Ι. Κ. Πρετεντέρης Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009 BHMA
Για να είμαι ειλικρινής, δεν μου αρέσουν οι ποινικές διώξεις. Θέλω να πιστεύω ότι υπάρχουν προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπίζονται χωρίς να ανακατεύονται εισαγγελείς και χωρίς να τρέχουμε στα δικαστήρια. Υπό μία προϋπόθεση: ότι συμφωνούμε πως τα προβλήματα πρέπει να λύνονται... Αν δεν υπάρχει αυτή η ελάχιστη αποδοχή της κοινής λογικής, τότε πολύ φοβούμαι ότι η ενεργοποίηση της ποινικής διαδικασίας καθίσταται σχεδόν αυτονόητη.
Το γράφω αυτό με αφορμή την ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος που... ασκήθηκε κατά των πρυτανικών αρχών του ΕΜΠ.
Το θέμα της κατάληψης πανεπιστημιακών χώρων από εξωπανεπιστημιακά άτομα στο όνομα του πανεπιστημιακού ασύλου δεν ξεκίνησε τώρα, δεν αφορά μόνο το Πολυτεχνείο και αποτελεί μια διαχρονική πληγή. Η μόνιμη κατάληψη, όμως, χώρων του Πολυτεχνείου από διάφορους «αντιεξουσιαστές» είναι η πιο προκλητική: και ως προς τη διάρκειά της (κρατάει εδώ και δεκαπέντε χρόνια...) και ως προς τη διεκδίκηση δημιουργίας ενός «άβατου», το οποίο λειτουργεί σαν ένα είδος «ανεξάρτητου κράτους του Πολυτεχνείου».
Ειλικρινά, δεν ξέρω τι ακριβώς έχουν κάνει έως τώρα οι πρυτανικές αρχές για να τερματίσουν αυτή την κατάσταση. Θέλω να ελπίζω, όμως, ότι αντιλαμβάνονται πως η κατάργηση κάθε «άβατου» αποτελεί στοιχειώδη εμπέδωση της δημοκρατικής τάξης. Οπως ελπίζω να παραδέχονται ότι η ύπαρξη χώρων στους οποίους δεν εφαρμόζονται οι νόμοι της δημοκρατίας είναι έξω από την ίδια τη λογική της δημοκρατίας, απλά πράγματα.
Πολύ φοβούμαι, όμως, ότι οι ελπίδες μου είναι αβάσιμες. Διότι ο πρύτανης του ΕΜΠ δήλωσε δύο πράγματα:
Πρώτον, ότι «πρόκειται για πολιτική δίωξη που αποσκοπεί στην παρεμπόδιση της διακίνησης των ιδεών». Τι εννοεί ο ποιητής; Οτι σε ολόκληρη την Ελλάδα οι διακίνηση των ιδεών παρεμποδίζεται και ευτυχώς που εκατό «αντιεξουσιαστές» κατέλαβαν το Πολυτεχνείο για να τις διακινούν ελευθέρως; Μην τρελαθούμε εντελώς!
Δεύτερον, ότι είναι «πρωτοφανής ενέργεια» να παραπέμπονται τα τρία μέλη της Πρυτανείας «για θέματα που υφίστανται εδώ και 15 χρόνια». Τι σημαίνει αυτό; Οτι στα δεκαπέντε χρόνια η παρανομία γίνεται καθεστώς και κακώς ενοχλούνται οι παράνομοι ή ότι η αποκατάσταση της νομιμότητας δεν αφορά τις πρυτανικές αρχές εφόσον η παρανομία προηγήθηκε της θητείας τους;
Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Και το λέω με στενοχώρια. Η μόνη ερμηνεία που μπορώ να δεχτώ είναι ότι οι πρυτανικές αρχές του Πολυτεχνείου αιφνιδιάστηκαν και αντιδρούν επιπόλαια. Διότι δεν τολμώ καν να διανοηθώ ότι κοτζάμ άντρες φοβούνται.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ ΠΙΕΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 20ΗΣ ΝΟΕΜΒΡΗ -
ΒΙΝΤΕΟ
Πριν από 12 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου