Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

»Οχι αλλο ψεμα


του Σταύρου Θεοδωράκη
από το protagon.gr

Ανεβαίνοντας την Κηφισίας στο ύψος του Κολλεγίου υπάρχει ένα πανό. «Όχι άλλο αίμα». Το έχουν αφήσει εκεί οι μαθητές των σχολείων της περιοχής μετά την συγκέντρωση της προηγούμενης εβδομάδας. Θα έχετε μάθει γιαυτή την κινητοποίηση. Στις 4/12 κάποιος παραβίασε το κόκκινο φανάρι και τραυμάτισε θανάσιμα ένας 15χρονο. Τον χτύπησε, γκάζωσε και εξαφανίσθηκε. Και οι μαθητές για να διαμαρτυρηθούν έκλεισαν για δύο ώρες την Κηφισίας απαιτώντας να μπει μια πεζογέφυρα στο φανάρι που συνδέει το Χαλάνδρι με το Ψυχικό και την Φιλοθέη.
Ο Δημήτρης Ρέππας ο νέος υπουργός Δημοσίων Έργων υποσχέθηκε ότι θα ...βρει τρόπο να γίνει γρήγορα η πεζογέφυρα για τους χιλιάδες μαθητές που προσπαθούν να διασχίσουν την Κηφισίας για να πάνε στο Αρσάκειο, το Μωραΐτη, το Κολλέγιο και άλλα 4 μεγάλα δημόσια σχολεία. Όλοι συγκινήθηκαν με την κινητοποίηση των μαθητών κανείς όμως δεν τους είπε την αλήθεια.

Το 2001 στο πλαίσιο των έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες αποφασίσθηκε να γίνουν τρείς ανισόπεδοι κόμβοι στη περιοχή και δύο πεζογέφυρες. Ανισόπεδοι στον Φάρο Ψυχικού, στην Αγία Βαρβάρα Χαλανδρίου και στη Φιλοθέη. Και πεζογέφυρες που θα συνδέουν το Άλσος της Αγίας Βαρβάρας με το Ψυχικό και το Χαλάνδρι με την Φιλοθέη. Μόλις ανακοινώθηκαν τα έργα κάποιοι τοπικοί παράγοντες άρχισαν να φωνάζουν: «καταστρέφεται η φυσιογνωμία της περιοχής, αυξάνεται η ρύπανση και υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής». Μάλιστα στον Φάρο Ψυχικού έγιναν σκληρές συγκρούσεις «αγανακτισμένων πολιτών» με τα ΜΑΤ.

Τελικά έγινε μια μόνο ανισόπεδη διάβαση και καμία πεζογέφυρα και έτσι έμειναν ευχαριστημένοι και οι «παράγοντες» που σώσανε την φυσιογνωμία της περιοχής (!) και ο Λαλιώτης και ο Σημίτης που γλύτωσαν κάποια εκατομμύρια ευρώ. Οι μαθητές βέβαια δεν είναι υποχρεωμένοι να τα ξέρουν όλα αυτά κάποιος όμως τόσες μέρες έπρεπε να τους το πει. Θα μπορούσαν ίσως και οι «παράγοντες» κάποιοι εκ των οποίων «πρωταγωνιστούν» ακόμη στα δημόσια πράγματα, να εμφανιστούν στην συγκέντρωση έχοντας ένα πλακάτ κρεμασμένο στο λαιμό τους. «Εμείς αποτρέψαμε τους ανισόπεδους κόμβους και τις πεζογέφυρες - ζητάμε συγνώμη». Αντί να γίνει αυτό όμως όλοι επιδόθηκαν σε ένα κυνήγι μαγισσών. Η προσφιλή μας μέθοδος.

Όλοι αγανάκτησαν με αυτόν που παραβίασε το κόκκινο και τραυμάτισε θανάσιμα τον μαθητή, κανείς δεν είπε γιαυτούς που αγωνίσθηκαν για να μην υπάρχουν κάμερες στους δρόμους. Σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο οι κάμερες στα φανάρια έχουν μειώσει έως και 90% τις παραβιάσεις και τα ατυχήματα. Στην Αγγλία υπολογίζουν ότι οι κάμερες σώζουν κάθε χρόνο 870 άτομα, στην Ελλάδα όμως στην χώρα με τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα στον «δυτικό κόσμο», υπήρξε πολιτικός που είπε στη Βουλή ότι δεν πρέπει να μπουν κάμερες στους δρόμους γιατί «αυτές οι κάμερες είναι περιστρεφόμενες και κάποια στιγμή κάποιος θα τις στρέψει προς τα σπίτια». Και αντί να σπεύσουν γιατροί να τον μαζέψουν, οι σύντροφοι του βγήκαν στους δρόμους έριξαν σπρέι και τύλιξαν με μαύρες σακούλες τις κάμερες για να μπορούν όλοι ελεύθερα να παραβιάζουν το κόκκινο και τους λεωφορειόδρομους.
Κάπως έτσι κινείται η ζωή μας τις τελευταίες δεκαετίες.

Με κάτι απίθανους τύπους που πότε είναι Δήμαρχοι, πότε υπουργοί, πότε συνδικαλιστές ή δημοσιογράφοι (διαμορφωτές της κοινής γνώμης δηλαδή), να προσπαθούν να εμποδίσουν την κοινωνία να κάνει μερικά βήματα μπροστά. Με όπλα τους την άγνοια, τις ιδεοληψίες τους, τον λαϊκισμό και τα συμφέροντα τους βέβαια.

Το τελευταίο που τους ενόχλησε ήταν το κάλεσμα του Παπανδρέο για έναν νέο πατριωτισμό. Και ζήτησαν να μην νοθεύουμε τον κλασικό μας πατριωτισμό. Λες και οι εχθροί της χώρας είναι σήμερα οι Τούρκοι, οι Σκοπιανοί και οι Αλβανοί και δεν είναι αυτοί που κρατούν την χώρα δεμένη στο παρελθόν. Αυτοί δηλαδή που δεν επιτρέπουν να μειωθούν τα ατυχήματα, να περιοριστούν τα σκουπίδια, να διευκολύνουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, να λειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια (για να αναφέρω μόνο τα 4 θέματα που μας απασχόλησαν τον τελευταίο μήνα).

Δεν υπάρχουν σχόλια: