Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

»BHMAτοδΟτηs

BHMAτοδότηs απο το ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

Και μέσα και έξω πάει καλά ο κ. Γ. Παπανδρέου. Μου λένε ότι τα ξένα μέσα ενημέρωσης έκαναν ουρά για να ζητήσουν συνέντευξη από τον Πρωθυπουργό την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Τελικώς ο κ. Παπανδρέου επέλεξε το αμερικανικό δίκτυο CΝΒC στο οποίο έδωσε πεντάλεπτη ζωντανή συνέντευξη. Εκατόν δέκα εκατομμύρια τηλεθεατές άκουσαν τον δημοσιογράφο να περιγράφει τον Πρωθυπουργό ως φίλο του Μπαράκ Ομπάμα και επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς με μέλη 165 σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, ανάμεσα στα οποία και οι Εργατικοί του Γκόρντον Μπράουν. O δημοσιογράφος πρόσθεσε ακόμη ότι στην Τουρκία λέμε ναι, αλλά υπό όρους, και ότι η πρώτη προτεραιότητα της Ελλάδας είναι η πράσινη ανάπτυξη. Κοντολογίς, επιβεβαιώθηκε το γνωστό: ότι η Ελλάδα φαίνεται καλύτερη από το εξωτερικό.
***
Η κυρία Λούκα Κατσέλη δεν υπάρχει περίπτωση να... κάνει πίσω όταν βάλει κάτι στο μυαλό της. Παράδειγμα, η παρακάτω ιστορία που διηγούνται κυβερνητικοί για το πώς κατάφερε να αποκτήσει γραφείο στο κτίριο του πάλαι ποτέ υπουργείου Οικονομίας στην πλατεία Συντάγματος. Ως γνωστόν, η Λούκα δεν έγινε τσαρίνα της οικονομίας και πήρε το γραφείο του υπουργού Ανάπτυξης στην οδό Μεσογείων.

Το διευρυμένο υπουργείο της, όμως, ονομάζεται «υπουργείο Οικονομίας» και περιλαμβάνει αρμοδιότητες του παλαιού υπουργείου Οικονομίας (που τώρα λέγεται Οικονομικών). Οι οξυδερκείς γνωρίζουν ότι μεγαλύτερη σημασία από τον τίτλο του αξιώματος έχει η θέση που βρίσκεται το γραφείο σου. Γι΄ αυτό η τετραπέρατη Λούκα αντί να ζητήσει να μεταφερθούν οι αρμοδιότητες (και οι σχετικές διευθύνσεις) τού Οικονομίας σε αυτήν ζήτησε να μεταφερθεί αυτή κοντά στις αρμοδιότητες του Οικονομίας.

O κ. Χ. Παμπούκης θεώρησε ότι το αίτημα «στέκει νομικά» και κάπως έτσι πέτυχε η υπουργός το ανέφικτο: να αποκτήσει δεύτερο γραφείο στο Σύνταγμα, δύο ορόφους πάνω από το γραφείο του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , στο οποίο μαθαίνω ότι θα βρίσκεται κάθε Πέμπτη. Ελπίζω από το νέο γραφείο της να πετύχει και το ανέφικτο της ανάνηψης της οικονομικής ανάπτυξης.
***
Πώς είναι δυνατόν να μην κλυδωνίζεται η Νέα Δημοκρατία όταν στυλοβάτες της παράταξης όπως ο κ. Μιχ. Λιάπης απέχουν της ζωηρής ιδεολογικής πάλης και σχεδιάζουν ταξίδια στο εξωτερικό; Μαθαίνω ότι ο πρώην υπουργός μεταβαίνει στις ΗΠΑ για να επισκεφθεί τη θυγατέρα του και θα μείνει μερικές εβδομάδες. Θα επιστρέψει μόνο για να ψηφίσει νέο αρχηγό. Αρκεί ως τότε να υπάρχει Νέα Δημοκρατία...
***
O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος και ο πρώην υφυπουργός Αμυνας και βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ κ. Κ. Τασούλας βρέθηκαν μαζί στα Ιωάννινα για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου. Κάποια στιγμή, στην πλατεία της πόλης, ο κ. Πάγκαλος σύστησε στον κ. Τασούλα έναν κάτοικο της περιοχής. «Αυτός με έσωσε κάποτε όταν είχα εγκλωβιστεί στα χιόνια» είπε ο κ. Πάγκαλος στον κ. Τασούλα. «Ελπίζω να μην έχετε μετανιώσει για την πράξη σας» είπε αμέσως ο κ. Τασούλας στον ευγενικό κύριο. Στον κ. Πάγκαλο άρεσε τόσο πολύ το σχόλιο ώστε κάλεσε τον κ. Τασούλα να μετακινηθούν με το δικό του αυτοκίνητο για τη συνέχεια του προγράμματος του εορτασμού της επετείου.
***
«Οχι» στην ημιαργία της 27ης Οκτωβρίου είπε η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου. Η εθνική εκσυγχρονίστρια πληροφορήθηκε ότι το έθιμο της εθνικής επετείου επιβάλλει υπουργική ομιλία στους εργαζομένους η οποία ακολουθείται από εκκένωση του υπουργείου σαν να έχει γίνει τηλεφώνημα για βόμβα. Μίλησε λοιπόν στους εργαζομένους, αλλά στο τέλος της ομιλίας της τούς παρακάλεσε με το γνωστό ύφος αυστηρής δασκάλας να επιστρέψουν όλοι στα γραφεία τους. Η σιωπή που ακολούθησε ήταν φυσικά εκκωφαντική και ακατάλληλη για ανηλίκους, αλλά η θαυμάστρια του Γκάντι (ναι, το έχει πει και αυτό) έκανε σαν να μην άκουσε τίποτα.
***
Η ήττα της ΝΔ είχε επίδραση ακόμη και στο άστρο της Βηθλεέμ. Αναφέρομαι στον πρόεδρο της Νομαρχιακής Επιτροπής Σάμου της ΝΔ και τέως βουλευτή κ. Κ. Καραμηνά, σύζυγο της κυρίας Βηθλεέμ Καραμηνά . Τόσο ο ίδιος όσο και η κυρία Βηθλεέμ (που ήταν υποψήφια βουλευτής στις 4 Οκτωβρίου) παραιτήθηκαν από την Τοπική Οργάνωση του κόμματος. Κανείς βέβαια δεν κατάλαβε τη διαφορά, όπως λένε οι άσπονδοι φίλοι του ζεύγους...
***
Αναστάτωση προκάλεσα την περασμένη Κυριακή στο υπουργείο Εξωτερικών, αποκαλύπτοντας τα σχέδια του κ. Δ. Δρούτσα να πάρει το μαστίγιο και να αρχίσει να κυνηγάει τους επί δεκαετίες καλά βολεμένους στα καλά πόστα εμπορικούς ακολούθους. Πρόκειται για εκείνους που δεν επιστρέφουν ανά τριετία ή πενταετία στην Αθήνα αλλά διακονούν αδιάκοπα τις (κατ΄ ουσίαν ανύπαρκτες εξ ου και το εμπορικό έλλειμμα-γίγας) εμπορικές σχέσεις της χώρας μας σε μαγευτικές πρωτεύουσες, δηλαδή απολαμβάνουν ένα είδος μόνιμης άδειας μετ΄ αποδοχών.

Oπως έμαθα, μάλιστα, κάποιοι αναγνώρισαν στο σχόλιο τον εαυτό τους και παρακίνησαν αρμοδίους να αποστείλουν επιστολή διάψευσης. Τέτοια επιστολή δεν έλαβα διότι επικράτησαν ωριμότερες σκέψεις καθώς οι «θιγόμενοι» αντιλήφθηκαν το προφανές: ότι κατέχω όλα τα στοιχεία για τους περίπου 15 επίλεκτους υπαλλήλους που εναλλάσσονται σε «τουριστικούς προορισμούς» όπως είναι οι πρωτεύουσες μεγάλων δυνάμεων και οι πρωτεύουσες χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ (μεταξύ άλλων...).

Το Οσκαρ διπλωματίας όμως δεν μπορώ παρά να το απονείμω σε κάποιους εμπορικούς ακόλουθους που βρίσκονται λίγο πριν από τη συνταξιοδότησή τους και δεν έχουν υπηρετήσει ποτέ στην Κεντρική Υπηρεσία στην Αθήνα, δεν έχουν πατήσει δηλαδή ποτέ το πόδι τους (για να εργαστούν) στην Ελλάδα. Πληρώνονται και απολαμβάνουν την καλή ζωή σε πολιτισμένες χώρες. Τους συγχαίρω διότι δίνουν ένα από τα ελάχιστα παραδείγματα που αξίζει να μιμηθεί η νέα γενιά.
***
Δεν είναι μόνο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών που απειλεί την καλοπέραση ορισμένων εμπορικών ακολούθων αλλά και «κυκλωματάκι» του υπουργείου, το οποίο φέρεται να εμπλέκεται στη συστηματική καθυστέρηση της αποστολής μισθοδοσίας στις υπηρεσίες του εξωτερικού (μαθαίνω ότι έχουν καθυστερήσει πέντε από τις έξι τελευταίες μισθοδοσίες). Το θέμα είχε απασχολήσει και τους συμβούλους της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη και συζητήθηκε εκ νέου σε συνάντηση του κ. Δρούτσα με το προεδρείο της Ενωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων (ΕΔΥ). Μου λένε ότι οι διπλωμάτες υποπτεύονται πως τα κονδύλια της μισθοδοσίας τους δυσκολεύονται να εγκαταλείψουν τη χώρα γιατί ξαποσταίνουν για λίγες ημέρες σε ιδιωτική τράπεζα και ανατοκίζονται προς οικονομική ενίσχυση κάποιων ευφυών. Πάντως η διαπίστωση ορισμένων ότι η χώρα δεν φημίζεται για τη διπλωματία της δεν μπορεί να είναι άσχετη με το γεγονός ότι όσοι εκ του προσωπικού του ΥΠΕΞ διατηρούν ελαστική σχέση με τη νομιμότητα δεν είναι ικανοί παρά μόνο για μικροκομπίνες.
***
Oύτε στο γυμναστήριο δεν μπορούν να βρουν την ησυχία τους οι star του Υπουργικού Συμβουλίου. Δεν τολμά να εμφανιστεί στο γυμναστήριο του κέντρου της Αθήνας στο οποίο είναι επίτιμο μέλος ο κ. Π. Γερουλάνος και αμέσως άλλα μέλη που βρίσκονται την ίδια ώρα εκεί, αντί να αφοσιώνονται στη γυμναστική τους, βομβαρδίζουν με μηνύματα το κινητό συνεργάτη μου με σκοπό να τον ενημερώσουν για το είδος των αεροβικών ασκήσεων που προτιμά ο υπουργός Πολιτισμού. Είναι γεγονός ότι οι εκπομπές της κλειδαρότρυπας έχουν πλήξει τους καλούς τρόπους.

Oρισμένοι μάλιστα δεν περιορίζονται μόνο στο να «καταδίδουν» τον Παύλο, αλλά τον διακόπτουν και την ώρα της γυμναστικής. Τις προάλλες νεαρός ζήτησε συγγνώμη από τον υπουργό, ενώ εκείνος έτρεχε στον διάδρομο. Τον ανάγκασε μάλιστα να χαμηλώσει την ταχύτητα σε βάδην, να κλείσει το ipod και να απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις. Ο νεαρός είχε πληροφορηθεί για την «ανοιχτή διαδικασία» αποστολής βιογραφικών και ήθελε να στείλει και εκείνος το βιογραφικό του. Πάλι καλά που δεν ζήτησε αυτόγραφο.

▅ Ο κ. Κ. Καραμανλής δεν διέψευσε μόνο τις ελπίδες των οπαδών της ΝΔ που ήθελαν έξι μήνες εξουσίας παραπάνω, αλλά και εκείνες των ηγετών του μέλλοντος. Εξηγούμαι: Συνεργάτης μου, παρακινούμενος από τη φημολογία για τη μετάβαση του πρώην πρωθυπουργού στο Πανεπιστήμιο Fletcher των ΗΠΑ προκειμένου να προσφέρει τα φώτα της γνώσης και της εμπειρίας σε νεαρούς γόνους πολιτικών οικογενειών που θα κυβερνήσουν χώρες σαν τη δική μας στο εγγύς μέλλον, έστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα και ρώτησε τους αρμοδίους του Fletcher αν ισχύουν οι σχετικές φήμες. Και έλαβε την εξής απάντηση (σε δική μου μετάφραση): «Απ΄ όσο ξέρουμε δεν υπάρχουν σχέδια να αρχίσει ο κ. Καραμανλής να διδάσκει στο Fletcher μέσα στις επόμενες εβδομάδες ή μήνες. Ωστόσο, αν ρωτάτε με αφορμή πληροφορίες που υποδεικνύουν κάτι διαφορετικό, παρακαλώ ενημερώστε μας, έτσι ώστε να χειριστούμε τυχόν αντικρουόμενες αναφορές». Πιο πιθανό λοιπόν είναι να δούμε τον κ. Καραμανλή να ψαρεύει στα ανοιχτά της Ραφήνας, παρά να διδάσκει στο Fletcher.

Δεν υπάρχουν σχόλια: