Τρίτη, 19 Απριλίου 2011

»Επελαση Ακροδεξιας στη Φινλανδια

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ
«E» 19/4

Εχει κάτι το πολιτικά ανατριχιαστικό το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που έγιναν προχθές στη Φινλανδία. Η εκλογική επέλαση της Ακροδεξιάς, του Κόμματος των Αληθινών Φινλανδών, προσέλαβε διαστάσεις που παγώνουν το αίμα, καθώς αποκαλύπτουν μια σαρωτική μετατόπιση της φινλανδικής κοινωνίας προς τη ζώνη του ...πολιτικού λυκόφωτος.
Σχεδόν... πενταπλασιάστηκε (!) το ποσοστό των Αληθινών Φινλανδών: από 4,1% που ήταν στις βουλευτικές εκλογές του 2007, πριν από τέσσερα χρόνια, εκτινάχθηκε στο 19%! Από 5 έδρες που είχε αυτό το ακροδεξιό κόμμα στη 200μελή Βουλή, τις έκανε... 39! Τυπικά, η φινλανδική Ακροδεξιά κατέκτησε την τρίτη θέση σε εκλογική απήχηση, αλλά πρακτικά είναι πλέον ισοδύναμη με το δεύτερο κόμμα, το Σοσιαλδημοκρατικό, από το οποίο υστερεί κατά μόλις... 0,1%! Και το πρώτο κόμμα άλλωστε, ο δεξιός Εθνικός Συνασπισμός, δεν υπερέχει ούτε καν μιάμιση μονάδα από τους ακροδεξιούς, καθώς έχει μόλις 20,4% έναντι 19%!
Είναι εφιαλτικό να σκέπτεται κανείς πως στη φινλανδική Ακροδεξιά αρκεί να αυξήσει μόλις κατά 1,5% το ποσοστό της για να γίνει πρώτο κόμμα! Και να σκεφθεί κανείς ότι στην απερχόμενη Βουλή οι Αληθινοί Φινλανδοί ήταν το όγδοο και τελευταίο κόμμα στα οκτώ κόμματα που εκπροσωπούνταν και εκπροσωπούνται στο φινλανδικό κοινοβούλιο...
Και μόνο τα προαναφερθέντα στοιχεία αρκούν για να εξηγήσουν γιατί μιλήσαμε για «πολιτικά ανατριχιαστικό» αποτέλεσμα των φινλανδικών βουλευτικών εκλογών. Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη χειρότερο, που επιτείνει τις ανησυχίες για το πού βαδίζει η φινλανδική κοινωνία.
Από τα υπόλοιπα επτά κόμματα του κοινοβουλίου της Φινλανδίας πλην των Αληθινών Φινλανδών, και τα επτά -ναι, και τα επτά!- έχασαν ψήφους και ποσοστά με τελικά μοναδικό κόμμα που ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826&subid=2&pubid=62604953

Δεν υπάρχουν σχόλια: