15 Δεκ Ελευθεροτυπία
Το ομόλογο του Μίμη
Μια πρόταση προς τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έκανε, με ερώτησή του στη Βουλή, ο Μίμης Ανδρουλάκης: να προκαλέσει συναγερμό των εγχώριων κοινωνικών δυνάμεων, αξιοποιώντας τις αποταμιεύσεις τους. Πώς; Με την έκδοση «εθνικού ομολόγου σωτηρίας», ώστε να ανακουφιστεί ο δανεισμός από τις πιέσεις των διεθνών αγορών.
Θα γίνει βέβαια αυτό υπό προϋποθέσεις: απαλλαγή από το «πόθεν έσχες» του ατομικού αγοραστή μέχρι την ονομαστική αξία του ομολόγου, που δεν θα ξεπερνάει τις 15.000 ευρώ. Επιτόκιο κατώτερο των αγορών. Μείωση των αντιπαραγωγικών δημόσιων δαπανών ή αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού ίση με το ετήσιο κόστος αποπληρωμής του δανείου, ώστε να μην οδηγεί σε νέα κλιμάκωση του δημόσιου χρέους. Φορολόγηση των τόκων με το 10% των τραπεζικών καταθέσεων κ.λπ. Ρηξικέλευθος, ως συνήθως, ο Μίμης. Μένει να δούμε πώς θα υποδεχθεί την...
πρόταση ο υπουργός, που «φέρει τον σταυρό του μαρτυρίου» της οικονομίας.
ΝΤ.ΝΤ. 15 Δεκ Ελευθεροτυπία
Για το νερό
Εκπληκτοι οι αξιολογητές της ιστοσελίδας www.opengov.gr, όπου καταλήγουν τα βιογραφικά για τις θέσεις των δημόσιων επιχειρήσεων, διαπίστωσαν ότι μεταξύ των ενδιαφερομένων για την ΕΥΔΑΠ είναι και υψηλόβαθμο στέλεχος ιδιωτικής εταιρείας, που ανταγωνίζεται την εταιρεία ύδρευσης.
Η εταιρεία μετέχει ήδη σε διαγωνισμούς της ΕΥΑΘ (Θεσσαλονίκη), ενώ κατά το πρόσφατο παρελθόν είχε πολλές φορές κρούσει την πόρτα της εταιρείας ύδρευσης, όταν οι κυβερνήσεις προωθούσαν ζητήματα μετοχοποίησης, ιδιωτικοποίησης ή τεμαχισμού της ΕΥΔΑΠ. Βεβαίως, ο άνθρωπος δεν έκρυψε ότι είναι -μέχρι σήμερα τουλάχιστον- εκπρόσωπος ιδιωτικών συμφερόντων. Αντιθέτως, το προβάλλει ως προσόν. Μόνο που δεν ξέρουμε αν εκληφθεί ως τέτοιο ή θεωρηθεί ότι επωάζεται μια νέα «υπόθεση Κουτούπη». Γιατί είναι δύσκολο να συμβιβάσει κανείς την ίδρυση υπουργείου Περιβάλλοντος με την επιλογή ενός μάνατζερ, που έκανε καριέρα πουλώντας το φυσικό αγαθό που λέγεται νερό.
Μγς 15 Δεκ Ελευθεροτυπία
Εχουν διαβάσει;
«Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες βλαστημούν την ημέρα που επετράπη στην Ελλάδα η είσοδος στην ευρωζώνη» γράφουν οι «Financial Times».
Και δεν είναι η μόνη ξένη εφημερίδα που μας έχει πρωτοσέλιδο, με θέμα την «πρώτη χρεοκοπία χώρας της ευρωζώνης». Πιο παραστατική η γαλλική «Liberation», με το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου με προτεταμένο το χέρι να ζητιανεύει. Και η «Monde» εμπνέεται από την αρχαιότητα θυμίζοντας πως στη Δήλο είχε πρωτοεφαρμοστεί ο δημόσιος δανεισμός για κρατικά χρέη. Το γερμανικό «Der Spiegel» μάς αποκαλεί το «προβληματικό παιδί της ευρωζώνης» και πάει λέγοντας. Φαντάζομαι ότι οι πολιτικοί αρχηγοί πηγαίνοντας σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο εκτός των άλλων έχουν μελετήσει και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Λ.Π. 15 Δεκ Ελευθεροτυπία
!
Μία είναι η λύση: Προληπτικές συλλήψεις... υπόπτων για φοροδιαφυγή!
Ας αξιοποιηθεί και στα οικονομικά ο... Χρυσοχοΐδης!
Α.Σ. 15 Δεκ Ελευθεροτυπία
Να γκαζώσει...
Ισχνή σε επίπεδο νομοθετικού έργου είναι η κυβερνητική «σοδειά».
Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι, αμέσως μετά τις εκλογές, η νέα κυβέρνηση είχε έτοιμα προς ψήφιση πέντε νομοσχέδια, τελικά νόμοι του κράτους πριν από τις χριστουγεννιάτικες διακοπές θα γίνουν μόνο τρία από αυτά. Ο νόμος «για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης» του Γ. Παπακωνσταντίνου, που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, και «η αναμόρφωση του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα» του Γ. Ραγκούση, που αναμένεται να πάρει το «πράσινο φως» την ερχόμενη Πέμπτη. Ψηφίστηκε επίσης το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για «τις αποζημιώσεις των θυμάτων εγκληματικών πράξεων». Ο Χ. Καστανίδης το βρήκε στα συρτάρια του από την προηγούμενη κυβέρνηση και πρόσθεσε σημαντικές τροπολογίες για την υπό όρους αποφυλάκιση κρατουμένων. Αρκετοί είναι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που γκρινιάζουνγια τις καθυστερήσεις, καθώς την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή θα συζητηθεί μόνο ο προϋπολογισμός. Η κυβέρνηση θα πρέπει να «γκαζώσει» το νέο έτος.
Α.Ε.Μ. 15 Δεκ Ελευθεροτυπία
Σύνδρομο Βενιζέλου
Αρχισαν να πέφτουν οι τόνοι μετά τις αναταράξεις που προκάλεσε η δυσαρέσκεια Μπακογιάννη στην κίνηση Σαμαρά να της προτείνει τον τομέα πολιτικής ευθύνης Παιδείας και Πολιτισμού της Ν.Δ., τον οποίο αρνήθηκε διότι τον θεώρησε υποτιμητικό.
Είναι μία ακόμη ανακωχή σε έναν πόλεμο όμως, που φαίνεται ότι συνεχίζεται υπογείως.
Η πρώην υπουργός δεν δίνει την εικόνα πως έχει συμβιβαστεί με την ιδέα ότι αρχηγός της Ν.Δ. είναι ο Α. Σαμαράς. Από την άλλη, βέβαια, ούτε κι εκείνος την αντιμετώπισε μέχρι τώρα με έναν διακριτό ρόλο, αναγνωρίζοντας όχι το 40% που την επόμενη μέρα δεν σημαίνει τίποτα -μετράει ποιος κέρδισε, όπως συμβαίνει και στο ποδόσφαιρο- αλλά για να μην έχει καμία αφορμή να διαμαρτύρεται.
Αναμένονται και άλλα επεισόδια. Κομματικοί φίλοι της Ντόρας Μπακογιάννη έλεγαν στην «Ε» ότι άρχισε τις επαφές με τους βουλευτές και τα στελέχη που τη στήριξαν ώστε να αναλύσει τα αίτια της ήττας, αλλά και να σχεδιάσει τη στρατηγική της. «Οι πρωτοβουλίες που θα αναλαμβάνει δεν θα εντάσσονται στη λογική της υπονόμευσης ούτε θα λειτουργήσει ως ομαδάρχης» τόνισαν στην «Ε». «Η Ντόρα, όμως, εκπροσωπεί ένα μεγάλο κομμάτι της βάσης της Ν.Δ.» συνέχισαν. «Η πλατφόρμα της είχε μια ευρεία απήχηση και δεν πρόκειται να απεμπολήσει το δικαίωμα η συγκεκριμένη πολιτική έκφραση να έχει τον λόγο που της αναλογεί στη Ν.Δ.».
Το «σύνδρομο Βενιζέλου» απειλεί τη Ν.Δ. και όπως φαίνεται τα παθήματα δεν έγιναν μαθήματα για κάποιους.
ΧΡ.ΚΟΡ. 15 Δεκ Ελευθεροτυπία
«Πλην ημών»!
Υστερα από μήνες σιωπής (την οποία, προφανώς, του επέβαλε η εσωκομματική μάχη της Ντόρας) ο Κ. Μητσοτάκης παρενέβη χθες και ζήτησε να ληφθούν «επώδυνα μέτρα», για να αντιμετωπιστεί η «χρεοκοπία της Ελλάδος» (δική του έκφραση).
Για τη «χρεοκοπία» αυτή, μάλιστα, επέρριψε ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις «από το 1981 έως σήμερα», κάνοντας, όμως, μια εξαίρεση: την περίοδο 1990-1993. Δηλαδή, την περίοδο της δικής του διακυβέρνησης! Αυτό σημαίνει ότι, κατά τον επίτιμο, την περίοδο εκείνη «δεν ζούσαμε με δανεικά». Τι λένε, όμως, τα στοιχεία; Οτι το 1989 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ άφησε χρέος εννιάμισι τρισεκατομμύρια δραχμές. Το 1993, όταν έπεσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, το χρέος ήταν 20 τρισεκατομμύρια δραχμές, όπως είπαν ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου και ο τότε υπουργός Οικονομίας Γιώργος Γεννηματάς. Δηλαδή, το χρέος διπλασιάστηκε μέσα σε τρία χρόνια!
Συμπέρασμα; Ουδείς αθώος του αίματος...
Γ.ΚΑΡ. 15 Δεκ Ελευθεροτυπία
Αοριστίες και ευχολόγια
Οι αοριστίες και τα ευχολόγια δεν έχουν καμιά σχέση με την υπεύθυνη πολιτική.
Αυτό, φυσικά, ισχύει πρωτίστως για όσους κυβερνούν, αλλά δεν είναι δυνατόν να παραβλέπονται όταν τα εκπέμπει η αξιωματική αντιπολίτευση. Ας δούμε βήμα βήμα τη στάση της Ν.Δ. στο θέμα της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης. Μόλις εξελέγη αρχηγός της, ο Αντώνης Σαμαράς «συμβούλεψε» τον πρωθυπουργό «να εφαρμόσει ό,τι πρότεινε προεκλογικά ο Καραμανλής». Δηλαδή, πάγωμα μισθών στο Δημόσιο και τα παρόμοια. Οταν ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι «απειλείται η εθνική κυριαρχία, για πρώτη φορά από το 1974», λόγω της δημοσιονομικής κρίσης που περνάει η χώρα, ο Σαμαράς αντέδρασε έντονα, μιλώντας για «αστειότητες» και τον εγκάλεσε διότι δεν παίρνει τα «κατάλληλα μέτρα». Μετά την πρόσφατη τοποθέτηση του πρωθυπουργού, μετά τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Π. Παναγιωτόπουλος υποσχέθηκε ότι η Ν.Δ. θα στηρίξει την κυβέρνηση αν πάρει μέτρα «δίκαια και προς τη σωστή κατεύθυνση».«Κατάλληλα» ο ένας, «δίκαια» ο άλλος, ποια είναι αυτά, βρε παιδιά; Το είπε χθες ξαφνικά ο Μητσοτάκης (ο επίτιμος, όχι ο Κυριάκος): τα «επώδυνα» μέτρα. Και ο μεν επίτιμος πάντα τα ίδια έλεγε, άρα μένει να μάθουμε τι λένε οι διάδοχοι του Καραμανλή στη Ρηγίλλης. Διότι μπορεί εκείνος μεν να απαλλάχθηκε από το βάρος, αλλά ο Σαμαράς δεν μπορεί να παριστάνει ότι προήλθε από παρθενογένεση. Η κυβέρνηση, στην οποία συμμετείχε, παρέδωσε έλλειμμα τέσσερις φορές πάνω από το κανονικό και χρέος 300 δισεκατομμύρια ευρώ. Μαζί με μια απολογία, οφείλει να πει καθαρά στον παλιό συμφοιτητή του Γιώργο τι πρέπει να κάνει και πώς. Ολοι κρίνονται.
Γ.ΚΑΡ.
«ΤΟ F-35 ΕΙΝΑΙ μια ανοησία!» Μετωπικός πόλεμος του Ίλον Μασκ με τη Lockheed
Martin...
Πριν από 26 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου