Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

»Πολιτικα παρασκηνια

30 Ιαν Ελευθεροτυπία

Εφυγε, τον κυνηγάνε...
Υποστηρίζει ή όχι η ηγεσία Σαμαρά τον Κώστα Καραμανλή στην περιπέτειά του στην υπόθεση Siemens (επιστολή προς Χριστοφοράκο, κ.λπ.);
Οπως το δει κανείς. Η μια άποψη λέει ότι, αφού έβαλε τον τομεάρχη Μάξιμο Χαρακόπουλο και μετά τον εκπρόσωπο Π. Παναγιωτόπουλο να δηλώσουν ότι δεν αμφισβητείται το ήθος του τέως πρωθυπουργού, τον υποστηρίζει. Η άλλη λέει ότι, όσο ο ίδιος ο Σαμαράς μένει σιωπηλός, ο Καραμανλής μένει ακάλυπτος από το κόμμα του. Και τα δύο, μικρή σημασία έχουν. Οπως γίνεται πάντα σ' αυτές τις περιπτώσεις, κάποιοι... υποστηρίζουν και κάποιοι άλλοι (που είχαν παράπονα από τη μεταχείριση, την οποία τους είχε επιφυλάξει το κυβερνητικό σύστημα επί Καραμανλή) σφυρίζουν αδιάφορα, αφήνουν και καμιά μπηχτή και, γενικώς, το διασκεδάζουν με όσα βλέπουν. Το χειρότερο είναι ότι, μέσα σε έξι χρόνια, ο Καραμανλής από «αρχάγγελος» (κατά) της διαπλοκής και της διαφθοράς, βλέπει να στοχοποιείται για συμπόρευση μαζί τους. Από λάβρος κατήγορος, έχει μεταβληθεί σε κατηγορούμενο. Τουλάχιστον δύο σκάνδαλα (Βατοπέδι, Siemens), που η κυβέρνησή του κουκούλωσε, τον κυνηγούν ακόμα. Εν μέρει, κυνηγούν και τον διάδοχό του, που προσπαθεί με ελιγμούς να ξεφύγει. Μόνο όταν τελειώσουν τις εργασίες τους οι δύο εξεταστικές, θα μπορέσουν να ησυχάσουν. Μέχρι τότε, ο μεν Καραμανλής θα έχει ν' αποφασίσει αν θα προσέλθει αυτοπροσώπως να εξετασθεί ή αν θα στείλει υπόμνημα και ο Σαμαράς ποιους βουλευτές θα βάλει να ρωτάνε τι έγινε και τι δεν έγινε με τον Χριστοφοράκο και τον Εφραίμ...

Γ.ΚΑΡ. 30 Ιαν Ελευθεροτυπία

Αχταρμάς
Συμφωνεί απολύτως με τις θέσεις της Ν.Δ. και του Αντώνη Σαμαρά, αλλά τάσσεται υπέρ της πρότασης Καρατζαφέρη να γίνει δημοψήφισμα για τους μετανάστες, δήλωσε χθες δημοσίως ο Παναγιώτης Ψωμιάδης.
Να δούμε αν θα πάει και στη σημερινή συνδιάσκεψη του ΛΑΟΣ στη Θεσσαλονίκη για το μεταναστευτικό, με ομιλητή τον Γιώργο Καρατζαφέρη. Πάντως, ο μητροπολίτης Ανθιμος ενημέρωσε τον Στέλιο Παπαθεμελή ότι θα πάει στην εκδήλωση του «Πολιτικού Ομίλου για τη Δημοκρατία και την Πατρίδα», πάλι για τους μετανάστες, η οποία θα γίνει την ίδια ακριβώς ώρα με του ΛΑΟΣ, και όπου θα μιλήσουν ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης, ο βουλευτής της Ν.Δ. Θεόδωρος Καράογλου, ο Μπάμπης Μπαρμπουνάκης και ο Γιώργος Πιπερόπουλος. Αυτά για τους μετανάστες, γιατί υπάρχει και ο «Καλλικράτης», και στο πλαίσιο του διαλόγου με κόμματα και αιρετούς ο γραμματέας της Ν.Ε. Α'Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπαστεργίου θα επισκεφθεί στις 2 μετά το μεσημέρι της Δευτέρας τον Ψωμιάδη, που «πρασινίζει» σε ό,τι αφορά τη διοικητική μεταρρύθμιση και επαινεί δημοσίως τον Γιώργο Παπανδρέου.

Ν.Ρ. 30 Ιαν Ελευθεροτυπία

Τι άλλαξε;
Μπορεί ο νόμος που προβλέπει τη διάσπαση της Μητρόπολης Αττικής να μην έχει ψηφιστεί.
Ολα, όμως, είναι προκαθορισμένα για τις εκλογές της Ιεραρχίας, που έχει αποφασιστεί ότι θα γίνουν στις 23 Φεβρουαρίου. Στη Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως αναμένεται να πάει ο σημερινός αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Κύριλλος Μισιακούλης και στη Μητρόπολη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού ο συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου, Αθηναγόρας Δικαιάκος. Ολα, λοιπόν, είναι έτοιμα. Από την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών έως τα πρόσωπα που θα καταλάβουν τους θρόνους. Πριν καν ψηφιστεί ο νόμος που προβλέπει την ίδρυση των δύο νέων Μητροπόλεων. «Δουλεύουν σαν ρολόι οι σχέσεις κυβέρνησης - Αρχιεπισκοπής. Το ίδιο δηλαδή που συνέβαινε και παλαιότερα», σχολιάζουν ιεράρχες, και αναρωτιούνται: «Τι άλλαξε από την εποχή Χριστόδουλου;».

Θ. ΤΣ. 30 Ιαν Ελευθεροτυπία

Το μαχαίρι...
Ηταν χειμώνας του 1994. Υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.
Λόγω των εξελίξεων σε εξωτερικά μας θέματα (Σκοπιανό, Κυπριακό κ.ά.) ο κ. Παπούλιας επισκεπτόταν τακτικά την έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Ν. Υόρκη. Λόγω και της διαφοράς ώρας (7 ώρες πίσω η Ν. Υόρκη) ξενυχτούσαμε στα Ηνωμένα Εθνη παρακολουθώντας τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα. Μία από τις βραδιές, οι ξένοι ανταποκριτές αλλά και συνάδελφοι του ομογενειακού Τύπου πήγαμε μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών σε ένα κρητικό στέκι («Τα Χανιά») στην Αστόρια. Το όνομα του ιδιοκτήτη, Αντρέας, ο οποίος έφτιαξε και μια ωραία σκορδαλιά για την παρέα και ξετρέλανε τον υπουργό. Στο τέλος τού χάρισε ένα μεγάλο κρητικό μαχαίρι και του είπε: «Από τον Αντρέα με εκτίμηση για να κόβεις όσα προβλήματα δεν λύνονται...». Αν το έχει ακόμη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μήπως πρέπει να το δώσει στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου; Σίγουρα θα του χρειαστεί...

Γ. ΚΑΝ. 30 Ιαν Ελευθεροτυπία

Μίμης προς Γιώργο
Βδομάδα με τη βδομάδα, ο Μίμης Ανδρουλάκης... ανεβάζει στροφές από τη ραδιοφωνική εκπομπή του («Φλας») και δεν φείδεται επιθετικών σχολίων για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, ακόμη και για ορισμένους χειρισμούς του Γιώργου Παπανδρέου, στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Χθες το πρωί, για παράδειγμα, επέκρινε τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, επειδή «άρχισε να λέει δεξιά κι αριστερά ότι θα πάει στην Κίνα, κ.λπ.», διότι αυτό οδήγησε στην επίθεση των δυτικών αγορών. «Δεν μπορεί μια χώρα του ευρώ να αναζητεί σωτηρία στην Κίνα, στην Ευρώπη πρέπει να την αναζητήσει», πρόσθεσε. Ο Μίμης, όμως, τα έβαλε και με όποιον ή όποιους «συμβούλεψαν τον πρωθυπουργό να δει δύο φορές τους εκπροσώπους της αμερικανικής τράπεζας Goldman Sachs». Κατά τον Μίμη, αυτοί οι συμβουλάτορες «πρέπει να πεταχθούν έξω με τις κλωτσιές». Και τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση; Να κάνει γρήγορα αυτά που έχει προγραμματίσει και να στραφεί προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας για βοήθεια, επικαλούμενη και την κοινοτική αλληλεγγύη, αφού «ο κίνδυνος του ντόμινο απειλεί τους πάντες». Το καλύτερο απ' όλα θα ήταν να πάει ο -και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, να μην το ξεχνάμε- Ανδρουλάκης να τα πει προσωπικά στον πρωθυπουργό. Κάπου θα τον πετύχει μεταξύ Νταβός, Βρυξελλών, Ινδίας, κ.λπ.

Γ.ΚΑΡ. 30 Ιαν Ελευθεροτυπία

Από επίτροπος «σκιώδης» τσάρος;
Η οικονομία βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε στη Ρηγίλλης ο Αντώνης Σαμαράς με τον Σταύρο Δήμα, παρουσία του Δ. Αβραμόπουλου.
Η οικονομία μπορεί να είναι ο τομέας τον οποίο θα αναλάβει ο επίτροπος επιστρέφοντας στην Ελλάδα. «Εγώ, μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου, είμαι επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ενωση και θα εξακολουθήσω, μέχρι και την τελευταία ημέρα, να κάνω τη δουλειά μου», δήλωσε ο Δήμας. «Μετά έχουμε καιρό. Θα γυρίσω, αφού πάω να κάνω μερικές διαλέξεις σε ορισμένα πανεπιστήμια, τις οποίες έχω προγραμματίσει από καιρό και μετά θα δούμε». Οι όποιες επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν τον Φεβρουάριο. Τότε θα φανεί αν ο Δήμας θα είναι ο σκιώδης «τσάρος» της οικονομίας ή αν θα έχει έναν ρόλο υψηλού συμβούλου του προέδρου της Ν.Δ., κρατώντας ταυτόχρονα ανοιχτές γέφυρες και με το εξωτερικό, καθώς έχει δεχθεί επαγγελματικές προτάσεις από ξένους οίκους.

ΧΡ.ΚΟΡ. 30 Ιαν Ελευθεροτυπία

Τα «ώριμα» των ενστόλων
Σε κατάσταση αναβρασμού βρίσκεται η αστυνομία σε όλες τις βαθμίδες, εξαιτίας των αλλαγών που πρόκειται να επέλθουν στα συνταξιοδοτικά δεδομένα και των ενστόλων.
Τα συνδικαλιστικά σωματεία και ενώσεις διοργανώνουν καμπάνιες, για να πείσουν ότι καλώς συνταξιοδοτούνται στα 48 με πλήρη σύνταξη αν το επιθυμήσουν, επειδή κατατάχθηκαν μικροί και επειδή μέχρι το 1993 δεν είχε ρυθμιστεί το ζήτημα της αμοιβής πέραν του πενθημέρου. Ο αρμόδιος υπουργός Μιχ. Χρυσοχοΐδης τους διαβεβαιώνει ότι δεν θα θιγούν ώριμα δικαιώματα, που κατά μίαν ερμηνεία σημαίνει ότι δεν θα χάσουν όσοι συμπληρώνουν τα σχετικά όρια μέχρι το τέλος του 2013. Μετά, Κύριος οίδε. Ανάλογη γκρίνια βγάζουν και οι πυροσβεστικές ενώσεις, που χθες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, επειδή η κυβέρνηση δεν δεσμεύεται για την επίλυση κανενός αιτήματός τους. Δεν υπάρχουν πια περιθώρια για δεσμεύσεις. Ούτε για ενστόλους.

Γ.Ι.Μ. 30 Ιαν Ελευθεροτυπία

!
Εδώ ο Γιαννακόπουλος του Παναθηναϊκού υποστηρίζει θερμά τον Κόκκαλη του Ολυμπιακού στη σύγκρουσή του με τους «γαύρους» οπαδούς και δεν θα υποστηρίξουν η Γερμανία και η Γαλλία την Ελλάδα, που απειλείται από τους κερδοσκόπους;
Γ.ΚΑΡ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: