Η τιμή των εκτιμητών
Του Γιάννη Λ. Πολίτη ΝΕΑ
ΕΧΩ ΜΠΕΡΔΕΥΤΕΙ. Τελικά οι περίφημοι διεθνείς οίκοι που αξιολογούν κάθε τρεις και λίγο τη χώρα μας είναι οικονομικοί αναλυτές ή σχολιαστές της πολιτικής επικαιρότηταςέτοιμοι να βγουν στα τηλεοπτικά παράθυρα. Γιατί από τους δεύτερους η χώρα μας διαθέτει πολλούς.
Και το λέω αυτό γιατί όποιος έχει το κουράγιο να διαβάσει ολόκληρο το κείμενο της τελευταίας έκθεσης των Μoody΄s για την ελληνική οικονομία διαπιστώνει με την πρώτη ματιά πως πρόκειται για κείμενο στα 2/3 του πολιτικό και μόνο κατά το 1/3 οικονομικό. Μοιάζει περισσότερο με πολιτική ανάλυση στην... οποία: από τη μία διακρίνεται καταφανώς η προσπάθεια των συντακτών της να αφήσουν χαραμάδα ελπίδας για βελτίωση της κατάστασης ώστε να διαφοροποιηθούν από τους πιο αυστηρούς ανταγωνιστές τους. Και από την άλλη να διατηρούν στο τραπέζι σταθερά κάποιο επίδικο αντικείμενο προς διαπραγμάτευση ώστε οι ίδιοι να είναι πάντα χρήσιμοι και να έχουν λόγο στις αποφάσεις που πρόκειται να ληφθούν.
Όσοι αναφέρονται στις εκτιμήσεις των συγκεκριμένων οίκων με τον σεβασμό που μιλούν για τις 10 εντολές του Μωυσή, δεν πρέπει να ξεχνούν ότι πρόκειται για μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες. Οι απόψεις τους έχουν τη σημασία τουςάλλοτε μεγάλη και άλλοτε μικρότερη- αλλά σε κάθε περίπτωση οι πολίτες εκλέγουν κυβερνήσεις που να συμβουλεύονται αλλά όχι να κηδεμονεύονται από ιδιώτες εκτιμητές.
Έχει ενδιαφέρον πάντως ότι αυτόν ακριβώς τον προβληματισμό μοιράζεται σ΄ αυτήν τη φάση η κυβέρνηση Σαρκοζί με τον Γιώργο Παπανδρέου αλλά και τον Ισπανό πρωθυπουργό Θαπατέρο, που αναλαμβάνει- όλως τυχαίωςτην προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε λίγες ημέρες.
Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009
»[ ΑΙΧΜΕΣ ]
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου