Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

»Πολιτικα παρασκηνια

Υπό πίεση στο Νταβός
Μία από τις χειρότερες ημέρες τής (πολιτικής) ζωής του πρέπει να πέρασε ο Γιώργος Παπανδρέου χθες στο περίφημο οικονομικό φόρουμ του Νταβός.
Η πίεση που δεχόταν ήταν αποτυπωμένη καθαρά στο πρόσωπό του, την ώρα που ο τηλεοπτικός φακός «ζουμάριζε» πάνω του. Ο συνήθως άνετος στις διεθνείς επαφές του Γιώργος ήταν υποχρεωμένος να δίνει συνεχώς διαβεβαιώσεις ότι δεν θα δώσει ενίσχυση στους αγρότες, ότι θα εφαρμόσει κατά γράμμα το Πρόγραμμα Σταθερότητας που έχει εξαγγείλει, ότι δεν έχει κάνει καμιά συμφωνία με την Κίνα κ.λπ. Βέβαια, είχε δίπλα του τον... ομοιοπαθή (και η Ισπανία αντιμετωπίζει οξύ οικονομικό πρόβλημα) ομόλογό του Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, με τον οποίο έκαναν την ίδια καταγγελία: ότι, δηλαδή, οι κερδοσκοπικές επιθέσεις εναντίον των δύο χωρών έχουν απώτερο στόχο τον κλονισμό της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της. Η συμμαχία με Θαπατέρο είναι μια ανάσα για τον Γιώργο. Αλλη μια ανάσα πήρε από τη συνάντησή του με τον Μπιλ Κλίντον, ο οποίος εξήρε την προσπάθεια του Ελληνα πρωθυπουργού «να σώσει την ελληνική οικονομία» και τον διαβεβαίωσε ότι «μπορεί να προσβλέπει στη δική του βοήθεια». Γενικώς, από Αμερική μεριά ακούει καλά λόγια ο Γιώργος. Υπενθυμίζουμε ότι έχει προηγηθεί ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς. Ισως γιατί αυτά τα λόγια είναι ανέξοδα. Περισσότερο ξινοί είναι με την Ελλάδα οι Ευρωπαίοι, παρά την -υποτιθέμενη-υποχρέωση της κοινοτικής αλληλεγγύης.

Γ.ΚΑΡ. 29 Ιαν Ελευθεροτυπία

Θα εξηγήσει το «όχι» του;
Κόσμος πάει κι έρχεται σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο.
Δύσκολοι καιροί και ο ένας μετά τον άλλον επισκέπτονται τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια: Στις 12.30 θα δει τον πρόεδρο της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά. Στις 13.30 τον απερχόμενο επίτροπο για το Περιβάλλον στην Ε.Ε., Σταύρο Δήμα.

Στις 2.00 τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλο. Και στο τέλος, στις 3.00, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Και καλά όλοι οι άλλοι. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του οποίου δεν θα ψηφίσει τον κ. Παπούλια την άλλη εβδομάδα στη Βουλή, τι θα του εξηγήσει; Τα ανεξήγητα;

Λ.Π. 29 Ιαν Ελευθεροτυπία

Τώρα ξέρουν...
Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο Αλέξης Τσίπρας έχουν πολύ καιρό να συναντηθούν σε δημόσιο χώρο -ιδιωτικά δεν ξέρουμε πόσο συχνά βρίσκονται και επικοινωνούν- και θα συμπέσουν την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου στην εκδήλωση του ΣΥΝ για τον παλαίμαχο αγωνιστή της Αριστεράς Πάνο Δημητρίου, στο Δημοτικό Θέατρο της Θέρμης στη Θεσσαλονίκη.
Ο Τσίπρας είχε επισκεφθεί τον Δημητρίου στο σπίτι του, σε ένα από τα πρώτα ταξίδια του στη Θεσσαλονίκη, μετά την εκλογή του στην ηγεσία του ΣΥΝ, και στην εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό. Θα μιλήσουν ο καθηγητής Ηλίας Νικολακόπουλος και ο δικηγόρος Γιάννης Τριάρχου. Ο Κωνσταντόπουλος θα δώσει το «παρών» για να τιμήσει τον Δημητρίου, ο οποίος υπήρξε στέλεχος του ενιαίου ΚΚΕ, έζησε με δραματικό τρόπο τα γεγονότα της διάσπασης του 1968, πέρασε στο ΚΚΕ εσωτερικού, όπου αγωνίστηκε για τις ιδέες της ανανεωτικής Αριστεράς, και μετά στον Συνασπισμό. Εξετάζοντας όλη αυτή τη διαδρομή της Αριστεράς, σήμερα στον ΣΥΝ ξέρουν, τουλάχιστον, τι πρέπει να αποφύγουν.

Ν.Ρ. 29 Ιαν Ελευθεροτυπία

Θέλουν κι άλλες θυσίες...
Οσο ανεβαίνουν τα επιτόκια δανεισμού και οι «αγορές» κερδοσκοπούν με τα ελληνικά ομόλογα, τόσο πληθαίνουν οι φωνές και οι υποδείξεις για δραματικές περικοπές στις αποδοχές των μισθωτών και όχι μόνο του Δημοσίου.
Πόσω μάλιστα όταν ο Γ. Παπακωνσταντίνου βρίσκεται προ αδιεξόδου στην, άνευ προηγουμένου, προσπάθεια περικοπής των επιδομάτων. Γιατί, άντε και τα περικόπτει, θα σωθεί το Δημόσιο ή θα αυξηθούν τα προβλήματα από τις (λευκές) απεργίες; Τι θα γίνει με τις πλασματικές υπερωρίες, που παίρνουν άλλοι αντί επιδομάτων; Οσοι τιμωρηθούν με τις περικοπές, δεν είναι λογικό να ζητήσουν και αυτοί υπερωρίες (τις οποίες θα κάνουν όσο και οι άλλοι που τις εισπράττουν); Μήπως, τελικά, πάμε σε ενιαίο μισθολόγιο... υπερωριών; Και με πρόσχημα αυτά τα προβλήματα με τα επιδόματα, ενώ ταυτόχρονα οι περικοπές δεν πείθουν τους δανειστές μας, πληθαίνουν όσοι προτείνουν τη θυσία του δώρου Πάσχα και του επιδόματος αδείας, ώστε να εξευμενιστούν οι αγορές. Τίποτε καλό δεν προμηνύει αυτή η επίθεση. Ας δώσουν, τουλάχιστον, ομόλογα, αντί για ρευστό...

Μγς 29 Ιαν Ελευθεροτυπία

«Νόμοι Τρίτση»
Επειτα από 22 χρόνια η Εκκλησία αποδέχτηκε με τον πιο επίσημο τρόπο τον έναν από τους δύο «νόμους Τρίτση».
Και συγκεκριμένα τη σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας το 1988, για την παραχώρηση στο Δημόσιο της δασικής και αγροτολιβαδικής περιουσίας 149 μοναστηριών. Η σύμβαση δεν εφαρμόστηκε ποτέ και το 2004 η διοικούσα Εκκλησία είχε ζητήσει την κατάργησή του. Ομως ο νόμος «αναστήθηκε» με αφορμή το σχέδιο νόμου που προβλέπει την κατάργηση της Μητρόπολης Αττικής και την ίδρυση δύο νέων. Η αιτιολογική έκθεση αναφέρει μεταξύ άλλων την τροποποίηση ενός άρθρου του «νόμου Τρίτση» (1811/1988). Παραμένουν σε ισχύ όλα τα υπόλοιπα. Μήπως είναι καιρός να εφαρμοστούν, 22 χρόνια μετά την ψήφισή τους;

Θ.ΤΣ. 29 Ιαν Ελευθεροτυπία

Κρίση
Μία, ακόμη, περίεργη συνέπεια της οικονομικής κρίσης στο Βέλγιο.
Εχει αυξηθεί ο αριθμός των χαρακτηρισμένων «ανίατων» χαρτοπαικτών, που η επιτροπή για τα τυχερά παιχνίδια τούς απαγορεύει να παίζουν στο καζίνο. Ηταν 2.000 άτομα το 2008 και έγιναν 3.486 το 2009. Αύξηση 75%. Αυτοί οι χαρτοπαίκτες δεν θα πρέπει να πιάσουν χαρτί στα χέρια τους, αλλά... ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται!

Π.Π. 29 Ιαν Ελευθεροτυπία

Φορολογική συνείδηση
Ο υπουργός των Οικονομικών είχε την καλοσύνη να με πληροφορήσει ότι δεν έχει αρμοδιότητα επί των απολαβών των βουλευτών, των εργαζομένων στη Βουλή και των εξόδων του Κοινοβουλίου, υπεύθυνος των οποίων είναι ο προϋπολογισμός του ίδιου του Σώματος.
Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει. Το γνωρίζω. Γι' αυτό, άλλωστε, τόνιζα στο χτεσινό μου άρθρο ότι τα ερωτήματά μου ήταν ρητορικά και όχι πραγματικά περί του ποιος πρέπει να πάει φυλακή, όπως πρότεινε ο ίδιος ο υπουργός, για τη φοροδιαφυγή. Και επιμένω στο μείζον, που φαντάζομαι ότι βρίσκει σύμφωνο τον υπουργό με τη βορειοευρωπαϊκή κουλτούρα: Τη φορολογική συνείδηση τη δημιουργούν η δικαιοσύνη, η ισονομία και ο έλεγχος. Και για τα τρία είναι υπεύθυνες οι κυβερνήσεις.

Παπ-Τετρ. 29 Ιαν Ελευθεροτυπία

Ισορροπία
Τελικά, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντ. Σαμαράς έκανε δεύτερες σκέψεις.
Στην εξεταστική επιτροπή για τη «Ζίμενς» δεν άνοιξε τον δρόμο στους βουλευτές του κλίματος Ντόρας να κάνουν παιχνίδι χωρίς αντίπαλον δέος. Ούτε υπέρ της ούτε εναντίον του.

Προτίμησε να ρισκάρει -αν χρειαστεί- την κατηγορία ότι αφήνουν οι δικοί του έκθετο το μητσοτακικό σύστημα, παρά να διακινδυνεύσει το ενδεχόμενο να ασχολείται η εξεταστική επιτροπή με την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και με την Πολιτική Ανοιξη, χωρίς εκείνος να έχει τη δυνατότητα να υπερασπιστεί εαυτόν. Αποτέλεσμα: η πλειοψηφία των μελών που τοποθέτησε στην εξεταστική για τη «Ζίμενς» είναι της επιρροής του και του τέως πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή. Από τους έξι μόνον οι δύο (Α. Νεράντζης, Γρ. Αποστολάκος) είναι του κλίματος της τέως υπουργού Εξωτερικών. Ισορροπία τρόμου; Ιδωμεν...

ΝΤ.ΝΤ. 29 Ιαν Ελευθεροτυπία

Τους έπεισε
Θετική ανταπόκριση είχε η δημοσίευση της επιστολής του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στη «Wall Street Journal», με την οποία απαντούσε σε άρθρο που κατηγορούσε την Ελλάδα για αντισημιτισμό.
Στην απάντησή του ο Ελληνας υπουργός, αφού αναγνωρίζει ότι οι δημόσιες αντιδράσεις των Αρχών στην απόπειρα εμπρησμού της συναγωγής θα μπορούσαν να είναι ταχύτερες, κατέληγε αποδίδοντας το επεισόδιο στη δραστηριότητα βίαιων ακραίων ομάδων και όχι σε κάποιον δήθεν εγγενή αντισημιτισμό της ελληνικής κοινωνίας. Επίσης ανέφερε τα συγκεκριμένα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την προστασία των μειονοτήτων. «Είναι η πρώτη φορά», μας έλεγε δημοσιογράφος της εφημερίδας, «που ένας Ελληνας αξιωματούχος απαντά επί της ουσίας και δεν καταφεύγει στις γνωστές συνωμοσιολογίες περι ανθελληνισμού κ.λπ.».

Τ.Μ. 29 Ιαν Ελευθεροτυπία

!
Πού κάνει περισσότερο ψύχος στο Νταβός;
Μέσα ή έξω από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: