Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

»ΤΑ ΤΣΑΚΑΛΙΑ

Του ΣΤΑΥΡΟΥ Π. ΨΥΧΑΡΗ Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010 ΒΗΜΑ

Το 1963 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, τότε αρχηγός της ΕΡΕ και επί μία οκταετία πρωθυπουργός, έχασε τις εκλογές. Οι παλαιότεροι ενθυμούνται την άμεση αποχώρησή του από την ηγεσία του κόμματός του και την πολιτική: ανεχώρησε ινκόγκνιτο για το Παρίσι- οι θέσεις στο αεροπλάνο είχαν κλεισθεί στο όνομα του επί του Τύπου συμβούλου του (Κ. Τριανταφυλλίδης, δημοσιογράφος).

Η αποχώρηση αυτή του Κ. Καραμανλή (ο οποίος «έφυγε με ψευδώνυμο» για να επιστρέψει πανηγυρικά δέκα χρόνια αργότερα με την πτώση της απριλιανής δικτατορίας) είχε ποικίλες ..
.ερμηνείες. Η επικρατέστερη ήταν ότι ο Καραμανλής ήθελε να αποφύγει την ανοιχτή σύγκρουση με τα ανάκτορα. Ο ίδιος σε μια εξομολογητική συνομιλία του, όταν πια είχε αποχωρήσει από την ενεργό πολιτική, είπε ότι «έφυγα διότι αν έμενα θα με ξέσκιζαν σαν τσακάλια, οι ίδιοι οι βουλευτές μου!..». Ο ιστορικός του μέλλοντος θα αξιολογήσει και θα ερμηνεύσει όλα όσα έχει πει ο αείμνηστος πρόεδρος. Το βέβαιον είναι ότι οι σκληρότεροι επικριτές ενός ηττημένου πρωθυπουργού είναι πάντοτε πολιτικοί... του κόμματός του!

Παρακολουθούντες τα λεγόμενα (και την εύγλωττη σιωπή ορισμένων) στη Βουλή τις τελευταίες ημέρες μπορεί κανείς να δικαιολογήσει τη ρήση του Καραμανλή για «τα τσακάλια». Κατά σύμπτωση είναι ο συνώνυμος ανιψιός του που δέχεται τα «φίλια» πυρά!

Ακάλυπτο άφησαν τον τέως πρωθυπουργό οι άλλοι βουλευτές «του» με ελάχιστες εξαιρέσεις. Στον κατάλογο «πληρωμών» της Siemens ασφαλώς υπάρχουν ονόματα πολιτικών. Και κανείς δεν πιστεύει ότι ο Κ. Καραμανλής ο νεότερος πήρε δώρα από την πολυεθνική που λάδωνε τη... μισή Ελλάδα. Εν τούτοις το έστειλε το γράμμα.

Δεν υπάρχει, τουλάχιστον επί του παρόντος, συνταγή για την προστασία των πολιτικών σε ανάλογες περιστάσεις. Απλώς υπενθυμίζεται ότι ο Κ. Καραμανλής Α΄, κατά την αφήγηση στενότατου συνεργάτη του, υπουργού του από τη δεκαετία του 1950 ως το τέλος, συνήθιζε να επιτίθεται φραστικά σε μεγαλοεπιχειρηματίες της εποχής την επομένη της ημέρας που εκείνοι κατέθεταν τον οβολό τους στα κομματικά γραφεία!!

Ο «τύραννος» είχε μυαλό. Η Ελλάδα έχει το πρόβλημα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: