Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

»Πολιτικα παρασκηνια

13 Ιαν Ελευθεροτυπία

Εκατό ήταν και πέρασαν
Να φανταζόταν, άραγε, έτσι τα πρώτα «γενέθλια» (των εκατό ημερών) της κυβέρνησής του ο Γιώργος Παπανδρέου;
Με τους υπουργούς να αναζητούν αγωνιωδώς κονδύλια για να καλύψουν διάφορες τρύπες; Με τον νέο Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Ολι Ρεν να μιλάει, στην πρώτη συνέντευξή του, έξω από τα δόντια; (Λέτε σε λίγο να νοσταλγήσουμε τον Αλμούνια;) Με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» να προφητεύουν έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη; (Τόσο πολύ ενδιαφέρονται για το ευρώ οι Αγγλοι, που έχουν για νόμισμά τους τη λίρα.) Μπα, κάπως αλλιώς θα τα είχε φανταστεί ο Γιώργος. Πάντως, μπορεί έξω να μην... πηγαίνει καλά η νέα κυβέρνηση, αλλά μέσα δεν φαίνεται να έχει ακόμη κανένα σοβαρό πρόβλημα. Η αποδοχή της είναι πολύ μεγάλη. Μόλις αυτές τις μέρες η Ν.Δ. του Αντώνη Σαμαρά αρχίζει να βρίσκει κάποιο βηματισμό και να προσπαθεί να αρθρώσει κάποιον αντιπολιτευτικό λόγο, αλλά όχι με μεγάλη πειστικότητα (π.χ. σχέδιο Καλλικράτης, ιθαγένεια στους μετανάστες κ.ά.). Αλλωστε, δεν είναι μικρό πράγμα προβεβλημένα στελέχη της αντιπολίτευσης (Νικήτας Κακλαμάνης, Παναγιώτης Ψωμιάδης) να μιλούν με κολακευτικά λόγια για το σχέδιο συνένωσης των δήμων («τομή» και «το ΠΑΣΟΚ τόλμησε»), προκαλώντας αμηχανία στη Ρηγίλλης και στα πέριξ. Εκατό ημέρες ήταν και πέρασαν. Περισσότερος απολογισμός στην επόμενη «επέτειο»...

Γ.ΚΑΡ. 13 Ιαν Ελευθεροτυπία

Ευχές για τον Λεωνίδα
Η ξαφνική αδιαθεσία του Λεωνίδα Κύρκου δεν προκάλεσε μόνον αναστάτωση σε όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση που οργάνωσε στην «Αίγλη» Ζαππείου.
Δημιούργησε και ιδιαίτερη συγκίνηση. Ηταν λίγη ώρα μετά τις 11.00, όταν σερβιρίστηκε ο καφές. Ο Λεωνίδας Κύρκος ιδιαίτερα χαρούμενος για τη βραδιά και όσα είχε ακούσει από τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Φώτη Κουβέλη, προετοιμαζόταν να ακούσει και άλλους που είχαν ζητήσει να πάρουν τον λόγο. Ομως λίγο η συγκίνηση, λίγο οι υπερβολές που έκανε στο δείπνο, όπως έλεγαν συνεργάτες του, του προκάλεσαν αδιαθεσία. Με τη φροντίδα της υπουργού Υγείας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, διακομίστηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε σε σειρά εξετάσεων. Αναχωρώντας από την «Αίγλη» δέχτηκε το χειροκρότημα των προσκεκλημένων, που ήθελαν να τον ενθαρρύνουν. Ηταν ένας τρόπος να του ευχηθούν περαστικά.

Θ.ΤΣ. 13 Ιαν Ελευθεροτυπία

!
Μετά το ιρλανδικό μοντέλο στην οικονομία, η σύζυγος του πρωθυπουργού της Β. ρλανδίας, η κ. Ρόμπινσον, με τα καμώματά της εισήγαγε το... βορειοϊρλανδικό μοντέλο.

Ν.Ρ. 13 Ιαν Ελευθεροτυπία

Διάσημο χρέος...
Η ηλεκτρονική αναζήτηση του λήμματος «Ελλάδα» στους «New York Times» δίνει, εκτός από τις πρόσφατες δημοσιεύσεις που το περιλαμβάνουν -στην πλειονότητά τους για τα οικονομικά δεινά μας- δύο συναφείς κατηγορίες.
Μόνο δύο. «Αρχαία Ελλάδα» και «Ελλάδα Χρέος». Το πρώτο είναι απολύτως κατανοητό, κοντά 2.500 χρόνια Ιστορίας είναι αυτά. Το δεύτερο όμως; Μήπως έχει το αυτό βάρος, επειδή ούτε η δισχιλιετής και πλέον ζωή μας μπορεί να δικαιολογήσει το ύψος του δημόσιου χρέους μας;

Ε.ΒΑΤ. 13 Ιαν Ελευθεροτυπία

Ο ΛΑ.Ο.Σ. στο τρόλεϊ!
Αν κρίνουμε από την πλάκα που γίνεται στο Διαδίκτυο, η επερώτηση των Θ. Πλεύρη και Α. Γεωργιάδη προς τον υπουργό Μεταφορών υπό τον τίτλο «Λαθρομετανάστες και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς» διεκδικεί τον τίτλο της πλέον εμπαθούς επερώτησης των τελευταίων χρόνων.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι δύο βουλευτές του ΛΑΟΣ αντιλαμβάνονται ως μείζον πρόβλημα με «ιδιαίτερα ανησυχητικές και επικίνδυνες διαστάσεις» τη «μεταφορά εμπορευμάτων από αλλοδαπούς, ιδίως εξ Αφρικής, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς». Το δίδυμο καταγγέλλει τους αλλοδαπούς ότι «μεταφέρουν τεράστιους σάκους που καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των οχημάτων, μετρό, ΗΣΑΠ, λεωφορεία και τρόλεϊ», με αποτέλεσμα δεκάδες τραυματισμούς των... λοιπών επιβατών (ναι, έτσι λένε)! Πρόταση διαδικτυακή, την οποία και δημοσιοποιούμε προς αξιολόγηση: Αιφνιδιαστική επιβίβαση του αρχηγού (και παλαιού μπόντι-μπίλντερ) Καρατζαφέρη σε λεωφορείο ή τρόλεϊ, με τη συνοδεία τηλεοπτικού φακού και εκσφενδονισμός των τεράστιων σάκων που μεταφέρουν οι αλλοδαποί. Ιδού η ιδανική λύση ώστε να κατοχυρώσει το αδιαμφισβήτητο της ακροδεξιάς πρωτοκαθεδρίας του...

Α.Σ. 13 Ιαν Ελευθεροτυπία

Ιστορική μνήμη
Στη διάρκεια της δικτατορίας, τα γραφεία της ΚΥΠ στη Θεσσαλονίκη στεγάζονταν σε χώρο του Γ' Σώματος Στρατού.
Εκεί έδρασε ο περιβόητος διοικητής της, στρατηγός Στέφανος Καραμπέρης, δολοφονήθηκε ο Γιώργης Τσαρουχάς και βασανίστηκαν δεκάδες αγωνιστές. Η κόρη του Τσαρουχά, Καίτη, ο συναγωνιστής του δολοφονημένου Γιάννη Χαλκίδη, Νάντης Χατζηγιάννης, και ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην πολιτικός κρατούμενος Τριαντάφυλλος Μηταφίδης ζητούν με επιστολή τους στον Ευ. Βενιζέλο να αναδειχθεί ο συγκεκριμένος χώρος σε τόπο ιστορικής μνήμης, όπως το ΕΑΤ-ΕΣΑ στην Αθήνα. Υπενθυμίζοντας ότι η Θεσσαλονίκη πλήρωσε βαρύ τίμημα στη χούντα, με τρεις δολοφονημένους αγωνιστές, 500 «προληπτικώς» εκτοπισμένους και εκατοντάδες καταδικασμένους από τα Εκτακτα Στρατοδικεία.

Ν.Ρ. 13 Ιαν Ελευθεροτυπία

Αθλιότητα
Μια αθλιότητα διαπράχθηκε στο περιθώριο της υπόθεσης του τραγικού θανάτου του αστυνομικού διευθυντή Ζακύνθου Βασίλειου Πατσούρη, που βρέθηκε προχθές νεκρός στην παραλία του Βασιλικού.
Δημοσιογράφος τηλεοπτικού καναλιού, λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση του συμβάντος, τηλεφώνησε στους γονείς του αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. στο Χελιδόνι Ολυμπίας (δεν γνώριζαν τίποτα για τον θάνατο του παιδιού τους) και τους ρώτησε τι συγγένεια έχουν με το πρόσωπο που είχε βρεθεί νεκρό. «Το πώς άντεξαν αυτοί οι ηλικιωμένοι άνθρωποι μετά από αυτό το τηλεφώνημα, είναι θαύμα. Είναι ντροπή κάποιοι να θέτουν την τηλεθέαση πάνω από τον ανθρώπινο πόνο και την αξιοπρέπεια...», μας είπε οργισμένος ο δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Αηδόνης. Οι Ενώσεις Συντακτών έχουν το λόγο.

Μ. ΝΟΔ. 13 Ιαν Ελευθεροτυπία

Ψυχανάλυση
Ενας ψυχίατρος θα παραλάβει από έναν φαρμακοποιό, στην τελετή παράδοσης-παραλαβής καθηκόντων που θα γίνει το πρωί του Σαββάτου στη Διοικούσα Επιτροπή νομού Θεσσαλονίκης της Ν.Δ.
Ο φαρμακοποιός Βάκης Φραντζής, φίλος του Κώστα Καραμανλή, είχε διαμηνύσει πριν από τις εσωκομματικές εκλογές ότι επιθυμούσε να αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου της Δ.Ε. και ο Αντώνης Σαμαράς τοποθέτησε τον ψυχίατρο Δημήτρη Βαρτζόπουλο. Φραντζής και Βαρτζόπουλος συνδέονται με στενή φιλία 30 χρόνων. Ο δεύτερος στήριξε σθεναρά την υποψηφιότητα Σαμαρά με περιοδείες στη Β. Ελλάδα, ενώ διατηρεί καλές σχέσεις και με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Οταν ξεσπάσουν οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις για τις τοπικές εκλογές με τους «πονοκεφάλους» Ψωμιάδη - Παπαγεωργόπουλο, μια δόση ψυχανάλυσης θα είναι ό,τι πρέπει.

Ν.Ρ. 13 Ιαν Ελευθεροτυπία

Το μάθημα
Θα πάρουν το μάθημα οι υπουργοί και θα κρατήσουν τον λόγο τους οι βουλευτές, αλλά και ο πρόεδρος της Βουλής, ώστε να μη γίνει δεκτή στο μέλλον καμιά τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο;
Τα πυρά που δέχτηκε χθες, στην Επιτροπή της Βουλής, η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για τις γονικές παροχές και δωρεές, κατέστη σαφές ότι διευκόλυναν τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, Χρ. Παπουτσή, να αναλάβει δέσμευση ότι «αυτό δεν θα ξαναγίνει». Ελπίζουμε ότι οι δικαιολογίες περί ιδιαιτερότητας, που επικαλέστηκαν ο Χρ. Παπουτσής και η κυβέρνηση για την επίμαχη άσχετη τροπολογία, να μην επαναληφθούν.

ΝΤ.ΝΤ. 13 Ιαν Ελευθεροτυπία

!
Μακάβριο μεν, εύστοχο δε, για τις συνομιλίες στην Κύπρο: «Γιατί έκλεψαν τη σορό του Τάσσου;». «Για να μην τρίζουν τα κόκαλά του».

Ο καιρός

Δεν υπάρχουν σχόλια: