Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

»Πολιτικα παρασκηνια

20 Δεκ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Σκιώδης κυβέρνηση XL
*Οι σκιώδεις υπουργοί της Ν.Δ. βγήκαν τελικά περισσότεροι από τους υπουργούς της κυβέρνησης.
Ο Α. Σαμαράς όρισε 20 τομείς πολιτικής ευθύνης σύμφωνα με το παλιό κυβερνητικό σχήμα και όχι 15 που είναι σήμερα τα υπουργεία. Αφησε αυτοτελή τη Ναυτιλία, τον Τουρισμό, τα Δημόσια Εργα, τις Μεταφορές, ενώ συνέστησε και καινούριους τομείς, έναν για την Περιφερειακή Πολιτική και άλλον ένα για την Ενέργεια.
**Τομείς Μακεδονίας-Θράκης και Αιγαίου, πάντως, για τους οποίους είχε γίνει πολύς λόγος όταν ανακοινώθηκε το κυβερνητικό σχήμα του Γ. Παπανδρέου, δεν συστάθηκαν.
ΜΠ. Α. 20 Δεκ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία
Με δισταγμό ...
*Οι συζητήσεις του Α. Αλαβάνου με πρόσωπα που κινούνται στο χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς δεν έχουν μέχρι στιγμής απτό αποτέλεσμα.
Με κομψό τρόπο το ΝΑΡ αποφεύγει να δεσμευτεί στο εγχείρημα της «Κίνησης Αλαβάνου», σημειώνοντας ότι «συζητούμε για την ανάγκη μιας άλλης αριστεράς, αλλά δεν μας ενδιαφέρει να συμμετάσχουμε αφού ήδη συμμετέχουμε στο σχήμα ΑΝΤΑΡΣΥΑ». Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι στελέχη του ΝΑΡ εκτιμούν ότι η κίνηση περισσότερο «κοιτάζει» στο εσωτερικό του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, παρά στη δημιουργία μιας νέας «τομής στρατηγικού χαρακτήρα στην αριστερά».

**Δύσκολοι οι καιροί για «πειραματισμούς» στην εκτός των τειχών αριστερά...

Φ. Π. 20 Δεκ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Φάμπρικα καταλήψεων
*Εντονος προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση με την πρακτική κάποιων κοινωνικών ομάδων να καταλαμβάνουν δημόσιους χώρους και να σταματούν τη λειτουργία τους έστω για λίγο.
Στο μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι πίσω απ' αυτές τις επιλογές βρίσκεται το ΚΚΕ με τις οργανώσεις που ελέγχει, αλλά σε μερικές περιπτώσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει να εξελιχθεί σε «φάμπρικα» το φαινόμενο των «συμβολικών καταλήψεων». Το είπε ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος στη Βουλή: «Μέχρι τώρα δείξαμε επιείκεια. Αυτό δεν θα συνεχιστεί. Να πάρουν οι πολιτικές δυνάμεις τις ευθύνες τους».

**Τα «χειμερινά ανάκτορα», η διαρκής φαντασίωση μιας ορισμένης αριστεράς.

Τ. Π. 20 Δεκ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Αισθητή παρουσία
*Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη έκαναν αισθητή την παρουσία τους στην Κοπεγχάγη.
Γελούσαν μέχρι και τα μουστάκια του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη, όταν, σε γεύμα που παρέθεσε ο επικεφαλής περιβαλλοντικού προγράμματος του ΟΗΕ Ιβο ντε Μπερ, οι περισσότεροι ηγέτες χαιρετούσαν πρώτα τον πρωθυπουργό και μετά τον γ.γ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Επίσης, διπλωμάτες, επιστήμονες, μέλη των ΜΚΟ, που παρακολούθησαν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., έλεγαν τα καλύτερα για τις συνεχείς προσπάθειες της κας Μπιρμπίλη υπέρ μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας.

** Μπορεί στα οικονομικά να μην τα πηγαίνουμε καλά, αλλά στα περιβαλλοντικά κάτι αρχίζει να γίνεται.

Ρ. Π. - Σουλ. 20 Δεκ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Τηλέφωνο από Αθήνα
*Αργά το βράδυ της Πέμπτης, ύστερα από πολύωρες συσκέψεις με στενούς συνεργάτες του, ο Α. Σαμαράς τηλεφώνησε στον Κυρ. Μητσοτάκη και του πρότεινε τη θέση του σκιώδους υπουργού Περιβάλλοντος.
Ο βουλευτής βρισκόταν στην Κοπεγχάγη, στη Διάσκεψη για το Κλίμα, και αποδέχθηκε αμέσως την πρόταση.

**Κάποιες επιφυλάξεις που υπήρχαν στη νέα ηγετική ομάδα της Ρηγίλλης, αν και ισχυρές, κάμφθηκαν.

ΜΠ. Α. 20 Δεκ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Ενας χρόνος μετά
*Ημέρα Δράσης για τα εργασιακά και τον προϋπολογισμό είναι η αυριανή για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος οργανώνει πολιτικές εξορμήσεις με βουλευτές και στελέχη σε χώρους που εργάζονται υπεργολαβικά καθαρίστριες, όπως ο ΗΣΑΠ και ο ΟΣΕ.
Και αυτό γιατί συμπληρώνεται ένας χρόνος από την επίθεση με βιτριόλι στη συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα. Προ ημερών για την υπόθεσή της προανήγγειλε εξελίξεις στις αστυνομικές έρευνες ο Μ. Χρυσοχοΐδης.

**Αναμένουμε...

Τ. Τ. 20 Δεκ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Με το φόβο σεισμού
*Για σεισμό προετοιμάζονται τις τελευταίες μέρες στην Κωνσταντινούπολη, καθώς εκφράζονται σχετικοί φόβοι από τους επιστήμονες.
Και οι φόβοι αυτοί ενισχύονται από το γεγονός ότι στη θάλασσα του Μαρμαρά έχουν αρχίσει να βγαίνουν φυσαλίδες και πετρέλαιο. Οι περισσότερες δυτικές πρεσβείες έχουν εξοπλιστεί, έχουν επιδιορθώσει τα κτίρια και οι χώρες τους έχουν στείλει ειδικά αυτοκίνητα για την περίσταση. Το κτίριο του ελληνικού προξενείου, που χρειάζεται τις περισσότερες επιδιορθώσεις απ' όλα, δεν έλαβε καμία οικονομική ενίσχυση για να τις πραγματοποιήσει.

**Προφανώς, έπεσε θύμα της λιτότητας.

ΒΑΣ. Σ. 20 Δεκ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

!
Ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα για την Αγκυρα χρησιμοποιεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε συνέντευξή του στη γνωστή εκπομπή «60 minutes» του αμερικανικού δικτύου CBS, η οποία θα μεταδοθεί απόψε τη νύχτα.
Ο κ. Βαρθολομαίος λέει ότι προτιμά να μένει στην Κωνσταντινούπολη και ας «σταυρώνεται» ορισμένες φορές, τονίζει ότι το τουρκικό κράτος θα χαιρόταν να δει το Πατριαρχείο να μετακινείται στο εξωτερικό και ότι οι Τούρκοι τού συμπεριφέρονται σαν σε πολίτη δεύτερης κατηγορίας, χωρίς να σέβονται τα δικαιώματά του ως πολίτη της Τουρκίας. Τα τουρκικά ΜΜΕ, πάντως, με εξαίρεση το CNNTurk, προτίμησαν να μην κάνουν καμία αναφορά.

**Ενοχη σιωπή.

Τ. Τ. 20 Δεκ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Καλύτερα στην Κοπεγχάγη
Τι είναι προτιμότερο: Να συζητάς στην Αθήνα για την οικονομία ή να μιλάς στην Κοπεγχάγη για το περιβάλλον;
Με ευκολία θα απαντούσε κανείς το δεύτερο, πόσω μάλλον όταν έχεις και την ευκαιρία να βρεις και όλους τους ξένους ηγέτες μαζεμένους.

Οι ΗΠΑ, όπως και η Κίνα, βρέθηκαν στο επίκεντρο, με τον Ομπάμα να περιορίζεται σε ένα γρήγορο πέρασμα από τη διάσκεψη, χωρίς να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Είχε πάντως σύντομη συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου, τον οποίο κάλεσε να τα πουν στην Ουάσιγκτον το νέο έτος. Ο έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για διμερή θέματα και το Κυπριακό με τον Αμπ. Γκιούλ, συναντήθηκε με τον ιρανό πρόεδρο Αχμαντινετζάντ και άλλους ηγέτες, και έδωσε συνεντεύξεις σε ξένα δίκτυα.

* Σε στιγμές χαλάρωσης, κουβέντιασε μαζί με την Τίνα Μπιρμπίλη με τον επίτροπο Στ. Δήμα, πίνοντας τον καφέ τους.

ΠΑΣ. 20 Δεκ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

«Δίνουμε ό,τι μπορούμε»
*Η απόφαση του Γ. Παπανδρέου να προτείνει εξεταστικές επιτροπές για τέσσερα θέματα (Siemens, Βατοπέδι, ομόλογα, Χρηματιστήριο) είναι η απάντηση σ' όσους έλεγαν ότι το ΠΑΣΟΚ θα ξεχάσει όσα έλεγε για τα σκάνδαλα, μόλις αναλάβει τη διακυβέρνηση.
Ωστόσο, κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας τη σχετική πρωτοβουλία, είπε το εξής: «Λόγω των οικονομικών δυσκολιών, δίνουμε στο λαό εξεταστικές, αφού δεν μπορούμε να του δώσουμε τίποτα άλλο»!

**Αντί για άρτο, θεάματα.

Τ. Π. 20 Δεκ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Περιμένουν με αγωνία
*Σχέδιο για την αξιοποίηση των «μη ενεργών» στρατοπέδων προετοιμάζει ο Ευ. Βενιζέλος, κάτι που αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά τις γιορτές.
Επιζητεί συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και στόχος είναι οι διαδικασίες να είναι απλές. Από την άλλη πλευρά, πάντως, οι δήμαρχοι που έχουν στα μέρη τους στρατόπεδα περιμένουν με αγωνία το τι θα προβλέπει το σχέδιο για τη νέα δομή δυνάμεων, με την οποία θα μπει λουκέτο σε πολλές μονάδες.

**Γιατί μπορεί να διεκδικούν να πάρουν όσα έκλεισαν, αλλά θέλουν να δουλεύουν και τα σουβλατζίδικα.

ΠΑΣ. 20 Δεκ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Η σφραγίδα χωριστά
*Χωρίς βίζα μπορούν να ταξιδεύουν στη ζώνη του Σένγκεν από χθες οι πολίτες της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και του Μαυροβουνίου οι οποίοι διαθέτουν βιομετρικά διαβατήρια, μετά την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε.
Για την είσοδο πολιτών της ΠΓΔΜ στην Ελλάδα η σφραγίδα θα μπαίνει σε ξεχωριστό φύλλο χαρτιού, αφού η Αθήνα δεν αναγνωρίζει τα διαβατήρια με το συνταγματικό όνομα των Σκοπίων «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

**Στη γειτονική χώρα, πάντως, γιόρτασαν το γεγονός την Παρασκευή στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας.

Τ. Τ. 20 Δεκ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Δύο εκπρόσωποι
*Ακέφαλος έμεινε ο ΟΠΑΠ, καθώς η έκτακτη γενική συνέλευση που είχε προγραμματιστεί την περασμένη Παρασκευή με θέμα τον ορισμό διοίκησης αναβλήθηκε για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Το αστείο είναι πως δύο υπουργεία, το Οικονομικών και το Πολιτισμού διόρισαν διαφορετικά πρόσωπα, για να εκπροσωπήσουν το ελληνικό Δημόσιο. Τέτοιο δικαίωμα όμως έχει μόνο το υπουργείο Οικονομικών, ως μέτοχος της εταιρείας, και όχι το υπουργείο Πολιτισμού, που απλώς εποπτεύει τον οργανισμό.

**Αρχάριοι ή διαγκωνισμός συμφερόντων;

Χρ. Ιωάν. 20 Δεκ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Γραμμή από τον τέως
*«Κακώς έπραξε η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου εμφανίζοντας το έλλειμμα στο 12,7%», είναι η άποψη του Κ. Καραμανλή.
Σε αυτή την εκτίμηση συμφώνησε συνομιλώντας με τον Χρ. Σταϊκούρα και τον Ευρ. Στυλιανίδη, στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. Και έδειξε να συγκατανεύει στην επισήμανση του Α. Σαμαρά ότι για κάθε ποσοστιαία μονάδα στα επιτόκια δανεισμού το ελληνικό Δημόσιο πληρώνει καπέλο 550 εκατ.ευρώ. Το έλλειμμα, επιμένει ο τέως πρωθυπουργός, θα μπορούσε να κρατηθεί μονοψήφιο αν η νέα κυβέρνηση δεν πάγωνε τα μέτρα για ημιυπαίθριους, ενιαίο τέλος ακινήτων κ.λπ.

**Αυτή θα είναι η κύρια γραμμή άμυνας της Ν.Δ. στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

ΜΠ. Α. 20 Δεκ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Καθηγητικά σκονάκια
*Τη συνδρομή τριών καθηγητών οικονομικών σχολών ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας για την πρώτη του ομιλία στο Κοινοβούλιο ενόψει του προϋπολογισμού.
Οι Γ. Μηλιός, Γ. Σταθάκης, Ευκ. Τσακαλώτος εφοδίασαν τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με ένα τόμο «χρηστικών οικονομικών οδηγιών». Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ θα μιλήσει για «προϋπολογισμό προσαρμοσμένο στο Σύμφωνο Σταθερότητας, απότοκο των εντολών των αγορών που αφήνει στο περιθώριο την κοινωνία και την ανάπτυξη».

**Η συμβουλή όμως ήρθε από τον Γ. Δραγασάκη: «ο προϋπολογισμός αφορά την κοινωνία, οι αριθμοί έχουν πολλαπλές αναγνώσεις, να αναδείξεις την κοινωνική τους διάσταση», είπε στον πρόεδρο.

Φ. Π. 20 Δεκ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Γλυκό κέρασμα
**Με μελομακάρονα θα συνοδεύσει τις ευχές του στους βουλευτές για τον καινούριο χρόνο ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.
Οπως κάθε χρόνο, θα τους δεχθεί στο γραφείο του στη Βουλή, την Τετάρτη το βράδυ, μετά τη συζήτηση και την ψηφοφορία επί του προϋπολογισμού. Η διαφορά με τις προηγούμενες χρονιές έγκειται στο ότι αυτή τη φορά θα τους τρατάρει στο πρωθυπουργικό γραφείο.

**Αρα το κέρασμα θα είναι «πιο γλυκό».

ΝΤ. ΝΤ. 20 Δεκ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Με άδεια χέρια
*Είπαν πολλά την Πέμπτη το βράδυ στη Ρηγίλλης ο Α. Σαμαράς με τον Α. Σπηλιωτόπουλο.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. και ο πρώην υπουργός κουβέντιασαν για την κατάσταση στο κόμμα και για το πώς τα πάει η κυβέρνηση, όμως δεν έφθασαν στο να καταλήξουν σε κάποιο ρόλο που θα αναλάβει ο Α. Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος δεν έδειχνε να ενδιαφέρεται να γίνει τομεάρχης. Αφησαν για αργότερα τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιηθεί.

**Αναλόγως και των εξελίξεων.

Δ. ΤΣ. 20 Δεκ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Ευρωπαϊκή πατέντα
*Τα μοντέλα οργάνωσης και λειτουργίας όλων των κεντροδεξιών ευρωπαϊκών κομμάτων έχει αρχίσει να μελετά ο Δ. Αβραμόπουλος.
Επειδή όμως κανένα απ' αυτά δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στο μοντέλο ανοιχτού κόμματος που θέλει ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, πήγε και στην κεντροαριστερά. Ανέτρεξε λοιπόν στο Δημοκρατικό Κόμμα (PD) της Ιταλίας, που επίσης έχει υιοθετήσει διαδικασίες εκλογής ηγεσίας από τη βάση. Στο καταστατικό του PD, που είναι το διάδοχο σχήμα της «Ελιάς», ορίζεται ότι με ανοιχτές διαδικασίες επιλέγονται και οι υποψήφιοι δήμαρχοι. Και μάλιστα όχι από την κομματική βάση αλλά απ' όλους τους πολίτες που επιθυμούν να συμμετάσχουν.

**Αλλο ένα χαρακτηριστικό του ιταλικού κόμματος είναι πως αλλάζει συνεχώς όνομα και σύμβολα.

ΜΠ. Α. 20 Δεκ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Απρόσμενη τοποθέτηση
*Εκπληξη για πολλούς αποτέλεσε η επιλογή του δημάρχου Χανίων Κυρ. Βιρβιδάκη για το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, αφού θεωρείται από τα βασικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ανιψιός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και ξάδελφος της Ντόρας Μπακογιάννη.
Ο δήμαρχος έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στους φίλους της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην περιοχή, καθώς φέρεται να μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τον Γ. Παπανδρέου και τις επιλογές του.

**Απρόσμενες συμμαχίες.

Τ. Τ. 20 Δεκ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Μπερδέματα
*Γκρίνιες έχει προκαλέσει στο ΠΑΣΟΚ η ανάθεση αρμοδιοτήτων από τον Γ. Παπανδρέου στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου.
Αρκετά κομματικά στελέχη λένε ότι σε κάθε τομέα τοποθετήθηκαν από δύο επικεφαλής, εκ των οποίων ο καθένας προΐσταται και σε ακόμη 2-3 τομείς και χαρακτηρίζουν το σχήμα ως «συνταγή δυσλειτουργίας» και επιστροφή σε «συντροφικά μαχαιρώματα».

**Παλιά μου τέχνη κόσκινο.

Τ. Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: