Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

»«Αερας» κατα μηχανισμων

Πολιτικά παρασκήνια
23 Νοεμβρίου Ελευθεροτυπία

Πολύς λόγος γίνεται για τους μηχανισμούς και τον ρόλο που θα παίξουν στην εκλογική αναμέτρηση της 29ης Νοεμβρίου.
Το ερώτημα που θέτουν πολιτικοί αναλυτές και εκλογολόγοι είναι ποιος από τους μονομάχους θα μπορέσει να κινητοποιήσει τους περισσότερους νεοδημοκράτες, είτε ο τόπος διαμονής τους βρίσκεται κοντά σε μία από τις 1.540 κάλπες που θα στηθούν είτε πιο μακριά.

Πολλά στελέχη υποστηρίζουν ότι αυτό τον μηχανισμό, που θα μπορούσε να βάλει ακόμη και λεωφορεία ή να μετατρέψει Ι.Χ. σε «ταξί» την ημέρα της ψηφοφορίας, τον διαθέτει η Ντόρα Μπακογιάννη. Ο Αντώνης Σαμαράς, όμως,..
. έχει το προβάδισμα γιατί υπάρχει και ένα μεγάλο κομμάτι νεοδημοκρατών που δεν επιθυμούσε μέχρι τώρα να έχει συμμετοχή στα κομματικά. Οι μηχανισμοί θα κρίνουν το αποτέλεσμα μόνον αν πρόκειται για ντέρμπι. Αν πριν από την εκλογή ένας υποψήφιος προηγείται με διαφορά, θα ανατρέψει και τους συσχετισμούς των μηχανισμών και θα τραβήξει νεοδημοκράτες που δεν θα μπορούσαν να διανοηθούν ότι θα συμμετείχαν σε εσωκομματικές εκλογές. Ο «αέρας» του νικητή είναι ο μαγνήτης. Και αυτός θα κρίνει πόσοι θα πάνε στις κάλπες και ποιον ή ποια θα επιλέξουν για πρόεδρο.

ΧΡ.ΚΟΡ. 23 Νοε Ελευθεροτυπία

Οι μάγοι προβλέπουν...
Με... υπογλώσσια θα είναι το βράδυ της προσεχούς Κυριακής και του μεθεπόμενου Σαββάτου οι δυο μονομάχοι στην κούρσα της Ν.Δ. και οι άνθρωποι των επιτελείων τους, μια και οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν εκλογή-θρίλερ στον δεύτερο γύρο.
Δεν ξέρουμε ποιος θα έχει περισσότερες ταχυπαλμίες, ο Σαμαράς που είναι αυτή τη στιγμή (σχετικό, πάντως) φαβορί ή η Ντόρα, που τον κυνηγάει. Γιατί οι αριθμοί των δημοσκόπων τούς πέρασαν μέχρι σήμερα από πολλά σκωτσέζικα ντουζ. Στην αρχή, η Μπακογιάννη ήταν το ακλόνητο φαβορί. Ομως, στην πορεία η ψαλίδα έκλεισε κάπως. Και, όταν ο Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι πάει με τον Σαμαρά, επήλθε η μεγάλη ανατροπή.

Ο Σαμαράς πέρασε μπροστά και από τότε κρατάει το προβάδισμα με νύχια και με δόντια. Μόλις εκδηλώθηκε η κίνηση του Αρη Σπηλιωτόπουλου υπέρ της Ντόρας, φάνηκε να ενισχύεται κάπως η πρώην υπουργός Εξωτερικών. Η ψαλίδα έκλεισε σχεδόν σε όλες τις δημοσκοπήσεις και σε κάποιες -ανάλογα και με το ερώτημα- πέρασε οριακά μπροστά. Κάπως έτσι είναι σήμερα διαμορφωμένη η κατάσταση. Κι επειδή σιγουριά δεν υπάρχει, σας παρουσιάζουμε τις τελευταίες πιο «έγκυρες» προβλέψεις, άλλου είδους: ο αστρολόγος Λεφάκης προβλέπει Ντόρα και ο μάγος Γιούρι Γκέλερ Σαμαρά. Να πάρει επειγόντως θέση η Λίτσα Πατέρα!

Γ.ΚΑΡ. 23 Νοε Ελευθεροτυπία

Ευλόγησε...
Στη Θεσσαλονίκη «πουλάνε» η Μακεδονία και ο μητροπολίτης Ανθιμος.
Γι' αυτό και είχαν φροντίσει να συναντηθούν μαζί του η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος -ο Παναγιώτης Ψωμιάδης τον βλέπει αρκετά συχνά- στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου της Ν.Δ. Επειδή σε αυτό το ακροατήριο έχουν μεγάλη πρόσβαση Σαμαράς και Ψωμιάδης, χθες η Μπακογιάννη έκανε κίνηση για να τους προσπεράσει.

Επισκέφθηκε την κρύπτη του Μακεδονικού Αγώνα και παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία στην εκκλησία της Αγίας Τριάδος, στη Θεσσαλονίκη, όπου χοροστάτησε ο μητροπολίτης. Στο κήρυγμά του ο Ανθιμος είπε ότι αν τα Σκόπια πάρουν το όνομα Μακεδονία, έστω και ως γεωγραφικό προσδιορισμό, το μέλλον δεν θα είναι καλό, ούτε γι' αυτά ούτε για την Ελλάδα. Ευλόγησε την Μπακογιάννη, της ευχήθηκε επιτυχία στην προσπάθειά της και προέτρεψε τους πιστούς που ήταν μέσα στην εκκλησία να τη χειροκροτήσουν, όπως και έγινε. Τι να κάνουν τώρα Σαμαράς και Ψωμιάδης; Να συρθούν στα γόνατα, όπως οι προσκυνητές στην Παναγία της Τήνου;

Ν.Ρ. 23 Νοε Ελευθεροτυπία

«Οικολόγοι»...
Οικολογικές «ανησυχίες» απέκτησαν ξαφνικά οι δύο βουλευτές της Ν.Δ. στην Ηλεία, Γιώργος Κοντογιάννης και Κώστας Τζαβάρας.
Και οι δύο τάχθηκαν υπέρ της προστασίας του Καϊάφα και της ανατολικής χάραξης της Ολύμπιας Οδού, στη διάρκεια της χθεσινής ημερίδας στη νομαρχία, κάνοντας λόγο για σεβασμό στη φύση. Ομως και οι δύο σιωπούσαν μέχρι χθες στην απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ για διέλευση της οδού μέσα από το προστατευόμενο οικοσύστημα, παρά τις αντιδράσεις. Βρε, πώς αλλάζουν οι καιροί.

Μ.ΝΟΔ. 23 Νοε Ελευθεροτυπία

Αλέκος, Αλέξης προσεχώς...
«Είμαι σαν να έχω κάνει σκασιαρχείο», είπε ο Αλέκος Αλαβάνος, όταν τον ρωτήσαμε πώς νιώθει αυτό το διάστημα, στο περιθώριο της ομιλίας του στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή, όπου παρουσίασε το βιβλίο της Νάντιας Βαλαβάνη «Η μεγάλη εποχή».
Μόλις τελείωσε την ομιλία, βγήκε έξω από την αίθουσα για να καπνίσει κι εκεί είχαμε ένα σύντομο διάλογο μαζί του:

«Η υπόθεση, τώρα, σηκώνει τσιγάρο;»

«Σήκωνε και πριν».

«Τελειώνει το "σκασιαρχείο" και θα επιστρέψετε στο "σχολείο";»

«Μπορείς να κάνεις όποιες σκέψεις θέλεις».

«Ποια είναι η "γεύση" που έχετε σήμερα;»

«Μπορείς να την καταλάβεις».

Ηταν αρκετά προβληματισμένος, χωρίς αισιοδοξία για την πορεία των πραγμάτων και για τα περισσότερα παρέπεμπε μετά τη συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ήταν ανοιχτός σε επικοινωνία με στελέχη απ' όλη την Ελλάδα για ανταλλαγή απόψεων.

Στη Θεσσαλονίκη ήταν και ο Αλέξης Τσίπρας, που ενημερώθηκε για την παρέμβαση Αλαβάνου, δεν τη σχολίασε και αφιέρωσε το Σαββατοκύριακο στο να δει ταινίες στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου και να κάνει συναντήσεις, όπως με τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο και τον Μάνο Ζαχαρία. Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ είναι στα «προσεχώς».

Ν.Ρ. 23 Νοε Ελευθεροτυπία

Η αυθαιρεσία
Η αλήθεια για το περιστατικό με την ιδιοκτήτρια της «Ε» Μάνια Τεγοπούλου και για τη χυδαία προσπάθεια που έγινε να πληγεί αυτή η εφημερίδα, θα ακουστεί στο δικαστήριο.
Είναι κοινό μυστικό ότι η αστυνομική αυθαιρεσία είναι ο κανόνας στην αντιμετώπιση των πολιτών. Αυτή την αυθαιρεσία πολέμησε και θα συνεχίσει να πολεμά η «Ε», ανεξάρτητα από την περιπέτεια ενός από μας.

Β.Π. 23 Νοε Ελευθεροτυπία

Και «βάζελος» και «γκαντέμης»
!Είναι γνωστός «βάζελος» ο Κώστας Καραμανλής.
Αλλά χθες, που πήγε στο γήπεδο, έφυγε πικραμένος από την ισοπαλία. Να πάει και την Κυριακή στο Καραϊσκάκη, για να μπορούμε να του κολλήσουμε το... «γκαντέμης»!

Γ.ΚΑΡ. 23 Νοε Ελευθεροτυπία

Οι αρρυθμίες
Τα φίλια πυρά συνεχίζονται εναντίον του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για παλινωδίες και ερασιτεχνικούς χειρισμούς στα μεγάλα θέματα της οικονομίας, αλλά και στις «λεπτομέρειες» της οικονομικής πολιτικής.
Τις πταίει, όμως, για το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν καθοριστεί οι αρμοδιότητες του υφυπουργού Οκονομικών Φίλιππου Σαχινίδη; Ποιος δεν τις «δίνει»; Ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης (που ήταν αρμόδιος για τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων των υπουργείων) ή ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου, που λόγω φόρτου εργασίας αμέλησε; Η «αρρυθμία» στο υπουργείο Οικονομικών έχει αρνητικά αποτελέσματα. Το «αυτί των φοροφυγάδων» δεν ίδρωσε καθόλου από την αλλαγή κυβέρνησης και από το κλίμα φορο-δέους που επιχείρησε να καλλιεργήσει το οικονομικό επιτελείο. Ετσι τα έσοδα (από τις 15 Οκτωβρίου) μέχρι τις 15 Νοεμβρίου μειώθηκαν κατά 15%. Αν η τάση συνεχιστεί και το 2010, αρχίζουν τα όργανα...

Κ.Τ. 23 Νοε Ελευθεροτυπία

Το κόμμα «τσινάει»...
Ευθύς μόλις επιστρέψει από τον Αγιο Δομήνικο, ο Γιώργος Παπανδρέου -βρίσκεται εκεί για το συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς- θα συγκαλέσει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.
Επιστρέφει την Τετάρτη το βράδυ και το Π.Σ. θα συνεδριάσει την Πέμπτη. Θα είναι η πρώτη συνεδρίαση μετά τις εκλογές και γίνεται σε μια περίοδο κατά την οποία το οργανωμένο ΠΑΣΟΚ «βράζει», καθώς θεωρεί ότι η κυβέρνηση κλείνει την πόρτα του κράτους σε καταξιωμένα στελέχη, που έχουν αγωνιστεί για την εκλογική νίκη. Και αναφέρεται, φυσικά, στη διαδικασία επιλογής προσώπων για την κάλυψη θέσεων κρατικής ευθύνης. «Δεν μπορεί να ποινικοποιείται η ιδιότητα του μέλους του κόμματος», έχουν υποστηρίξει γραμματείς νομαρχιακών επιτροπών σε συσκέψεις τους με τον γραμματέα του κόμματος, Σωκράτη Ξυνίδη. Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν στελέχη που έχουν αρχίσει να εκφράζουν ανησυχίες και να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για αποσυσπείρωση, λόγω δυσαρέσκειας των οργανωμένων στελεχών, εν όψει και των εκλογών για την αυτοδιοίκηση το 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια: