Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

»Οι πρωταγωνιστες του διαλογου

Της Χριστινας Kοψινη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Πρόκληση για τον υπουργό κ. Ανδρέα Λοβέρδο το ασφαλιστικό
Ο ρόλος ΓΣΕΕ στη διαδικασία

Εάν δεν γνωρίζεις ότι ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρ. Λοβέρδος είναι πρώτος σε σταυρούς βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Β΄ Αθήνας, ακούγοντάς τον να περιγράφει στον διάλογο, πόσο τραγικά είναι τα οικονομικά μεγέθη στα ασφαλιστικά Ταμεία, ίσως και πιστέψεις ότι είναι αποφασισμένος ακόμη και να θυσιαστεί –αν χρειαστεί– στον βωμό της μεταρρύθμισης. Ομως ο βασικός πρωταγωνιστής αυτού του έργου που λέγεται «διάλογος για το ασφαλιστικό» δεν είναι διατεθειμένος να έχει την τύχη του Γιαννίτση, του Μαγγίνα ή της Πετραλιά. Ηλθε για να μείνει στην πολιτική σκηνή και δεν πρόκειται να ρισκάρει σε μια παρτίδα που δεν έπαιξε από την αρχή ο ίδιος. Αυτή η γραμμή θέτει και το... όριο των προσδοκιών του και για το ασφαλιστικό.

«Δομικές αλλαγές»

Αν και αναφέρθηκε την περασμένη Τετάρτη σε «δομικές αλλαγές», μάλλον εννοεί ένα συμμάζεμα της σπατάλης στα Ταμεία και μία επιβεβαίωση του συναινετικού του ρόλου στη σύνθεση διαφορετικών απόψεων και μια γρήγορη επιβεβαίωση των κολακευτικών σχολίων που βλέπουν σε αυτόν τον «Θαπατέρο» της Ελλάδας. Χαρακτηρίζει πρόκληση το ασφαλιστικό, αλλά δεν παύει να πιστεύει ότι ίσως και να αποτελεί «παγίδα» η τοποθετήσή του στο υπουργείο της Πειραιώς. Εχοντας περάσει από τα λημέρια της ΚΝΕ στο φοιτητικό παρελθόν του και γνωρίζοντας πώς λειτουργεί η μηχανή του ΚΚΕ, φοβάται περισσότερο τα εσωκομματικά μαχαιρώματα στο ΠΑΣΟΚ, τα συμφέροντα στον χώρο του φαρμάκου και λιγότερο το ΠΑΜΕ που αν και του ανέτρεψε τα εγκαίνια του διαλόγου, του «χάρισε» στη συνέχεια μια θεαματική υποστήριξη από τους βουλευτές του κοινοβουλευτικού τομέα του κόμματός του.

Ο υφυπουργός, Γ. Κουτρουμάνης, είναι, όμως, αυτός που ξέρει το θέμα από τα μέσα. Συνδικαλιστής επί χρόνια στα ασφαλιστικά Ταμεία, αντιλαμβάνεται το ασφαλιστικό όχι μόνο ως πρόβλημα παροχών αλλά και ως ζήτημα διάχυτης διαφθοράς. Ισως και να είναι ο μόνος που έχει κατά νου ένα σχέδιο με δύο, τρεις παραμέτρους: να διαχωρίσει το προνοιακό κομμάτι από τις συντάξεις και να κάνει πιο αναλογική τη σχέση εισφορών - συντάξεων για όλους όσοι έχουν πάνω από 4.500 ένσημα. Τίποτε όμως δεν εξαρτάται από τον ίδιο. Ούτε καν... ο ίδιος. Γιατί ακόμη δεν έχει αποφασίσει εάν είναι ο συνδικαλιστής που έγινε πολιτικός ή ο αξιωματούχος μιας κυβέρνησης που γίνεται αντικείμενο της συνδικαλιστικής κριτικής.

Αυτός που έχει καταλάβει πολύ περισσότερα σε αυτήν τη φάση του ασφαλιστικού, αλλά τρέμει στην ιδέα ότι μπορεί να του αποδοθεί ρόλος «λαγού» των κυβερνητικών σχεδίων, είναι ο συνδικαλιστής και πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γ. Παναγόπουλος. Κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό το πόρισμα της τελευταίας αναλογιστικής μελέτης του ΙΝΕ, που δείχνει τη δραματική εξέλιξη του ασφαλιστικού και δεν έχει αυταπάτη για το κραχ του συστήματος που πλησιάζει. Μαζί με τον πανεπιστημιακό Σάββα Ρομπόλη και τον ερευνητή, κ. Γ. Ρωμανιά, αποτελούν την τριάδα που θα παίξει καταλυτικό ρόλο στο πού θα καταλήξει η διαδικασία, υπερβαίνοντας ακόμη και τον Σπ. Παπασπύρο, που ως πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ θα έπρεπε να έχει ιδιαίτερο βάρος στην αναζήτηση λύσεων για την εξίσωση των ορίων ηλικίας στο Δημόσιο.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ

Σημαντικός είναι και ο ρόλος του προέδρου του ΣΕΒ, κ. Δημ. Δασκαλόπουλου, που εντυπωσίασε όταν τάχθηκε κατά της αύξησης ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Πιο επίμονος, για να στηριχθεί οικονομικά ο Οργανισμός των ελεύθερων επαγγελματιών και να γλιτώσουν τις ποινικές διώξεις οι μικροί επιχειρηματίες που χρωστάνε στα Ταμεία, αναμένεται να είναι ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δ. Ασημακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: