Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

»METΕΞΕΤΑΣΤΕΟΙ...


Του Ι.Κ.Πρετεντέρη
Από το ΒΗΜΑ

Συγγνώμη αλλά ήταν αναμενόμενο. Η Ευρωπαϊκή Ενωση μας άφησε μετεξεταστέους και ζήτησε να επιστρέψουμε χωρίς μεν τον κηδεμόνα μας αλλά με κάτι πιο συγκεκριμένο από το «σχέδιο προϋπολογισμού».
Ηταν τόσο κακό το «σχέδιο»; Ηταν σίγουρα πρόχειρο. Και παρουσίαζε δύο πολύ βασικά προβλήματα.
Πρώτον, ένα πρόβλημα αξιοπιστίας. Η Ενωση δεν έχει πλέον καμία εμπιστοσύνη στους αριθμούς που δείχνουμε και στις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουμε. Μα η κυβέρνηση είναι καινούργια, θα μου πείτε, δεν φταίει για τους προηγούμενους. Σωστό, αλλά η χώρα είναι παλιά. Και οι Ευρωπαίοι έπαθαν και έμαθαν. Δεν μας πιστεύουν πια ούτε για τα αποτελέσματα του Προ-Πο...
...Δεύτερον, ένα πρόβλημα κατεύθυνσης. Σε ολόκληρη την Ευρώπη η τάση είναι να μην αυξηθεί η φορολογική επιβάρυνση (ενίοτε μάλιστα να μειωθεί...) αλλά να περιοριστούν σημαντικά οι δημόσιες δαπάνες. Εμείς προτείνουμε ακριβώς το αντίθετο: να αυξηθεί η φορολογική επιβάρυνση και οι δημόσιες δαπάνες να μειωθούν κατά... 1,4%! Είμαι βέβαιος ότι με αυτό το-1,4% θα πρέπει να τους έπιασαν τα γέλια στις Βρυξέλλες, κυρίως επειδή ακόμη και αυτό προκύπτει από λογιστικά τρικ.

Το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πλήρως αυτά τα δύο προβλήματα. Διότι μόνο αν τα αντιληφθεί μπορεί να τα αντιμετωπίσει.

Για έναν πολύ απλό λόγο. Οσο είναι ακόμη νωρίς, μπορεί να ισχυριστεί ότι παρέλαβε μια κατάσταση χειρότερη από αυτήν που περίμενε και να κάνει το αυτονόητο: να βάλει βαθιά το μαχαίρι στο κράτος. Μόνον έτσι θα περιοριστούν σημαντικά οι δημόσιες δαπάνες και θα αντιμετωπιστεί το έλλειμμα χωρίς περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, άλλος δρόμος δεν υπάρχει.

Αν η κυβέρνηση το κάνει τώρα, θα πρέπει να ομολογήσει ότι η αντίληψη που είχε προεκλογικά για την οικονομία ήταν εσφαλμένη ή έστω ανεπαρκής. Μικρό το κακό όμως, εφόσον μπορεί να επικαλεστεί μια «κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Αν δεν το κάνει τώρα, θα είναι πολύ δύσκολο να το κάνει του χρόνου και ακόμη δυσκολότερο τον επόμενο χρόνο. Καμία «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» δεν μπορεί να παρατείνεται στο διηνεκές.

Αυτό τους ζητεί (περίπου) και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Να αποδείξουν εμπράκτως ότι έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης, ότι είναι διατεθειμένοι να την αντιμετωπίσουν και ότι η αντιμετώπιση που θα προκριθεί υπακούει σε κάποιους κανόνες.

Δεν μπορούμε να κάνουμε θαύματα, αντιτείνει η κυβέρνηση. Σωστό, αλλά κανείς δεν τους ζητεί θαύματα. Μόνο προσπάθεια, ειλικρίνεια και στοιχειώδη λογική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: