2 Δεκ Ελευθεροτυπία
Το παρελθόν δείχνει...
Από τι εξαρτάται η μακροημέρευση των αρχηγών, που εκλέγονται ύστερα από μια βαρειά εκλογική ήττα του κόμματός τους;
Από το αποτέλεσμα που θα πετύχουν οι ίδιοι στις επόμενες εκλογές. Για τον Αντώνη Σαμαρά η πρώτη δοκιμασία θα είναι σε 11 μήνες, δηλαδή στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του 2010. Δεν θα είναι μεν καθοριστική (δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να του χρεώσει την ευθύνη για την απώλεια, ας πούμε, του Δήμου Αθηναίων), αλλά θα δείξει κάτι. Ολα για τον Σαμαρά θα κριθούν στις επόμενες εθνικές εκλογές, οι οποίες μάλλον αργούν ακόμα. Ωστόσο, μια ματιά στο παρελθόν δείχνει ότι κανένας από τους αρχηγούς της Ν.Δ. δεν κέρδισε την πρώτη εκλογική αναμέτρηση που ακολούθησε την εκλογή του. Και δεν είχαν όλοι την ίδια τύχη. Αλλοι επιβίωσαν κι έφτασαν στη δεύτερη, όπου...
και νίκησαν, κι άλλοι πήγαν στο σπίτι τους. Ο Γεώργιος Ράλλης εξελέγη αρχηγός το 1980, το 1981 έχασε τις εκλογές από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου και παραιτήθηκε. Ο Ευάγγελος Αβέρωφ, που τον αντικατέστησε, έχασε τις ευρωεκλογές του 1984 και, επίσης, παραιτήθηκε. Ο αντικαταστάτης του Κ. Μητσοτάκης έχασε τις εθνικές εκλογές του 1985, αλλά έμεινε στη θέση του και πέντε χρόνια μετά κατάφερε να γίνει πρωθυπουργός. Αντίθετα, ο Μιλτιάδης Εβερτ, που αντικατέστησε τον Κ. Μητσοτάκη το 1993, έχασε τις εκλογές του 1996 από το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη, έχασε και την αρχηγία. Ο διάδοχός του Κώστας Καραμανλής έχασε τις εκλογές του 2000, αλλά έμεινε και έγινε πρωθυπουργός το 2004. Ο Σαμαράς έχει, λοιπόν, πολύ υλικό να μελετήσει και να παραδειγματιστεί.
Γ. ΚΑΡ. 2 Δεκ Ελευθεροτυπία
Πειθαρχική ατιμωρησία
Τα μικρά Δεκεμβριανά του 2004, με τις εισβολές αστυνομικών σε σπίτια Αφγανών μεταναστών στην περιοχή Αχαρνών, την κατατρομοκράτηση ανηλίκων, τη σύλληψη και τον βασανισμό δύο από αυτούς, ως εκδίκηση για την απόδραση ενός συμπατριώτη τους, επανέρχονται στο προσκήνιο με αφορμή τη δίκη των δύο κατηγορούμενων αστυνομικών, που έχει οριστεί για σήμερα.
Η μικρή ιστορία του πειθαρχικού μέρους έχει ως εξής: οι δύο κατηγορούμενοι τιμωρήθηκαν με εξάμηνη αργία και επέστρεψαν στην υπηρεσία. Ομως, ο ένας, που ήταν ειδικός φρουρός, δεν μονιμοποιήθηκε μετά την πενταετία, επειδή υπάρχει σχετική πρόβλεψη για βαρύ πειθαρχικό και πήγε σπίτι του. Τουλάχιστον ο ένας τιμωρήθηκε. Ο δεύτερος υπηρετεί κανονικά και ένας τρίτος, που δεν παραπέμφθηκε σε ποινική δίκη, την έβγαλε με 150 ευρώ πρόστιμο. Αυτό είναι το πειθαρχικό της ατιμωρησίας, που λένε τώρα ότι θα τροποποιήσουν, για να ενεργοποιηθεί παράλληλα με το ανεξάρτητο γραφείο καταγγελιών για τις αστυνομικές αυθαιρεσίες. Ιδωμεν.
Γ.Ι.Μ. 2 Δεκ Ελευθεροτυπία
Πατρικό φίλτρο
!Το βράδυ της Κυριακής είχαμε δύο μεγάλες ήττες.
Ποιος πατέρας έκλαψε πιο πολύ;
Γ.ΚΑΡ. 2 Δεκ Ελευθεροτυπία
Ιερή τιμωρία για την ψήφο!
Οι εξελίξεις στη Ν.Δ. επηρέασαν και τα εσωτερικά της Εκκλησίας.
Οχι στη διοικούσα Ιεραρχία, αλλά στο επίπεδο του κατώτερου κλήρου. Κάποιοι παπάδες στα όρια της Μητρόπολης Φθιώτιδος καταγγέλθηκαν από «πιστούς», σύμφωνα με τον μητροπολίτη Νικόλαο, ότι ψήφισαν στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Ν.Δ. Και τι έκανε ο Νικόλαος; «Ενήργησε εναντίον τους την Κανονική εκκλησιαστική διαδικασία και επέβαλε τα υπό των ιερών Κανόνων και του Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος προβλεπόμενα επιτίμια». Ο μητροπολίτης κινήθηκε ύστερα από «καταγγελίες». Και αν λάβουμε υπόψη την ταχύτητα των κινήσεών του, έσπευσε να επιβάλει ποινές χωρίς να ερευνήσει το θέμα. Σύμφωνα με τον ιεράρχη, «η Εκκλησία ούτε συμπολιτεύεται ούτε αντιπολιτεύεται. Είναι παράγων ενότητος του λαού και όλους αδιακρίτως θεωρεί παιδιά της». Ο Νικόλαος, επί «Δεξιάς του Κυρίου», βέβαια, ήταν ένας σχετικά νέος ιεράρχης. Και τότε δεν μπορούσε να ζητήσει να επιβληθούν όσα προβλέπει ο Καταστατικός Χάρτης για όσους κομματικοποίησαν την Εκκλησία. Τώρα, όχι απλώς αμφισβητεί, αλλά επιβάλλει ποινές σ' όσους κληρικούς ασκούν το δικαίωμα του εκλέγειν.
Θ. ΤΣ. 2 Δεκ Ελευθεροτυπία
Πανηγύρια...
Από το 1974 και μετά ο Μίκης Θεοδωράκης έχει ταχθεί στο πλευρό σχεδόν όλων των πρωθυπουργών κι έχει πει καλά λόγια για διάφορους πολιτικούς.
Αλλά η χθεσινή ενθουσιώδης επιστολή του προς τον Αντώνη Σαμαρά («πανηγυρίζω κι εγώ μαζί σου...»!) πολλούς θα εξέπληξε. Μα πιο πολύ τον επίτιμο, ο οποίος έκανε τον Μίκη υπουργό στην κυβέρνησή του το 1990 και τον βλέπει σήμερα να πανηγυρίζει για τον Σαμαρά, που έφαγε την αρχηγία της Ν.Δ. από την κόρη του!
Γ.ΚΑΡ. 2 Δεκ Ελευθεροτυπία
Φόβητρο;
Μαύρες πλερέζες φόρεσαν κάποιοι εφοριακοί, μαθαίνοντας ότι γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων ορίστηκε ο πρώην υφυπουργός και βουλευτής Δημήτρης Γεωργακόπουλος.
Τους φοβίζει το ότι μπορεί να γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στην Καραγεώργη Σερβίας; Το μεγάλο στοίχημα του κ. Γεωργακόπουλου είναι να πατάξει τη διαφθορά, που αν μη τι άλλο κυριαρχεί στους κλάδους των εφοριακών και των τελωνειακών. Η αρχή λέγεται ότι θα γίνει από την επιλογή των συνεργατών του...
ΕΛ.Κ. 2 Δεκ Ελευθεροτυπία
Βρήκε δουλειά...
Νωπές οι δηλώσεις Λοβέρδου για πάταξη της εισφοροδιαφυγής.
Ακόμη πιο νωπή η καταγγελία της συνδικαλίστριας-καθαρίστριας, που έπεσε κι αυτή θύμα τρομοκρατίας με καυστικό υγρό: «Μας κρατάνε λεφτά, μας κρατάνε ένσημα». Αντε, κύριε Λοβέρδο, βρέθηκε δουλειά εκεί στα σκλαβοπάζαρα των συνεργείων καθαρισμού. Των ιδιωτών ντε...
Ν.Γκ. 2 Δεκ Ελευθεροτυπία
Δοκιμασία
Στις συνεδριάσεις των ΚΤΕ (Κοινοβουλευτικοί Τομείς Εργασίας) του ΠΑΣΟΚ οι υπουργοί της κυβέρνησης... αναστενάζουν, αφού συχνά δέχονται κριτική από τους βουλευτές.
Σήμερα τη δοκιμασία καλούνται να περάσουν ο υπουργός και ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Α. Λοβέρδος και Γ. Κουτρουμάνης, που θα ενημερώσουν τους βουλευτές. Κυρίως για το μεγάλο θέμα του Ασφαλιστικού, που άνοιξε η κυβέρνηση. Θα είναι ένα πρώτης τάξεως «κρας τεστ», από την έκβαση του οποίου θα φανεί αν και πόσο αντέχουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να θιγούν κεκτημένα ασφαλιστικά δικαιώματα. Ακόμα κι αν οι υπουργοί ούτε σήμερα ανοίξουν τα χαρτιά τους, το μήνυμα θα το πάρουν, είτε θετικό είτε αρνητικό.
Π.ΣΩΚ. 2 Δεκ Ελευθεροτυπία
Βρήκαν στόχο
Την ειδική γραμματέα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Θάλεια Δραγώνα φαίνεται ότι βάζουν στο στόχαστρό τους οι «υπερπατριώτες» της Ν.Δ.
Χθες χτύπησε με ερώτησή του ο βουλευτής Αχαΐας Ν. Νικολόπουλος, για να την κατηγορήσει ούτε λίγο ούτε πολύ ως εθνική μειοδότρια! Ενοχλήθηκαν, άραγε, επειδή ως υπεύθυνη του προγράμματος «Ελληνομάθεια» στη Θράκη, η καθηγήτρια κ. Δραγώνα πέτυχε να ενταχθούν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης τα παιδιά της μειονότητας; Ενοχλήθηκαν επειδή το 2000 τα μειονοτικά παιδιά της περιοχής εγκατέλειπαν το σχολείο σε ποσοστό 65%, ενώ το 2006 το ποσοστό αυτό είχε μειωθεί στο 30%; Αντί να πουν ότι, επιτέλους, βρέθηκε ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, οι κάθε είδους «υπερπατριώτες» ψάχνουν να βρουν τρόπους για να την πλήξουν.
ΝΤ.ΝΤ. 2 Δεκ Ελευθεροτυπία
Ζούγκλα
Με γκολ απ' τα αποδυτήρια μπήκε στον πολιτικό στίβο ο κ. Αντώνης Σαμαράς, αλλά και με φάουλ επίσης απ' τα αποδυτήρια έκανε την πρώτη του επαφή με τα ΜΜΕ, ως αρχηγός πλέον του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης - μιλώντας με τον κ. Ζούγκλα μες στις νύχτες.
Δεν έχει σημασία τι είπε ο κ. Σαμαράς, όταν μιλάς σε σφαγείο ανθρώπων, υπολήψεων (και ειδήσεων), ό,τι και να πεις χάνει την αξία του.
Να δεχθεί κανείς την παραζάλη των ημερών και την αναπόφευκτη ζαλάδα του νικητή; ίσως! Αλλά ως δείγμα γραφής (έστω... προφορικής) ουδέν καλόν προοιωνίζονται τέτοιες ευκολίες...
«ναυτίλος»
ΚΙ ΟΛΟΙ ΦΩΝΑΖΑΝ ΑΡΑΔΑ ΝΑ ΜΑΣ ΖΗΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ... ΒΙΝΤΕΟ
Πριν από 1 ώρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου