Tου Αντώνη Καρακούση
Από ΤΟ ΒΗΜΑ
Κοντεύει να περάσει σχεδόν ένας μήνας από τη μεγάλη νίκη του ΠαΣοΚ και ο πυρετός των πρώτων ημερών δείχνει να έχει κοπάσει. Οι περισσότεροι που ενθουσιάστηκαν στην αρχή από τα βιογραφικά, από την περιστολή των κρατικών αυτοκινήτων ή από τη δημόσια διαβούλευση, παρατηρούν πλέον με πιο ψυχρό μάτι τα τεκταινόμενα, αξιολογούν πιο αυστηρά τα πρόσωπα και αρχίζουν να διπλοκοιτούν, να αξιολογούν τις πολιτικές και τις αποφάσεις. Πολλοί, για παράδειγμα, διερωτώνται πόσο θα καθυστερήσει ακόμη η τοποθέτηση των νέων γενικών γραμματέων και επισημαίνουν ότι η συνέχεια στο κράτος δεν εγγυάται αυτή τη στιγμή την πρόοδο, αλλά αντιθέτως τη συνέχιση της φθοροποιού πορείας των προεκλογικών μηνών. Στην περιφέρεια, αλλά και στο κέντρο επίσης, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αισθάνονται ότι οι περιφερειακοί διοικητές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και οι πρόεδροι των νοσοκομείων συνεχίζουν, σπασμένες σε μικρά ποσά, τις αναθέσεις έργων και προμηθειών σύμφωνα με τους όρους και τις συνήθειες τις προηγούμενης περιόδου...
...Στις εφορίες, στα τελωνεία και στις άλλες νευραλγικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών παραμένουν αδιοίκητοι περίπου 80.000 υπάλληλοι, οι οποίοι πιθανώς να αυτενεργούν για το καλό, για το κακό ή απλώς δι΄ ίδιον όφελος. Αντιστοίχως έχει περάσει ένας μήνας και η πρώτη κλίμακα ηγεσίας της χώρας δεν έχει συμπληρωθεί, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν συντονισμένες και ολοκληρωμένες δράσεις.
O υπουργός Οικονομικών για παράδειγμα, που τούτο τον καιρό αντιμετωπίζει προβλήματα με τις αγορές ή τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, συνομιλεί σχεδόν μόνο με τον εαυτό του. Δεν έχει φυσικούς συμμάχους ή δεν εμπιστεύεται αυτούς που έχει στη μάχη που δίνει για τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων και την αποτροπή πιθανών πιέσεων από το εξωτερικό. Οπως και αν έχει, δυσκολεύεται στην προσπάθεια να χειρισθεί το πλήθος των εκκρεμοτήτων χωρίς διοίκηση, χωρίς επιτελείο και χωρίς άνετες συνεννοήσεις, π.χ. με τον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας. Το αυτό ισχύει και για την κυρία Λούκα Κατσέλη η οποία φιλοδοξεί να οργανώσει αναπτυξιακή πολιτική, χωρίς να έχει ακόμη ορίσει υπεύθυνο του ΕΣΠΑ. Αντιστοίχως η κυρία Τίνα Μπιρπίλη σχεδιάζει περιβαλλοντική και ενεργειακή πολιτική χωρίς επαφή με τους υπευθύνους της ΔΕΗ, των Ελληνικών Πετρελαίων, της ΔΕΠΑ και τόσων άλλων κρίσιμων για το έργο της παραγόντων του δημόσιου τομέα. Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι δύναται να συγκροτήσει ολοκληρωμένη πολιτική χωρίς τη συμμετοχή τους. Πιθανώς τα ίδια να αντιμετωπίζει ο κ. Γερουλάνος με τον ΟΠΑΠ.
Χωρίς τον έλεγχο της βασικής πηγής χρηματοδότησης του πολιτισμού και του αθλητισμού τι πολιτική να κάνει; Ο κ. Ρέππας επίσης, ο οποίος πιθανώς δεν συνομιλεί με τους υπευθύνους των πολλών ζημιογόνων συγκοινωνιακών φορέων που εποπτεύει, πώς δύναται να ορίσει προτεραιότητες και στόχους. Θα μπορούσε να αναφέρει κανείς άπειρα παραδείγματα προκειμένου να πείσει ότι χάνεται πολύτιμος πολιτικός χρόνος, όπως και ότι το μήνυμα της αλλαγής εξασθενίζει, καθώς περνούν οι ημέρες χωρίς να πιάνεται ο ταύρος από τα κέρατα.
Oφείλει να γνωρίζει η κυβέρνηση ότι όσο περνά ο καιρός θα αυξάνονται οι κρίσεις και τα σχόλια, και βεβαίως τα προβλήματα θα πολλαπλασιάζονται. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αντιμετώπισή τους. Γι΄ αυτό και επιβάλλεται να συγκροτήσει το ταχύτερο το πρώτο και δεύτερο επίπεδο ηγεσίας. Οσο καθυστερεί χάνει δυνάμεις, υποστέλλει τις προσδοκίες και κυρίως δεν κυβερνά όπως αναμένει ο ελληνικός λαός.
Κρατούμενος στις φυλακές είχε στο κελί του κοκαΐνη, χασίς και μαχαίρια
Πριν από 47 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου