Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

»Η Τεχνη της Σιωπης...

Έλλη Στάη ellispoint
"Κρείττον σιωπάν": Το επίκαιρο δράμα της οικονομικής μας περιπέτειας.

Oι λαϊκές σοφές κουβέντες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα πάντα επαληθεύονται. Κρύβε λόγια, η σιωπή είναι χρυσός, τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, κρείττον σιωπάν..., και άλλα παρόμοια. Πού κολλάει αυτό ? Σε όλα, μα κυρίως στο επίκαιρο δράμα της οικονομικής μας περιπέτειας όπου η επικοινωνιακή του αντιμετώπιση –από τη δική μας πλευρά- ήταν τουλάχιστον αδιέξοδη. Γιατί η άλλη πλευρά , αυτή των απανταχού κερδοσκόπων , το παίζει άριστα το επικοινωνιακό παιχνίδι της φλυαρίας , της μπουρδολογίας και της στημένης ενίοτε «πληροφορίας».

Τρεις μήνες τώρα, επικοινωνούμε... περίπου ως κουτσομπολίστικη τηλεοπτική εκπομπή ο,τιδήποτε ειπωθεί, ψιθυριστεί ακόμη και ως σκέψη , ή ακραίο θεωρητικό ενδεχόμενο, για να βγούμε από την απερίγραπτα δύσκολη θέση που βρισκόμαστε. Και την ευθύνη για αυτή την απίστευτη διακίνηση πληροφοριών δεν την έχουν τα μέσα ενημέρωσης, δουλειά τους είναι άλλωστε, αλλά οι πολιτικοί και κυβερνητικοί παράγοντες που διαχειρίζονται αυτή την κρίση. Οι οποίοι με πρώτο τον πρωθυπουργό κάνουν πράγματι υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ισορροπήσουμε κάπου ανάμεσα στην αλληλεγγύη των υπόλοιπων ευρωπαίων και τον εξευμενισμό του θηρίου των διεθνών αγορών και των κερδοσκόπων τους.

Δεν θα πάω πολύ πίσω, στην αρχή του ράλι, μόνο την τελευταία βδομάδα οι σκηνές του έργου είναι ενδεικτικές . Όπου φαίνεται καθαρά γιατί καλύτερα θα ήταν να χαμογελούν αινιγματικά δημόσια παρά να εξηγούν παντού ότι ναι, είμαστε ικανοί να βρούμε λεφτά , από που, πως και τι. Τη Δευτέρα πήραμε την πρώτη μεγάλη ανάσα ότι επί τέλους δανειζόμαστε έστω και με υπερβολικά μεγάλο επιτόκιο. Δεν προλάβαμε όμως να χαρούμε την ηρεμία μας εμείς, και τη συνέχιση της …σιωπηλής και εντατικής δουλειά της η κυβέρνηση. Κάπου στο εξωτερικό, ο υπουργός Οικονομίας σε μια από τις πάρα πολλές συνεντεύξεις του , απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι ε, όχι δεν θα φύγουμε από το ευρώ. Κάπου άλλου κάποιος άλλος έλεγε σε συνομιλητές του ότι ναι, θα δανειστούμε κι άλλα πέρα από τα πρώτα 8 δις ευρώ, και κάπου παραπέρα, κάποιοι έλεγαν τις θεωρητικές ή όχι σκέψεις τους για την πιθανότητα συζήτησης με την Κίνα. Αυτό ήταν. Το πάρτυ των κερδοσκόπων είχε μόλις ξαναρχίσει. Το τι έγινε όλη τη βδομάδα το γνωρίζουμε όλοι με πρωταγωνιστές για μια ακόμη φορά ξένες εφημερίδες (FT), «γκουρού» της οικονομίας και της σπέκουλας, (Ρουμπίνι),οι οποίοι ερμήνευαν σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα όλες αυτές τις δηλώσεις και διαρροές, που κατέληγαν ότι η Ελλάδα αν δεν έχει ήδη χρεοκοπήσει, αυτό θα συμβεί πολύ σύντομα.

Η επικοινωνία του μηνύματος είναι μια πολύ δύσκολη τέχνη. Δεν σπουδάζεται απλά σε πανεπιστημιακές αίθουσες, συνυπάρχει κυρίως με την εμπειρία και τη σοφία που αποκομίζει κανείς από τις διαδρομές της ζωής. Έχει πάντως ένα χρυσό κανόνα. Ότι σε κρίσιμες περιστάσεις όσο πιο πολύ μιλάς , τόσο πιο εύκολα μπορεί ο συνομιλητής σου να εκμεταλλευτεί και την απλούστερη φράση σου για να την κάνει εργαλείο εις βάρος σου. Εδώ που φτάσαμε ας εφαρμόσουμε καλύτερα το «σιγή ιχθύος και …δούλευε υπογείως».

Δεν υπάρχουν σχόλια: