Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

»Χειμωνες

Του Δημήτρη Μητρόπουλου mhtro@dolnet.gr ΝΕΑ
ΚΟΥΙΖ ΜΕΤΡΙΑΣ δυσκολίας: Τι ανησυχεί τη Μαριλίζα; Α) Η γρίπη και το θέμα των εμβολιασμών. Β) Τα χρέη των νοσοκομείων και τα οικονομικά της υγείας. ΓΙΑ ΕΥΝΟΗΤΟΥΣ λόγους- αφού ο πανικός τραβάει το ενδιαφέρον- στην επικαιρότητα βρίσκεται το Α. Το ενδεχόμενο πανδημίας προκαλεί φόβο, έστω κι αν μέχρι στιγμής- και ευτυχώς- ο αριθμός θυμάτων της γρίπης είναι πολύ μειωμένος. Αλλά τα τμήματα στα σχολεία κλείνουν, ο ιός εξαπλώνεται και υπάρχει δυσκολία να ...πεισθούν ακόμη και οι γιατροί για την ανάγκη εμβολιασμού. Η υπουργός Υγείας έδωσε μάλιστα η ίδια το καλό παράδειγμα.
ΩΣΤΟΣΟ, Η σωστή απάντηση στο κουίζ είναι το Β. Η μαύρη τρύπα στην υγεία είναι το μεγάλο άγχος της κυβέρνησης. Το πρόβλημα έχει δύο διαστάσεις. Η μία είναι η κακοδιαχείριση. Τα νοσοκομεία λειτουργούν χωρίς ισολογισμούς ή βιβλία εσόδων- εξόδων, ώστε να μην υπάρχει καμία εικόνα για αποθήκες, υλικά ή φάρμακα. Η άλλη είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν εντατικές και ειδικές μονάδες- ιδίως στην επαρχία- αλλά να μην υπάρχουν νοσηλευτές για να τις επανδρώσουν.
ΕΥΚΟΛΗ ΛΥΣΗ δεν υπάρχει. Η κυβέρνηση κάνει προσπάθεια να μαζέψει τα χρέη των νοσοκομείων και να συμμαζέψει την κατάσταση με τα φάρμακα. Η Μαριλίζα είχε συνεργασία με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου για το ένα θέμα. Με Λούκα Κατσέλη και Ανδρέα Λοβέρδο για το άλλο, αφού το θέμα των φαρμάκων είναι και μια από τις πληγές του Ασφαλιστικού. Η ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ έχει ένα πλεονέκτημα. Συνεργάζεται καλά οριζοντίως με τους συναδέλφους της στην κυβέρνηση. Κάτι χρήσιμο στη θέση που είναι. Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ μεταξύ 2005 και 2006, η Μαριλίζα δεν πήγε καλά στο πόστο. Η εμπειρία όμως- πράγμα όχι σύνηθες στην πολιτική- λειτούργησε θετικά για την ίδια. Ίσως γιατί σφαίρα που δεν σκοτώνει, δυναμώνει. Η Ξενογιαννακοπούλου λειτούργησε έκτοτε με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και πολιτεύθηκε επιτυχώς στη Β΄ Αθηνών. Ως υπουργός μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τριβές, ενώ είναι αποδεκτή- ίσως ακόμη και αγαπητή- μεταξύ των συναδέλφων της. Οι επικριτές που έχουν μείνει αμφισβητούν μόνο την ικανότητά της να λαμβάνει γρήγορα αποφάσεις.
ΟΥΤΩΣ Ή άλλως, ο χειμώνας θα είναι μακρύς. Ακόμη και σε προηγμένες χώρες, η οικονομική εξίσωση της δημόσιας υγείας δεν βγαίνει. Παράδειγμα όσα έγιναν με το πρόγραμμα Ομπάμα στην Αμερική. Στην Ελλάδα είναι σαφές ότι δεν έχουν λεφτά για την υγεία που θέλουμε. Το θέμα είναι ποιος θα βγει να το πει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: