Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

»Σοσιαλισμος ή βαρβαροτητα: Ημερα 100η

του Κώστα Γιαννακίδη protagon.gr
«Λεφτά υπάρχουν»

Ο Γιώργος θα κέρδιζε αυτές τις εκλογές χωρίς να βγει από το Καστρί. Δείχνοντας μόνο μερικά βίντεο με τον Καραμανλή, προβάλλοντας στις προεκλογικές συγκεντρώσεις τις πιο σημαντικές στιγμές από τη «νέα διακυβέρνηση». Τελικώς αποφασίστηκε και η χρήση ενός συνθήματος που λίγο έλειψε να στοιχειώσει την πολιτική διαχείριση των πρώτων εκατό ημερών. Εκείνο το «λεφτά υπάρχουν» δεν χρειαζόταν, ήταν πλεονασμός. Αποδείχθηκε πως ήταν και ψέμα. Ασφαλώς ποτέ δεν θα μάθουμε αν ο Γιώργος το είπε συνειδητά ή εν αγνοία του. Αλλωστε η κατάσταση της οικονομίας είναι τόσο τραγική που ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι ακόμα και οι δυσμενέστερες των προβλέψεων ξέφευγαν πέρα από τα όρια της αχαλίνωτης φαντασίας. Ας είναι. Η χώρα έχει...
περιέλθει σε τέτοια κατάσταση ώστε οι πολίτες μπορούν πια να αποδεχθούν χάνδρες και καθρεπτάκια. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βρήκε άδεια ταμεία, αλλά συνάμα κέρδισε ένα τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο ανοχής που επενδύθηκε με μεγάλες προσδοκίες.

Εκατό μέρες. Εκατό ολόκληρες μέρες. Θα μπορούσε να είναι και η φάκα που έστηνε η κυβέρνηση για να κλείσει μέσα το δάχτυλο της. Προεκλογικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε θέσει το στόχο των εκατό πρώτων ημερών ως κομβικό σημείο για την επίτευξη αλλαγών που περίμεναν εδώ και δεκαετίες. Μεταξύ μας, δεν αδίκησε την αλήθεια. Ακόμα και αν κάποια από τα μέτρα έχουν συμβολικό ή επικοινωνιακό χαρακτήρα, η κυβέρνηση εδραίωσε την εντύπωση (προσθέτοντας και θεσμικές παρεμβάσεις) ότι η διαφάνεια και οι ανοιχτές διαδικασίες είναι στις προτεραιότητες της. Μπορεί να έγιναν τα φαιδρά και θολά της δημόσιας διαβούλευσης, ωστόσο πρόκειται για διαδικασίες τόσο μακρινές από την πολιτική μας κουλτούρα. Δεν πας τόσο εύκολα από τον Σουφλιά στην Μπιρμπίλη ούτε από τον Παυλόπουλο στο opengov.gr. Χρειάζεσαι κάποιο χρόνο. Σε γενικές γραμμές η κυβέρνηση έδειξε πως έχει σχέδιο για τους βασικούς τομείς διαχείρισης. Εκτός από την οικονομία όπου επιδεικνύει αμηχανία. Βέβαια η οικονομία βρίσκεται σε σημείο όπου δεν χρειάζεσαι σχέδιο, μόνο προσευχή και ένα τηλέφωνο για να μιλάς με Βρυξέλλες. Ωστόσο οι παλινωδίες και τα επικοινωνιακά ευρήματα γύρω από το περιεχόμενο του Προγράμματος Σταθερότητας, μάλλον καταδεικνύουν έλλειψη αποφασιστικότητας.

Τελικά τι κρατάμε από αυτές τις εκατό μέρες; Ας τα δούμε με βασικά σημεία.

Opengov.gr: Ολες οι αποφάσεις δημοσιεύονται στο διαδίκτυο, ενώ τα νομοσχέδια τίθενται σε δημόσια διαβούλευση. Στο διαδίκτυο δημοσιεύονται και οι προκηρύξεις για την πρόσληψη στελεχών του κρατικού μηχανισμού. Το μέτρο έγινε δεκτό με ικανοποίηση, προσέλκυσε τη συμμετοχή στη διαβούλευση αν και ακόμα δεν ξέρουμε ποια η πρακτική αξία. Ο ανοιχτός διαγωνισμός για τους γραμματείς είχε τα φαιδρά του, αλλά ως ιδέα είναι στα πρώτα της βήματα, δείξτε ανοχή...

Επίδομα αλληλεγγύης: ένα από τα πρώτα μέτρα που γνώρισε θετική ανταπόκριση.

Πράσινα τέλη: η χειρότερη στιγμή της κυβέρνησης που απέσυρε την απόσυρση, αλλά διατήρησε τα ληστρικά τέλη. Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε για επανόρθωση, αλλά ποιος πιστεύει ότι θα πάρει λεφτά πίσω;

Αιματηρές οικονομίες: Θετικά μέτρα για τη μείωση των κρατικών αυτοκινήτων, την κατάργηση επιτροπών, τη μείωση των μελών στα διοικητικά συμβούλια.

Πάγωμα μισθών δημοσίων υπαλλήλων: Θα θυμάστε το μπρος-πίσω με την ανακοίνωση της απόφασης, την ανάκληση και την επαναφορά.

Το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για θέματα διαφάνειας: Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση επέδειξαν διάθεση συνεργασίας. Ακολούθησε η κατάθεση στη Βουλή πρότασης για τη σύσταση πέντε εξεταστικών επιτροπών.

Η παραίτηση Ρόβλια: μερικά πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ. Ο υφυπουργός παραιτήθηκε εγκαλούμενος για ρουσφέτια.


Αλλαγές στην αστυνομία: τα μέτρα εις βάρος επίορκων αστυνομικών αποτιμήθηκαν θετικά. Δεν συμβαίνει το ίδιο για το καθεστώς προληπτικών προσαγωγών.

Ιθαγένεια στους μετανάστες: ήταν η σημαντικότερη απόφαση της κυβέρνησης καθώς ενσωματώνει και στο θεσμικό πλαίσιο τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην κοινωνία.

Κάπου εδώ, όπως θα έλεγαν στο ραδιόφωνο ή στην τηλεόραση, τελειώνει το ημερολόγιο των εκατό πρώτων ημερών του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και του Γιώργου Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου. Είναι ένα ημερολόγιο που άρχισε λίγες μέρες πριν την είσοδο του protagon.gr στο δίκτυο. Ξεκίνησε να συντάσσεται τη μέρα που ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Γ. Παπανδρέου και κλείνει σήμερα όπου κανένας δεν μπορεί να ορκιστεί για το τι μας περιμένει αύριο. Sign off.

Δεν υπάρχουν σχόλια: