο που συνηγορεί στην πρόβλεψη Λοβέρδου για ένα εκατομμύριο ανέργους. Ενώ η οικονομία θα σταθεροποιείται, οι πολίτες θα... αποσταθεροποιούνται.

Μγς 15 Ιαν Ελευθεροτυπία

Φεύγει - έρχεται
Φήμες πάνε και έρχονται για επικείμενες αλλαγές στην κορυφή του υπουργείου Εξωτερικών: Ο Γ. Παπανδρέου αποχωρεί από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών και τη θέση του καταλαμβάνει ο νυν αναπληρωτής υπουργός Δ. Δρούτσας.
Τη θέση του αναπληρωτή υπουργού, λένε οι φήμες, θα αναλάβει ο καθηγητής Χρ. Ροζάκης, ο οποίος είχε διατελέσει στο ίδιο πόστο επί κυβερνήσεων Κ. Σημίτη. Ο κ. Ροζάκης είχε τότε εργαστεί συστηματικώς για την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου, με στόχο να ξεκινήσουν οι συνομιλίες με την Τουρκία.

Την ίδια -και μεγαλύτερη- εμμονή για επίλυση του θέματος της υφαλοκρηπίδας με την Τουρκία εμφανίζει και ο νυν πρωθυπουργός.

ΚΕΑ 15 Ιαν Ελευθεροτυπία

!
Οσο διαρκούσε η εσωκομματική μάχη στη Ν.Δ. ο Μητσοτάκης είχε, ελέω Ντόρας, παροπλιστεί.
Αχνα δεν είχε βγάλει. Τώρα έχει εξαφανιστεί η Ντόρα και ο επίτιμος είναι λαλίστατος. Βγάζει το άχτι του!

Γ.ΚΑΡ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: