Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

»Πολιτικα παρασκηνια

31 Δεκ Ελευθεροτυπία

Ευρώπη (και) στο έγκλημα!
Αγριεύουν επικίνδυνα τα πράγματα στο κοινωνικό πεδίο.
Τόσο στην Αττική όσο και περιφερειακά καταγράφονται κρούσματα εγκληματικότητας δυτικού τύπου. Ενοπλες ληστείες από άτομα που δεν διστάζουν να πυροβολήσουν. Απανωτές εισβολές σε όσες τράπεζες έχουν μείνει ακόμη ανοχύρωτες και μεταφορά του εγκληματικού φόρτου σε σουπερμάρκετ, πρακτορεία ΠΡΟ-ΠΟ, κοσμηματοπωλεία, μικρά εμπορικά καταστήματα. Δηλαδή, όπου υπάρχει συρτάρι με ρευστό.
Τεράστια δουλειά περιμένει το αρμόδιο υπουργείο για την προστασία μιας κοινωνίας που δεν ανέπτυξε ποτέ κουλτούρα ...ασφάλειας και προβλέπεται να αντιδράσει υστερικά, εάν τα πράγματα επιδεινωθούν. Η κρίση καλά κρατεί, η ανεργία διογκώνεται, οι πρωταγωνιστές της εγκληματικότητας όχι μόνο αυξάνονται, λόγω των κοινωνικών αδιεξόδων, αλλά και ανακυκλώνονται λόγω των αδυναμιών σωφρονιστικού-ποινικού συστήματος. Με το 2010 η Αθήνα φαίνεται ότι μπαίνει στον αστερισμό των δυτικών πρωτευουσών στο εγκληματολογικό στάτους.

Γ.Ι.Μ. 31 Δεκ Ελευθεροτυπία

!
Τέλη κυκλοφορίας για το ποδήλατό του πλήρωσε ο κ. Γιώργος Α. Παπανδρέου;
«ναυτίλος» 31 Δεκ Ελευθεροτυπία

Η ζαλάδα από την ήττα
Ζαλισμένοι από την εκλογική ήττα είναι ακόμη στη Ρηγίλλης.
Αλλιώς, πώς να εξηγηθεί η μονίμως καθυστερημένη αντίδρασή τους σε κυβερνητικά μέτρα και εξαγγελίες;

Ετσι έγινε και με τις προχθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού για τα τέλη κυκλοφορίας («κάναμε λάθος») και το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο ΦΠΑ. Μόλις χθες το μεσημέρι έκανε αντιπολιτευτικό σχόλιο ο αρμόδιος τομεάρχης του κόμματος, Χρ. Σταϊκούρας.

Αν και, εδώ που τα λέμε, ποιος ακούει την αντιπολίτευση της Ν.Δ. μόλις τρεις μήνες μετά την εκλογική συντριβή της;

Γ.ΚΑΡ. 31 Δεκ Ελευθεροτυπία


Δίπλα του ήταν!
Ορισμένες επιλογές της νέας κυβέρνησης μοιάζουν ανεξήγητες.
Χθες, για παράδειγμα, ανακοινώθηκε -σχεδόν τρεις μήνες μετά τον σχηματισμό της- η τοποθέτηση γενικού γραμματέα στο νευραλγικό υπουργείο Εργασίας. Η καθυστέρηση θα μπορούσε να δικαιολογηθεί με τον ισχυρισμό ότι μελετούσαν τα βιογραφικά των υποψηφίων. Ομως κάτι τέτοιο στην προκειμένη περίπτωση δεν έγινε. Γενικός γραμματέας ορίστηκε ο παλιός συνδικαλιστής και πρώην υφυπουργός, στο ίδιο υπουργείο, Ροβέρτος Σπυρόπουλος. Και δεν έχει μόνο αυτές τις ιδιότητες. Μέχρι και σήμερα είναι γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ! Τον ήξεραν δηλαδή καλά όλοι στο ΠΑΣΟΚ, με πρώτον τον Γιώργο Παπανδρέου, αφού συνεργάζονταν συχνά-πυκνά, τουλάχιστον μέχρι τις πρόσφατες εκλογές. Γιατί λοιπόν να περιμένουν τρεις μήνες για να τον διορίσουν; Με κάτι τέτοια (και καθυστέρηση και διορισμοί πατεντάτων κομματικών στελεχών) πάνε οι ίδιοι να ακυρώσουν τη διαδικασία που επέλεξαν, με την οποία -υποτίθεται ότι- θα άρχιζε η κατεδάφιση του κομματικού κράτους και θα εδραιώνονταν η αξιοκρατία και η αντικειμενικότητα.

Από λόγια...

Γ.ΚΑΡ. 31 Δεκ Ελευθεροτυπία

Αδειο...
«Οταν μπήκα στο Μαξίμου ως πρωθυπουργός, ήταν σαν να παρέλαβα ένα άδειο κέλυφος».
Με τη φράση αυτή ο Γ. Παπανδρέου περιέγραψε προχθές στους δημοσιογράφους, τους οποίους δέχτηκε στο γραφείο του, την κατάσταση που βρήκε στο πρωθυπουργικό μέγαρο στις 5 Οκτωβρίου. Ηταν σαν να έλεγε ότι ο προηγούμενος ένοικος ενδιαφερόταν μόνο για την εικόνα και τη διακόσμηση, κι από μέσα δεν είχε τίποτα να επιδείξει...

Π. ΣΩΚ. 31 Δεκ Ελευθεροτυπία

Με το σταγονόμετρο
Επισημάναμε προχθές από τη στήλη τη σιωπή που επικρατεί στην Ελλάδα για όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στο Ιράν, με την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων, τις συλλήψεις ηγετών της αντιπολίτευσης και αντιφρονούντων δημοσιογράφων, το κυνήγι κάθε αντιστασιακής φωνής στα Μέσα Ενημέρωσης κ.λπ.
Χθες ήρθε η πρώτη αντίδραση, και είναι από τον Συνασπισμό, που καταγγέλλει την ιρανική κυβέρνηση για την καταστολή αυτή. Ακόμη πιο προχωρημένη είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε η Νεολαία του Συνασπισμού, η οποία επισημαίνει «την κόλαση που ζουν οι γυναίκες, την καταπίεση που υφίστανται οι αντιφρονούντες, την ελέω Θεού στέρηση βασικών πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων» από ένα «φασίζον, αστυνομοκρατούμενο, θεοκρατικό καθεστώς».

Είναι η πρώτη αντίδραση από την επίσημη Ελλάδα. Μέχρι τώρα έχουν αντιδράσει αρκετές ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία, Νορβηγία, Σουηδία) και η Ρωσία. Από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ούτε φωνή ούτε ακρόαση... Και από τα άλλα κόμματα, το ίδιο. Μπορεί να περιμένουν τον νέο χρόνο, μπας και «μαλακώσουν» οι αιμοσταγείς μουλάδες και το ενεργούμενό τους, ο Αχμαντινετζάντ...

Γ.ΚΑΡ. 31 Δεκ Ελευθεροτυπία

Ελλάς - Ισπανία
Τέτοια βλέπουν οι δικοί μας κυβερνητικοί και παρηγορούνται, αν υπάρχει παρηγοριά μέσα σ' αυτήν την κρίση.
Τι βλέπουν; Οτι ο ομοϊδεάτης τους (σοσιαλιστής) πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Θαπατέρο ανακοίνωσε χθες ένα «πολύ απαιτητικό» πρόγραμμα οικονομικής λιτότητας, καθώς κι εκεί τους έχει ξεφύγει το έλλειμμα.

Το 2008 η Ισπανία είχε έλλειμμα μόλις 1,2% του ΑΕΠ, φέτος τον Νοέμβριο έφτασε το 6,79% και στις αρχές του 2010 θα «αγγίξει» το 10% (πάντως, είναι κατά πολύ χαμηλότερο από το δικό μας 12,5% - κι αυτό είναι το επίσημο...). Η Ισπανία είχε, επίσης, προβλήματα με τους περίφημους «διεθνείς οίκους αξιολόγησης», αφού η Στάνταρντ εντ Πουρς υποβάθμισε την οικονομία της (από «σταθερή» την έκανε «αρνητική»), κάτι αντίστοιχο, δηλαδή, με αυτό που έχει κάνει και με την ελληνική οικονομία.

Ο Γιώργος Παπανδρέου «ποντάρει» στη συμμαχία του με τον Θαπατέρο (αύριο αναλαμβάνει την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης) και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, για να αποκρούσουν αυτές τις επιθέσεις των διεθνών αξιολογητών. Ομως, μέχρι στιγμής υποχρεώνονται και οι δύο να ακολουθούν πάνω - κάτω τις συνταγές τους...

Γ.ΚΑΡ. 31 Δεκ Ελευθεροτυπία

Ο «καλός» και οι «κακοί»
Την πρώτη μεγάλη «κωλοτούμπα» της η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την έκανε με την εκπνοή του έτους.
Αφορούσε τα τέλη κυκλοφορίας. Και έγινε διά στόματος του Γ. Παπανδρέου. Εμφανίστηκε ως ο καλός πρωθυπουργός που διόρθωσε το λάθος, στην ουσία, όμως, «άδειασε» τους υπουργούς του, επιρρίπτοντας σ' αυτούς την ευθύνη του αντιλαϊκού μέτρου. Ακολούθησε την επικοινωνιακή τακτική του Κ. Καραμανλή, που συνοψιζόταν στη φράση «ο καλός πρωθυπουργός και οι κακοί υπουργοί», την οποία ο ίδιος ο Παπανδρέου, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε καταγγείλει πολλές φορές. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι έχει και ο ίδιος ο νυν πρωθυπουργός ευθύνες για την καθυστέρηση διόρθωσης μιας αντιλαϊκής απόφασης, αφού οι διαμαρτυρίες κατά της αύξησης των τελών άρχισαν από τους ίδιους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, δημόσια, εδώ και δύο μήνες. Στο Μαξίμου, όμως, έκαναν ότι δεν καταλάβαιναν... Το έχουμε ξαναγράψει: οι Ηρακλείς του στέμματος, που εισηγούνται στον εκάστοτε πρωθυπουργό να «αδειάζει» τους υπουργούς του για να εμφανίζεται ο ίδιος ως ο καλός της ιστορίας, προσφέρουν κακές υπηρεσίες. Λογικές τού τύπου «ο καλός πρωθυπουργός και οι κακοί υπουργοί» έχουν αποτύχει.

Π.ΣΩΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: