Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

»Τα προγνωστικα



Του Ι.Κ.Πρετεντέρη
Από το ΒΗΜΑ
Είναι προφανές ότι η αναμέτρηση για την αρχηγία της ΝΔ έχει πάρει τα χαρακτηριστικά μιας μάχης εντυπώσεων. Μόνο που αυτή την ιδιότυπη (εκ της διαδικασίας...) εκλογή δεν την κρίνουν οι εντυπώσεις: θα την κρίνουν αυτοί που θα πάνε στις 29 Νοεμβρίου να ψηφίσουν. Για αυτό άλλωστε και, ελλείψει εκλογικού σώματος, οι δημοσκοπήσεις μπορούν να κάνουν μόνο αξιολόγηση των υποψηφίων και όχι πρόγνωση του αποτελέσματος.

Πόσοι είναι αυτοί που θα ψηφίσουν; Ουδείς γνωρίζει και ουδείς μπορεί να προβλέψει με σιγουριά. Η ΝΔ δεν έχει κανένα ανάλογο προηγούμενο ώστε να γίνουν συγκρίσεις και η σύγκριση με το ΠαΣοΚ είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένη.

Το 2007, για παράδειγμα, την πρόθεσή τους να... πάρουν μέρος στην ψηφοφορία δήλωναν τα 2/3 των τότε ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ, περίπου 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι. Τελικά ψήφισαν κάπου ανάμεσα στις εξακόσιες και στις επτακόσιες χιλιάδες- ο ακριβής και αδιαμφισβήτητος αριθμός δεν έγινε ποτέ γνωστός.

Τώρα, πρόθεση να συμμετάσχει στην ψηφοφορία δηλώνει το 50% των ψηφοφόρων της ΝΔ, δηλαδή περίπου 1,15 εκατομμύρια άνθρωποι. Αν τηρηθεί η αναλογία του ΠαΣοΚ, που ήταν ένας προς τρεις, αυτό σημαίνει ότι τελικά θα ψηφίσουν τριακόσιες πενήντα ως τετρακόσιες χιλιάδες άνθρωποι.

Θα ψηφίσουν τόσοι; Δεν είναι καθόλου βέβαιο. Αφενός μεν ο χώρος της Κεντροδεξιάς δεν έχει γενικώς την ίδια παράδοση κομματικής συμμετοχής που έχει ο κόσμος της Κεντροαριστεράς. Αφετέρου δε ο περιορισμός της ψήφου στα «εγγεγραμμένα μέλη» του κόμματος είναι προφανές ότι θα περιορίσει την προσέλευση. Αν δεν απατώμαι, άλλωστε, οι ίδιοι οι διοργανωτές της ψηφοφορίας θα εγκαταστήσουν πανελλαδικά πολύ λιγότερες κάλπες από αυτές που είχε το ΠαΣοΚ.

Υπό αυτήν την έννοια, ουδείς μπορεί να υπολογίσει τους πιθανούς ψηφοφόρους της 29ης Νοεμβρίου παρ΄ όλο που (θεωρητικά) θα πρέπει να κινηθούν κάπου ανάμεσα στις εκατόν πενήντα και στις τριακόσιες πενήντα χιλιάδες.

Ακόμη λιγότερο μπορεί να υπολογίσει κάποιος ποιον από τους υποψηφίους ευνοεί το άλφα ή το βήτα επίπεδο συμμετοχής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η υποψηφιότητα Αβραμόπουλου. Ενώ συγκέντρωνε ποσοστά της τάξεως του 20% στην ευρύτερη κοινωνία, στον στενότερο πυρήνα ψηφοφόρων της ΝΔ έπεφτε σε μονοψήφια ποσοστά και κυμαινόταν κοντά στην επίδοση του Π.Ψωμιάδη.

Γιατί τα γράφω όλα αυτά; Περίπου ως προειδοποίηση. Η εκλογή αρχηγού στη ΝΔ είναι εκλογή χωρίς ασφαλή προγνωστικά. Για αυτό και όσοι έσπευδαν ή όσοι σπεύδουν να προκαταλάβουν το αποτέλεσμα κινδυνεύουν να βρεθούν προ τεραστίας εκπλήξεως. Προσωπικά δεν είμαι καν βέβαιος ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα..
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: