Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

»AΡΗΣ:"Ναι" σε δυαρχια και αντιπρόεδρο στη ΝΔ


Αποσπάσματα συνέντευξης του Άρη Σπηλιωτόπουλου στον Γιάννη Κουρτάκη για την «Αξία»


-Κύριε Σπηλιωτόπουλε, έχει γίνει αρκετή συζήτηση σχετικά με τη διαδικασία εκλογής του νέου αρχηγού. Ενώ αποφασίστηκε η άμεση εκλογή από την κοινωνία, ακούσαμε να προβάλλονται ενστάσεις από εσάς και τον κ. Μεϊμαράκη σχετικά με το δικαίωμα της συμμετοχής στην διαδικασία ανθρώπων που ενδεχομένως να ψηφίσουν και να μην πατήσουν ξανά το πόδι τους στη Ν.Δ. Τελικά είναι λάθος η διαδικασία που ακολουθήθηκε;

"Σε ό,τι με αφορά, ουδέποτε εξέφρασα τέτοιου είδους ενστάσεις. Το αντίθετο. Ήμουν από τους πρώτους που μίλησαν για ανοιχτές και ελεύθερες δημοκρατικές διαδικασίες από την κοινωνία. Η αρχή η δική μου ήταν, πάντα, τον τελευταίο λόγο να τον έχει η κοινωνία. Διότι ένας ζωντανός πολιτικός οργανισμός πρέπει πάντα να έχει ανοιχτούς δεσμούς και επικοινωνία με την κοινωνία. Αλλιώς απομακρύνεται και αποξενώνεται και τότε πάει να είναι κόμμα-θεσμός. Και, μάλιστα, είμαι σκεπτικός σχετικά με τον αναγκαστικό τρόπο εγγραφής, ως μελών της Ν.Δ., φίλων που θα ήθελαν να συμμετέχουν στις διαδικασίες. Δεν έχουμε λόγο να φοβόμαστε και να αποτρέπουμε συμπολίτες μας." ...

-Τόσο στις ευρωεκλογές, όσο και στις εκλογές η Ν.Δ. αναδείχθηκε σχεδόν τρίτο κόμμα στις νέες ηλικίες. Σας φοβίζει το ενδεχόμενο να μετατραπείτε σε κόμμα γερόντων;

"Με ανησυχεί περισσότερο από καθετί. Και όχι ηλικιακά, αλλά κυρίως αν σταματήσουμε να έχουμε ζύμωση με τάσεις και ρεύματα που εκπροσωπούνται από νέα μέλη. Αποτελεί ένα από τα κρίσιμα στοιχήματα που έχει να κερδίσει η Ν.Δ. για τον εαυτό της. Να εμπνεύσει και πάλι τους νέους, να τους δώσει όραμα και λόγο να ασχοληθούν με τα κοινά. Και δεν είναι το μόνο ζητούμενο. Πρέπει να καταφέρουμε να προσεγγίσουμε τα περιβαλλοντικά κινήματα, να ανοιχτούμε σε διαφορετικά κοινωνικά ρεύματα, να έρθουμε κοντά σε μη κυβερνητικές οργανώσεις. Είμαι αισιόδοξος ότι η Ν.Δ. είναι ένα ζωντανό πολιτικό κύτταρο που μπροστά της έχει το στοίχημα να ξανακερδίσει τους δεσμούς της με την κοινωνία, πάντα στην βάση των προτάσεων, των αρχών, των αξιών και των πρωτοβουλιών που θα αναλάβει."

-Η δέσμη των 18 προτάσεων που καταθέσατε έμοιαζε με μανιφέστο. Αλήθεια, θεωρείτε ότι είναι ανάγκη να επανιδρυθεί και ιδεολογικά η Ν.Δ.;

"Δεν θα έλεγα ιδεολογικά, όσο πολιτικά. Χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε την πολιτική φυσιογνωμία μας, τις αρχές και τις θέσεις μας. Στα χρόνια που πέρασαν, δεν στηρίξαμε, δεν υπερασπιστήκαμε όσο θα έπρεπε τις θέσεις μας. Έτσι, σταδιακά, απομακρυνθήκαμε από τους πολίτες. Εκεί που πρέπει άμεσα να δράσουμε είναι στο κομμάτι της οργάνωσης, της δομής, της λειτουργίας μας. Δυστυχώς, η Ν.Δ. δεν εκσυγχρονίστηκε όσο θα έπρεπε στα χρόνια που πέρασαν, με αποτέλεσμα να εμφανίζει την εικόνα ενός γερασμένου μηχανισμού. Μια εικόνα που αδικεί τα πολλά και ικανά στελέχη μας σε όλη την Ελλάδα, που δίνουν μεγάλες και σκληρές μάχες για την παράταξη μας. Αυτή η εικόνα δεν μας αξίζει και γι' αυτό και στην πορεία προς το Συνέδριο, πρέπει όλοι να συζητήσουμε γύρω από τις προτάσεις που θα μας κάνουν και πάλι ένα ελκυστικό κόμμα στην κοινωνία, με σύγχρονες προτάσεις και ανανεωμένο τρόπο λειτουργίας."

-Αλήθεια, μιλάτε για ένα πιο συλλογικό κόμμα. Θέλω να σας ρωτήσω αν σ' αυτό το κόμμα θα μπορούσε να θεσπιστεί και θέση αντιπροέδρου.

"Γιατί όχι. Χωρίς αυτό να είναι και ζωτικής σημασίας. Ξέρετε, οι θέσεις δεν έχουν και τόση σημασία, αν δεν υπηρετούν μια συγκεκριμένη φιλοσοφία. Και η φιλοσοφία η δική μου είναι η συλλογικότητα, η αξιοσύνη και η αλληλεγγύη μεταξύ των στελεχών. Είναι η απομάκρυνση μας από μηχανισμούς και επετηρίδες που μας κράτησαν και στο παρελθόν πολλά χρόνια μακριά από την εξουσία. Εάν, λοιπόν, αυτή τη φιλοσοφία μπορεί να υπηρετήσει ένας αντιπρόεδρος, ή όπως αλλιώς θέλετε να το ονομάστε, τότε ναι, είμαι υπέρ. Εάν, όμως, κάτι τέτοιο μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά προς τη συλλογικότητα, τότε διαφωνώ. Σε κάθε περίπτωση, πρώτα οραματίζεσαι το μοντέλο λειτουργίας του κόμματος και μετά δημιουργείς τις θέσεις που θα υπηρετήσουν αυτό το μοντέλο."

-Θα σας έβρισκε σύμφωνο το μοντέλο της δυαρχίας;

"Κάθε μοντέλο που ξεφεύγει από το μοντέλο του ηγέτη-μονάρχη είναι πιο κοντά στη συλλογικότητα που πιστεύω. Άλλωστε, θεωρώ ότι πολλά μυαλά μαζί αποδίδουν καλύτερα από ένα ή δύο. Παράλληλα, ας μην ξεχνάμε ότι στο τέλος του 2009 δεν υπάρχουν πια προσωποκεντρικά μοντέλα διοίκησης στα κόμματα. Όλοι κινούνται σε πιο συλλογικά και διαδραστικά μοντέλα λειτουργίας."

-Αλήθεια, ο ρόλος της Οργανωτικής Επιτροπής μέχρι πού φτάνει; Για παράδειγμα, ο κ. Σιούφας θα είναι και πρόεδρος του Συνεδρίου;

"Ο κ. Σιούφας με έχει τιμήσει με την εκτίμηση του και τη συνεργασία του και συνεπώς δεν είμαι αντικειμενικός. Άλλωστε, δεν με απασχολούν διαδικαστικού τύπου θέματα. Δεν έχει άλλωστε και μεγάλη αξία το ποιος θα είναι ο πρόεδρος του Συνεδρίου, αλλά εάν θα δοθεί ο λόγος στα στελέχη στο Συνέδριο. Κάτι που μέχρι σήμερα δε φαίνεται να γίνεται αποδεκτό και επιτρέψτε μου να θεωρώ ότι βλάπτει την εικόνα συνοχής της Νέας Δημοκρατίας."

-Πρωτίστως ως στέλεχος της Ν.Δ. και δευτερευόντως ως βουλευτή σας έχει ενοχλήσει το γεγονός ότι εδώ και μήνες δεν έχει συγκληθεί κανένα από τα επίσημα όργανα του κόμματος;

"Ασφαλώς και το γεγονός ότι τα όργανα του κόμματος δεν συνέρχονται -ως όφειλαν- σε τακτές ημερομηνίες, όπως αυτές ορίζονται από το καταστατικό, δημιούργησε μια ασφυξία στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Έτσι, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και αυτή η πίεση δημιούργησε έκρηξη."

-Αν και έχετε ερωτηθεί κατ' επανάληψη, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν θεωρείτε ότι θα πρέπει στην εκλογική διαδικασία να εκπροσωπηθεί και η γενιά των σαραντάρηδων.

"Πρέπει, πρωτίστως, να εκπροσωπηθεί η πολιτική. Δεν έχει τόση σημασία η ηλικία. Η σημασία βρίσκεται στις πολιτικές προτάσεις, στο όραμα, στην προοπτική που αυτές δίνουν. Σε ό,τι με αφορά, στη διαδρομή μας προς τις εκλογικές διαδικασίες θα δίνω το «παρών» μέσα από πολιτικές προτάσεις."

-Εσείς θα είστε υποψήφιος;

"Το ζήτημα δεν είναι αν θα είμαι εγώ υποψήφιος. Δεν υπάρχει κανένα θέμα ικανοποίησης κάποιας προσωπικής φιλοδοξίας. Το ζήτημα είναι αν θα κουβεντιάσουμε πολιτικά. Αν μιλήσουμε πολιτικά και αν δω ότι γίνεται πολιτική και ουσιαστική κουβέντα και γίνεται κουβέντα από τους σημερινούς υποψηφίους, δεν υπάρχει κανένας λόγος να προστεθούν υποψηφιότητες. Για να προστεθεί μία ακόμα υποψηφιότητα σημαίνει ότι αναπτύσσεται μία δυναμική τέτοια που την επιβάλλει, γιατί ακριβώς δεν έχουμε πετύχει την πολιτική κουβέντα."

-Υιοθετείτε τους φόβους που εκφράζονται από διάφορες πλευρές ότι η μακρά προεκλογική περίοδος μπορεί να αφήσει ανεπούλωτες πληγές στη Ν.Δ.;

"Πιστεύω ότι όσο μακρά και να είναι η προεκλογική περίοδος για τη Ν.Δ., μόνο κέρδος μπορεί να φέρει. Γιατί έτσι δίνεται η δυνατότητα να μιλήσουμε πολιτικά και μέσα από εξαντλητικό διάλογο να καταγράψουμε και τα αίτια που μας οδήγησαν στην ήττα της 4ης Οκτωβρίου, αλλά και να συγκροτήσουμε προτάσεις για την οργανωτική και λειτουργική μας ανασυγκρότηση. Και μην ξεχνάτε ότι το 1997, οπότε ο Κώστας Καραμανλής εξελέγη αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, είχε προηγηθεί εξάμηνος διάλογος και προσυνεδριακές διαδικασίες."

Δεν υπάρχουν σχόλια: