Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

»Η φωτεινη πλευρα της εξαρτησης

23/11/2009
της Μαρίας Χούκλη PROTAGON. GR

Τα ναρκωτικά εξακολουθούν να πουλιούνται με τη σέσουλα αλλά δυστυχώς δεν «πουλάνε» πια στα media. Όποιος θέλει τα βρίσκει εύκολα, στους δρόμους και τις πλατείες. Θερίζουν, λένε οι υπεύθυνοι των κοινοτήτων, ρημάζουν κόσμο, συνεχίζουν να χαλάνε οικογένειες και ζωές. Βλέπετε να αναφέρεται πουθενά το θέμα; Η είδηση παίζει μόνον όταν αφορά μοντέλες και φόνους πάθους με αναγνωρίσιμα θύματα. Άντε κι όταν εντοπιστεί καμιά μεγάλη ποσότητα, αλλά και τότε πρέπει να είναι πολύ μεγάλη για να αξιωθεί της δημοσιότητας.

Εκείνο που δεν «παίζει» σχεδόν ποτέ είναι η φωτεινή πλευρά των ναρκωτικών.
Ναι, υπάρχει! Την είδα να ξεδιπλώνεται μπροστά μου προχθές στο... Μουσείο Μπενάκη. Παιδιά από τo πρόγραμμα απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ ανέβασαν δυο σπαρταριστές θεατρικές παραστάσεις, την «Οδύσσεια» και το έργο «Ο Μεγαλέξανδρος και ο Καταραμένος Όφις» με κείμενα, μουσική, στίχους, σκηνικά, μάσκες και φιγούρες όλα δικά τους. Δούλεψαν οι ομάδες μουσικής και εικαστικών, όλοι –παιδιά και επιμορφωτές- έβαλαν το ταλέντο, το χιούμορ, την πειθαρχία τους, όρεξη και κόπο –υπήρξαν και άλλοι αφανείς ήρωες αυτής της προσπάθειας που τη στήριξαν με νύχια και με δόντια-. Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό . Η αίθουσα σειόταν από γέλια και χειροκροτήματα, όχι της ευγένειας αλλά του αυθορμητισμού.

Αν ήσασταν εκεί θα βλέπατε τη χαρά των παιδιών, χαρά στα πρόσωπα και κούραση στα ήδη καταπονημένα σώματα τους από τον αγώνα της απεξάρτησης. Μάτια γυάλιζαν στο κοινό , ήταν των γονιών που έβλεπαν περήφανοι ότι τα παιδιά τους έχασαν μάχες αλλά κέρδισαν τον πόλεμο. Σάββατο μεσημέρι στην άκρη της πόλης, στο κέντρο της καρδιά μας.

ΥΣ. Το ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 1990. Είναι πρόγραμμα εξωτερικής ημερήσιας παρακολούθησης και παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες απεξάρτησης.
To πρόγραμμα είναι εθελοντικό και δωρεάν. Απευθύνεται σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών, ενήλικες άνω των 21 ετών, εργαζόμενους, φοιτητές, περιστασιακούς και στις οικογένειές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: