Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

»Πολιτικα παρασκηνια

31 Ιαν Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Για τα προνόμια
*Και επίσημα πλέον απειλούν με κινητοποιήσεις οι υπάλληλοι της Βουλής.
Το ξεστόμισε ο πρόεδρος του Συλλόγου των Εργαζομένων Β. Θώδας, με αφορμή την κοπή της πίτας τους, όπου ο Φ. Πετσάλνικος τους έστειλε το μήνυμα «καμιά ειδική, προνομιακή μεταχείριση». Ακολούθησε ο Β. Θώδας την τακτική «τα λέω στην πεθερά για να τα ακούσει η νύφη», μιλώντας για «στοχεύσεις διαφόρων εξωθεσμικών κέντρων περί μείωσης των αποδοχών μας». Οπου «εξωθεσμικά κέντρα» οι δημοσιογράφοι που έγραψαν για τον 15ο και 16ο μισθό. Με άλλα λόγια, οι υπάλληλοι προσπάθησαν να «καλοπιάσουν» τον πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος, ναι μεν δεν σκοπεύει να τους κόψει τους επιπλέον μισθούς, τους «βαφτίζει» όμως ...«επιδόματα» και δηλώνει ότι ως τέτοια θα ενταχθούν στα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης. Οπερ σημαίνει, τέρμα η αυτοτελής φορολόγηση και περικοπή επιδομάτων. Ποια είναι η τελευταία ελπίδα των υπαλλήλων; Να κερδίσουν τον δικό τους αγώνα οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, με τους οποίους τους συνδέουν κάποια προνόμια.

ΝΤ. ΝΤ. 31 Ιαν Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Πνίγει τη χαρά ο ρατσισμός
*Οι εξαγριωμένοι περίοικοι εμφανίστηκαν, από το πουθενά, με το πρώτο κλικ της φωτογραφικής μηχανής στην κλειδαμπαρωμένη είσοδο της παιδικής χαράς στον Αγιο Παντελεήμονα. «Τολμήσαμε» να ρωτήσουμε για το λουκέτο.
Απάντησαν με βρισιές και απειλές: «Η παιδική χαρά δεν θα ανοίξει ούτε σε δέκα χρόνια. Εχουμε συγκεντρώσει 3.500 υπογραφές γι' αυτό. Δεν υπάρχουν παιδιά στη γειτονιά. Ηταν ανοιχτή και είχαμε μόνο βρόμα και αλητεία από αλλοδαπούς που πουλούσαν ναρκωτικά».

«Δεν κινδυνεύουμε από τους ανέστιους φτωχοδιάβολους που κλέβουν ένα ξεροκόματο. Αλλά από ακροδεξιούς που κινητοποιούν ομοϊδεάτες τους στην ευρύτερη περιοχή. Αυτοί κυνηγούν με μαχαίρια τους μετανάστες τις νύχτες», μας είπαν όμως κάποιοι άλλοι αργότερα.

Η παιδική χαρά παραμένει κλειστή. Θα αναπλαστεί, λέει, με χορηγία του ΟΠΑΠ και θα ξαναλειτουργήσει». Ιδωμεν...

ΝΤ. ΚΑΡ. 31 Ιαν Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

!
Μαθήματα «καλής συμπεριφοράς» προς τους αξιωματούχους του υπουργείου Αμυνας απέναντι στους εμπόρους όπλων επιχείρησε να παραδώσει ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Γ. Γραμματίδης, σε εκδήλωση του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Πολεμικού Υλικού.
Παραπονέθηκε ότι «έτρωγαν πόρτα» τα τελευταία χρόνια, παρότι «είναι γνωστή η βαρύτητα τέτοιων ομίλων στη διαμόρφωση αποφάσεων στον κόσμο». Και πρόσθεσε ότι, εάν δεν συνέβαιναν αυτά, τα καλά παιδιά των πολυεθνικών «θα ήταν δίπλα μας στη διεθνή καταιγίδα σε βάρος της χώρας μας». Απάντηση πήρε από τον διευθυντή Εξοπλισμών Β. Βασιλάκο. «Η Ελλάδα είναι μια ελεύθερη, ανεξάρτητη και δημοκρατική χώρα», αλλά ο κ. πρόεδρος έσπευσε να αποχωρήσει επιδεικτικά από την αίθουσα.

ΠΑΣ. 31 Ιαν Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Ερευνα για τη μόλυνση
*Προκαταρκτική εξέταση διενεργεί ο εισαγγελέας Χαλκίδας μετά τις αποκαλύψεις της «Κ.Ε.» για ένα από τα χειρότερα εγκλήματα κατά της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος στην κεντρική Εύβοια.
Το ρεπορτάζ με ημερομηνία 20 Σεπτεμβρίου 2009 και τίτλο «Στην Εύβοια κρύβεται ένα τοξικό μυστικό» αναφερόταν σε πιθανή εμπλοκή της ΛΑΡΚΟ στη μόλυνση των υπόγειων υδάτων της περιοχής με εξασθενές χρώμιο. Το δημοσίευμα αποκάλυπτε ταυτόχρονα ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια ανθεί στην περιοχή λαθρεμπόριο τοξικών αποβλήτων που προέρχονται κυρίως από εταιρείες επεξεργασίας μετάλλου σε Βοιωτία και Εύβοια.

Να. Β. 31 Ιαν Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Παίζουν καθυστέρηση
*Αναβλήθηκε για τον Οκτώβριο η ποινική δίκη 17 βιομηχανιών που εδρεύουν σε Οινόφυτα, Σχηματάρι και Θήβα.
Κατηγορούνται ότι μόλυναν το περιβάλλον. Αναμεσά τους η «Μ. Ι. Μαΐλλης», για την οποία πρόσφατα η νομαρχία Βοιωτίας αποφάσισε τη σφράγιση του τμήματος χαλυβδοταινιών, επειδή δεν διέθετε άδεια διάθεσης επικινδύνων αποβλήτων. Η βιομηχανία προσέφυγε στο ΣτΕ. Παρέμβαση υπέρ της νομαρχιακής απόφασης άσκησαν τοπικές οργανώσεις και ο πρεσβύτερος Ιωάννης Οικονομίδης. Τελικά η διαδικασία «πάγωσε» μέχρι τις 10 Μαρτίου. Ως τότε πρέπει να γίνει επιτόπια αυτοψία και απ' το υπουργείο Περιβάλλοντος. Αρκεί βέβαια να υπάρχουν διαθέσιμοι επιθεωρητές περιβάλλοντος, αφού, λόγω γραφειοκρατίας, η κρίσιμη υπηρεσία κινδυνεύει να μείνει χωρίς το απαραίτητο προσωπικό.

Π. Μπ. 31 Ιαν Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Υποκλοπές στο προσκήνιο
*Στο προσκήνιο προσπαθούν, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, να κρατήσουν το θέμα της έρευνας για το σκάνδαλο των υποκλοπών, που η κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε χαρακτηρίσει απόρρητο.
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης έθεσε το θέμα στην Επιτροπή με αποτέλεσμα για πρώτη φορά, αυτή να κάνει χρήση νομοθεσίας που δίνει τη δυνατότητα στη Βουλή να ασκεί έλεγχο στην ΕΥΠ. Τούτο σημαίνει ότι θα υποχρεωθεί να καταθέσει στην Επιτροπή Θεσμών το πόρισμα για τις υποκλοπές που αρνιόταν η προηγούμενη κυβέρνηση και ο τότε επικεφαλής της ΕΥΠ και σήμερα βουλευτής Επικρατείας του ΛΑΟΣ Ι. Κοραντής. Παράλληλα, ο Ι. Κοραντής όπως και οι -πρώην και επόμενος- διοικητές, Π. Αποστολίδης και Δ. Παπαγγελόπουλος, θα κληθούν και ενώπιον της Επιτροπής.

ΝΤ. ΝΤ. 31 Ιαν Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Ο «παλιός»
*Επί ώρα συζητούσαν στην είσοδο της Βουλής, προχθές, ο Β. Μιχαλολιάκος και ο Πρ. Παυλόπουλος. Για τι άλλο;
Για την επιστολή Καραμανλή προς Χριστοφοράκο και τις αιχμές που άφησε ο τομεάρχης Αυτοδιοίκησης της Ν.Δ. για τον πρώην πρωθυπουργό. Ο Γ. Βαρβιτσιώτης έσπευσε μόλις τους είδε και αφού τους καλημέρισε μπήκε κατ' ευθείαν στην ουσία. «Δεν το χειρίστηκες σωστά, δεν έπρεπε να κάνεις τέτοια σχόλια», είπε στο βουλευτή και συνέχισε: «Σε κρίσιμα θέματα καλό είναι να ρωτάς και κανέναν παλιό». Εκείνος άκουγε σιωπηλός. Οπότε το ερώτημα που έθεσε πονηρά ο παλιός, «αν είχε προηγηθεί συνεννόηση, έμεινε αναπάντητο».

ΜΠ. Α. 31 Ιαν Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Σε «μαύρη» γραμμή
*Σε κλίμα Καρατζαφέρη ήταν η παρέμβαση του μητροπολίτη Καλαβρύτων στην Ιερά Σύνοδο για το θέμα του νομοσχεδίου για τους μετανάστες.
Ο Αμβρόσιος με επιστολή του ζητεί να επιληφθεί η Ιεραρχία του ζητήματος και να πάρει θέση. Υποστηρίζει μάλιστα πως εάν η Εκκλησία σιωπήσει, θα επιβεβαιωθεί ο Φαλμεράιερ στη θεωρία του, αφού ο ελληνισμός θα γίνει ένα συνονθύλευμα φυλών. Αφήνει μάλιστα αιχμές κατά του αρχιεπισκόπου, λέγοντας ότι «χρειάζεται να μάθουμε επιτέλους την άποψη της μητρός Εκκλησίας».

Τ. Τ. 31 Ιαν Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Τρέχουν και δεν φτάνουν
*Με ανακοίνωσή του ο ΟΑΕΔ επιβεβαίωσε πλήρως το ρεπορτάζ της «Κ.Ε.» της περασμένης Κυριακής, σύμφωνα με το οποίο το υπουργείο Εργασίας διατρέχει τον κίνδυνο να κληθεί να επιστρέψει 300 εκατ. ευρώ ως «πέναλτι», καθώς δεν αξιοποίησε τα προηγούμενα χρόνια κονδύλια ύψους 3 δισ. ευρώ από τα κοινοτικά ταμεία για πολιτικές απασχόλησης.
Τώρα ο οργανισμός τρέχει και δεν φτάνει, για να εντάξει νέα προγράμματα και να σώσει ό,τι μπορεί.

Τ. Τ. 31 Ιαν Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Το βιολί, βιολάκι
*Κριτική έκαναν στο ΚΚΕ ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Καρχιμάκης και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Α. Κακλαμάνης γιατί, όπως είπαν, την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ. οι «κόκκινοι» αγρότες δεν ήταν τόσο δραστήριοι όσο είναι σήμερα.
Την απάντηση έδωσε αμέσως η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, Αλέκα Παπαρήγα. Αφού τους κατηγόρησε για κοντή μνήμη, τους φιλοδώρησε με το γνωστό «κάνετε αντικομμουνισμό». Πρωτότυπο.

Τ. Π. 31 Ιαν Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Στα φανερά
*Οποιοσδήποτε πλέον συναντάται με αντιπροσώπους ή στελέχη από την αμυντική βιομηχανία, οφείλει να το ανακοινώνει.
Αυτό ορίζει ο κώδικας δεοντολογίας για όλη την ιεραρχία στο υπουργείο Αμυνας, στρατιωτική και πολιτική. Ο Ευ. Βενιζέλος πρότεινε να τον εφαρμόσουν και στη νεοσύστατη υποεπιτροπή της Βουλής, που θα ασχολείται με τους εξοπλισμούς. Η λεπτομέρεια είναι ότι οι βουλευτές δεν έχουν καμία υποχρέωση να τον ακολουθήσουν εκτός κι αν δηλώσουν ότι αυτοδεσμεύονται.

ΠΑΣ. 31 Ιαν Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Από κοντά
*Ο Τζ. Στίγκλιτς έρχεται στην Αθήνα για να μιλήσει την Τρίτη στο «Χίλτον», προσκεκλημένος από το συνέδριο του «Economist», με θέμα «Μέσα ή έξω από την κρίση;»
Το άρθρο του νομπελίστα οικονομολόγου στον «Guardian» στις αρχές της εβδομάδας, στο οποίο μιλούσε με τα καλύτερα λόγια για τον Γ. Παπανδρέου και ζητούσε από την Ε.Ε. να βοηθήσει την Ελλάδα, τη στιγμή που δεχόμασταν ορυμαγδό αρνητικών δημοσιευμάτων, είναι το καλύτερο «χαλί» για την υποδοχή του στη χώρα μας. Στη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα θα τα πει με τον Γ. Παπανδρέου και αναμένεται να μιλήσει θετικά για τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Και τέτοια στήριξη αυτή τη δύσκολη ώρα, δεν είναι λίγο πράγμα.

Δ. ΤΣ. 31 Ιαν Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Την Τετάρτη ο πρόεδρος
*Ο τρίτος πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας με διπλή θητεία και όγδοος στη σειρά προεδρικής εκλογής από το 1974, είναι ο Κάρολος Παπούλιας, που θα επανεκλεγεί την Τετάρτη το πρωί από το Κοινοβούλιο και θα ορκιστεί το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, λίγο πριν από τη λήξη της θητείας του, στις 12 του ίδιου μήνα.
Ταυτόχρονα, θα είναι ο πρώτος πρόεδρος που θα έχει τιμηθεί και στις δύο θητείες με περισσότερες από 260 ψήφους. Το 2005 συγκέντρωσε 269 (152 Ν.Δ. και 117 ΠΑΣΟΚ), ενώ τώρα θα έχει το «Ναι» 266 βουλευτών (160 ΠΑΣΟΚ, 91 Ν.Δ. και 15 ΛΑΟΣ). Εχει, δηλαδή, ευρύτερη -τρικομματική- στήριξη, αλλά μειωμένη κατά τι αριθμητικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτίμησε να παίξει «κρυφτούλι». Ενώ είπε ότι θα δηλώσει «παρών» στην ψηφοφορία, έστειλε τον πρόεδρό του Αλ. Τσίπρα στο προεδρικό μέγαρο, αφενός να συζητήσει μαζί του το αγροτικό, αφετέρου να εξηγήσει γιατί δεν τον ψηφίζει. Παιδιάστικες πρακτικές που θυμίζουν και τη λαϊκή ρήση, «να σε κάψω Γιάννη, να σ' αλείψω λάδι».

ΝΤ. ΝΤ. 31 Ιαν Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Για εσωτερική χρήση
*Η συγνώμη του οικονομολόγου Ν. Ρουμπινί προς τον Γ. Παπανδρέου για την άποψή του ότι η χώρα έχει χρεοκοπήσει δόθηκε στην τετ-α-τετ συνάντηση που είχαν οι δύο στο Νταβός.
Αυτό υποστηρίζει η κυβερνητική πλευρά. Ωστόσο, ο γνωστός οικονομολόγος δεν το έπραξε δημοσίως. Τότε θα μέτραγε στις ξένες αγορές. Κατά τ' άλλα, η κυβέρνηση το πουλάει στο εσωτερικό της χώρας. Δεν είναι πολλά, δεν είναι τίποτα, είναι όμως κάτι. Αν βεβαίως ισχύει.

Τ. Π. 31 Ιαν Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Με ποιον τίτλο;
*Συναντήσεις με τη Χίλαρι Κλίντον, τον Τζέιμς Στάινμπεργκ, αλλά και τον γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, θα έχει από την Τρίτη στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Δ. Δρούτσας, ο οποίος θα συζητήσει τις εξελίξεις σε Κυπριακό, Σκόπια και ελληνοτουρκικά.
Παράλληλα θα ενημερωθεί και για το θέμα της κατάργησης της βίζας, το οποίο εκκρεμεί εδώ και μήνες, αλλά τώρα η αμερικανική πλευρά δείχνει να κάνει και δεύτερες σκέψεις. Τι άλλο ενδιαφέρον έχει αυτή η επίσκεψη; Εάν το ταξίδι στην Ουάσιγκτον θα γίνει με τη σημερινή του ιδιότητα ή με τον τίτλο του υπουργού.

Τ. Τ. 31 Ιαν Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Μυστικά
*Είδε ή δεν είδε τελικά ο Γ. Παπανδρέου τον Gary Cohn της Goldman Sachs, όπως έγραψαν οι «Financial Times»;
Από την κυβέρνηση διέψευσαν κατηγορηματικά ότι ο πρωθυπουργός συζήτησε την πώληση ομολόγων ύψους 25 δισ. στους Κινέζους. Ομως, ουδείς επισήμως επιβεβαιώνει ή διαψεύδει αν έγιναν οι δύο συναντήσεις με το συγκεκριμένο στέλεχος, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα. Αν δεν έγιναν πρόκειται για είδηση-μαϊμού που πρέπει να καταγγελθεί. Αν έγιναν, τι κουβεντιάστηκε; Το «σκοτάδι» αφήνει χώρο για κάθε είδους ερμηνείες.

Δ. ΤΣ. 31 Ιαν Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Μίνι ανασχηματισμός
*Εισηγήσεις για αλλαγές στην οργάνωση και λειτουργία της ηγετικής ομάδας της Ν.Δ. δέχεται ο Α. Σαμαράς.
Οι στενοί συνεργάτες του θεωρούν ότι χρειάζεται πιο σφικτός συντονισμός στις γραμματείες του κόμματος και στους τομεάρχες. Υπάρχουν σκέψεις για την τοποθέτηση συντονιστών. Υπάρχουν όμως και άλλες πιο προχωρημένες, για ευρύτερες αλλαγές, με την ευκαιρία της επιστροφής του Στ. Δήμα από τις Βρυξέλλες. Η θητεία του επιτρόπου λήγει στις 10 Φεβρουαρίου. Αμέσως μετά έχει έναν κύκλο διαλέξεων στο εξωτερικό και γύρω στις 10 Μαρτίου θα εγκατασταθεί στην Αθήνα. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, ανασχηματισμός.

ΜΠ. Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: