Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

»Κομφουζιο στην ΕΡΤ με λιστες υψηλομισθων και μετεωρους συμβασιουχους


Ένταση επικρατεί στην ΕΡΤ καθώς λίστα με τη μισθολογική κατάσταση εργαζόμενων είδε τη δημοσιότητα. Την ίδια στιγμή νέες καθυστερήσεις σημειώνονται στην ανανέωση των συμβάσεων των περισσότερων από 1.000 συμβασιούχων έργου. Ο δε άνθρωπος που υποτίθεται ότι θα αναλάμβανε προσωρινά την προεδρία είναι διακοπές στις νήσους Μαλδίβες.
...Το tvxs.gr δεν δημοσιεύει τη συγκεκριμένη λίστα καθώς ανάμεσα στα ονοματα βρίσκονται, εκτός από πολλούς αργόμισθους, και δεκάδες σκληρά εργαζόμενοι υπάλληλοι που μέσω των αποκλειστικών συμβάσεων κατάφεραν να πάρουν ποσά στα οποία συμπεριλαμβάνονται άδειες, επιδόματα, εκτός έδρας, υπερωρίες κλπ. Μεταξύ των ονομάτων φιγουράρει πχ ο υπεύθυνος τύπου του κ. Κ. Μητσοτάκη και πολλοί άλλοι που δεν έχουν πατήσει το πόδι τους στην ΕΡΤ ή ο πρώην δευθυντής ειδήσεων που είχε διορίσει ο κ. Ρουσσόπουλος και αποπέμφθηκε γιατί παρενοχλούσε σεξουαλικά τις παρουσιάστριες των ειδήσεων. Υπάρχουν όμως και δημοσιογράφοι ή έμπειροι τεχνικοί που μετά απο πολλά χρόνια υπηρεσίας εργάζονται αποκλειστικά στην ΕΡΤ για 3 ή 4 χιλιάδες ευρώ το μήνα, μείον οι κρατήσεις (οι αριθμοί αφορούν μικτές αποδοχές).

Ο κατάλογος -ο οποίος πλέον κυκλοφορεί ευρύτατα σε όλο το ελληνικό διαδίκτυο- είναι επίσης γεμάτος λάθη τα οποία αλλοιώνουν ακόμη περισσότερο την εικόνα: ανάμεσα στα ονόματα περιλαμβάνονται νεκροί (πχ Οδυσσέας Ζούλας) δεν περιλαμβάνονται αργόμισθοι.. ζωντανοί ενώ και τα ποσά που εμφανίζονται είναι αλλοιωμένα, άλλοτε μεγαλύτερα και πολλές φορές μικρότερα από τις πραγματικές αποδοχές ορισμένων.

Η εικόνα κατάρρευσης της ΕΡΤ επιδεινώνεται από το γεγονός ότι παραμένουν άλυτα μια σειρά από κρίσιμα προβλήματα όπως των συμβασιούχων και του κενού εξουσίας μετά την παραίτηση του τέως προέδρου Χ.Παναγόπουλου που παρέδωσε κυριολεκτικά καμμένη γή. Ανάμεσα στους πάνω από 1000 συμβασιούχους υπάρχουν σίγουρα δεκάδες κομματικά "βίσματα" αλλά η μεγάλη πλειοψηφία εργάζεται σκληρά και είναι εντελώς απαραίτητη για την παραγωγή του ραδιοτηλεοπτικοιύ προγράμματος.

Στο θέμα της διοίκησης, ο σύμβουλος με ειδικότητα στην eurovision Τζώνυ Καλημέρης, που προοριζόταν να αναλάβει μεταβατικά την διοίκηση μέχρι την ανάδειξη νέου προέδρου, υποστηρίζει ότι δεν πήρε ποτέ τις αρμοδιότητες αναπληρωτή προέδρου που θα του επέτρεπαν να αναλάβει δράση. Στην κρίσιμη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου που συνεχιζόταν μέχρι αργά την Τετάρτη το βράδυ ο κ. Καλημέρης δεν συμμετείχε καθώς βρίσκεται σε διακοπές στις νήσους Μαλβίδες.

Κύκλοι της ΕΡΤ θεωρούν ότι η νέα κυβέρνηση καθυστέρησε αδικαιολόγητα να ασχοληθεί με όλα αυτά τα πολύ κρίσιμα θέματα. Υποστηρίζουν ότι το "θέμα εξουσίας" έπρεπε να είχε παρασκηνιακά λυθεί από τον Οκτώβριο και αμέσως μετά θα έπρεπε να αποπεμφθούν οι αργόμισθοι που συνεχίζουν να αμοίβονται και να γίνει σωστή επιλογή ανάμεσα στους συμβασιούχους με αξιοκρατικά κριτήρια.

Ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, μιλώντας στον Σκάι, χαρακτήρισε παράνομη την ανάρτηση στο διαδίκτυο της μισθολογικής κατάσταση εργαζομένων στην ΕΡΤ, επικαλούμενος το νόμο περί προσωπικών δεδομένων. Ο ίδιος τόνισε ότι πρότεινε την ανανέωση για έξι μήνες των συμβάσεων, προκειμένου να κριθούν οι εργαζόμενοι και κατηγόρησε την ΠΟΣΠΕΡΤ ότι προέβαλε προσκόμματα στην υλοποίηση της πρότασης. Ο υπουργός δήλωσε ότι το υπηρεσιακό Διοικητικό Συμβούλιο προχώρησε σε περικοπές σε όσους λαμβάνουν πάνω από 3.000 ευρώ το μήνα, εξοικονομώντας 8 εκατομμύρια ευρώ για τον Έλληνα φορολογούμενο.

Στο μεταξύ, στον «αέρα» συνεχίζουν να παραμένουν οι συμβασιούχοι έργου, θύματα της διαμάχης μεταξύ διοίκησης της ΕΡΤ και της ΠΟΣΠΕΡΤ. Η λειτουργία της τριμελούς επιτροπής του άρθρου 3, που συνεδριάζει για την ανανέωση των συμβάσεων, ανεστάλη ύστερα από ασφαλιστικά μέτρα της ΠΟΣΠΕΡΤ. Η τελευταία διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι το Διοικητικό Συμβούλιο επέλεξε στην επιτροπή να μη συμμετέχει εκπρόσωπος της ομοσπονδίας. Παράλληλα, η υπό σύσταση Ομοσπονδία Σωματείων της ΕΡΤ (ΟΜΕ-ΕΡΤ), η οποία είχε εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στην παραπάνω επιτροπή, με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την αντίδραση της ΠΟΣΠΕΡΤ.

Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησαν και οι ανακρίσεις για τα σκάνδαλα, τις ατασθαλίες, τις μεικτές παραγωγές και τη συμμετοχή εργαζομένων σε ιδιωτικές εταιρείες στην ΕΡΤ. Ήδη έχουν καταθέσει οι πρώτοι μάρτυρες, παρέχοντας όπως λέγεται σειρά στοιχείων και η εισαγγελέας Παναγιώτα Φάκου σε πρώτη φάση θα εξετάσει περίπου 15 άτομα, χωρίς να αποκλείονται συμπληρωματικές καταθέσεις αν και όπου κριθεί αναγκαίο. http://www.tvxs.gr/v28988

Δεν υπάρχουν σχόλια: