Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

»ΣφIγγουν την ευρωζωνη

Ελευθεροτυπία,

ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΕΠΕΒΑΛΕ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ
Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ

«Υιοθετήσαμε ένα πλήρες πακέτο οικονομικών μέτρων»... Με τη φράση αυτή χαιρέτισε τις πρωινές ώρες της Παρασκευής ο πρόεδρος των 27, Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, το «κλείσιμο» από τους Ευρωπαίους ηγέτες του «πακέτου» μέτρων που αποτελούν τη ...συνολική απάντηση της ευρωζώνης στην κρίση δημοσίου χρέους των μελών της.
Ενα «πακέτο» που προώθησε η Γερμανία, το τροποποίησε ο Χ.Β. Ρόμπαϊ και υιοθετήθηκε με την ικανοποίηση αιτήματος του Βερολίνου, ως προς τη σταδιακή γερμανική συνεισφορά στο μόνιμο μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Η Ανγκελα Μέρκελ είχε, λοιπόν, την πρώτη και την τελευταία λέξη στο «πακέτο», τα βασικά σημεία του οποίου είναι:
1 Προσωρινό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας: το Ταμείο αυτό ετέθη σε λειτουργία από την άνοιξη του 2010 και λήγει το 2013. Η πραγματική δυνατότητα δανειοδότησης αυξήθηκε από 250 δισ. ευρώ σε 440 δισ. ευρώ. Θα έχει επίσης τη δυνατότητα αγοράς εθνικών ομολόγων από την πρωτογενή αγορά, μέτρο που θα συνεχιστεί από το μόνιμο μηχανισμό που θα διαδεχθεί το ταμείο από τα ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=262424

Δεν υπάρχουν σχόλια: