Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

»Ο ΤΡΩΣΑΣ ΚΑΙ ΙΑΣΕΤΑΙ...

ΣΤΑΥΡΟΣ Π. ΨΥΧΑΡΗΣ Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009 ΒΗΜΑ

O πόλεμος κατά της διαφθοράς είναι ένα ωραίο και πολιτικά... αποδοτικό σύνθημα. Τα «σκάνδαλα του ΠαΣοΚ» ήλθε να θεραπεύσει η Νέα Δημοκρατία το 2004, για να χάσει πανηγυρικά τις εκλογές κατηγορούμενη από το ΠαΣοΚ για δέσμες σκανδάλων- από τους κουμπάρους ως τα ομόλογα της λωποδυσίας.

Οι αλληλοκατηγορίες για σκάνδαλα δεν στερούνται σοβαρότητας. Και στα δύο κόμματα έχουν κατά καιρούς επισημανθεί συμπεριφορές που προκαλούν υποψίες. Ισως η αναλογία μεταξύ έντιμων και μη έντιμων διαχειριστών της εξουσίας να είναι η αυτή και στα δύο κόμματα που εναλλάσσονται στη διακυβέρνηση της... χώρας.

Είναι συνεπώς επαινετή η απόφαση του Πρωθυπουργού να θέσει το ζήτημα της πατάξεως της διαφθοράς. Και είναι άξιος επαίνου και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που συμφώνησε. Απομένει να δούμε τη συνέχεια.

Με την ευκαιρία αυτή, είναι χρήσιμο να επαναλάβομε την αλήθεια που συχνά λησμονούν ορισμένοι. Η διαφθορά δεν είναι ασθένεια που προκαλείται από αόρατους ιούς. Είναι οι φορείς της εξουσίας εκείνοι που την εισάγουν στον δημόσιο βίο ως εργαλείο λειτουργίας της κρατικής μηχανής.

Πολιτικά πρόσωπα που ασκούν εξουσία είναι η απαραίτητη πρώτη ύλη για να υπάρχουν τα διαπλεκόμενα συμφέροντα που ανεκάλυψε το 1993, όταν έπεσε η κυβέρνησή του, ο κ. Μητσοτάκης.

Επειδή, ως γνωστόν, ο τρώσας και ιάσεται, είναι η πολιτική εξουσία εκείνη που γνωρίζει και μπορεί να δημιουργήσει το νομικό πλαίσιο για την πάταξη της διαφθοράς. Ολοι γνωρίζομε, λ.χ., τι πρέπει να αλλάξει στον νόμο περί ευθύνης υπουργών ή στη λειτουργία τού «πόθεν έσχες».

Αν θέλει κάποιος να ακυρώσει ουσιαστικά το «πόθεν έσχες», δεν έχει παρά να το επεκτείνει σε όλους τους Ελληνες. Χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα ακόμη... κράτος για να ελεγχθούν μερικά εκατομμύρια δηλώσεις «πόθεν έσχες»!

Ο νόμος για το «πόθεν έσχες» (που φέρει τον τίτλο Περί προστασίας της τιμής του πολιτικού κόσμου...) έγινε για τους πολιτικούς. Να προστεθούν σ΄ αυτούς και όλοι οι φορείς κρατικής εξουσίας, άντε και οι εκδότες και οι (κατασυκοφαντούμενοι) ασκούντες διευθυντικά καθήκοντα δημοσιογράφοι- αλλά ως εδώ.

Το «πόθεν έσχες» είναι για τους διοικούντες. Για τους απλούς πολίτες αρκεί ο έντιμος Εφορος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: