Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

»Το παραδειγμα του Γιωργου Καμινη

kassimatis@kathimerini.gr

Μολονότι οι επιπτώσεις του θέματος τάραξαν τον δημοσιογραφικό μικρόκοσμο, υποθέτω ότι θα διέφυγε από τους περισσότερους σας το γεγονός ότι ο νέος δήμαρχος Αθηναίων ξεκίνησε την προσπάθειά του για το συμμάζεμα των οικονομικών του δήμου, αγγίζοντας το πιο δύσκολο ζήτημα. Το ζήτημα που θα του ...εξασφάλιζε –όπως εν τέλει συνέβη– ορκισμένους εχθρούς, προερχόμενους από μία εκ των επαγγελματικών τάξεων του τόπου με τη μεγαλύτερη επιρροή: τους δημοσιογράφους. Προ δεκαπενθημέρου περίπου και μόλις δύο μήνες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο δήμος Αθηναίων απέλυσε (με τον έναν ή τον άλλον τρόπο) 82 δημοσιογράφους, από τους περίπου 280 που εργάζονταν ώς τότε στον δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 984».
Είναι γεγονός ότι ο σταθμός λειτουργούσε πολυτελώς: με ετήσιο κόστος άνω των 10 εκατομμυρίων, με σχεδόν δεκαπλάσιο δημοσιογραφικό δυναμικό εν σχέσει με τους ιδιωτικούς ραδιοσταθμούς και με μηδαμινή ακροαματικότητα. Είναι επίσης γεγονός ότι ο χειρισμός μιας τόσο λεπτής υπόθεσης δεν ήταν ο καλύτερος. Κατανοώ την πικρία, ακόμη και την οργή, δημοσιογράφων που πληροφορήθηκαν την απόλυσή τους λίγα λεπτά προτού ξεκινήσουν την εκπομπή τους. Η δε δημοσίευση του καταλόγου των απολυθέντων, με τον μισθό του καθενός, καθώς και με παρατηρήσεις που μόνον η διεύθυνση του σταθμού μπορούσε να έχει στη διάθεσή της ήταν πράξη επονείδιστη για όποιον έχει την ευθύνη της. Ωστόσο, οι περικοπές (οι γενικότερες, όχι μόνον οι μισθολογικές) απέφεραν στον δήμο εξοικονόμηση πέντε εκατομμυρίων ετησίως, τα οποία θα διοχετεύσει στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, όπως δήλωσε ο Γ. Καμίνης σε πρόσφατες συνεντεύξεις του.
Υπό το πρίσμα αυτό, το μέλλον του «Αθήνα 984» δεν ήταν ζήτημα δεξιάς ή αριστερής προσέγγισης, αλλά της κοινής λογικής (που τόσο σπανίζει) και τίθεται με το εξής δίλημμα: Χρησιμοποιώ τους υπάρχοντες πόρους για να συντηρήσω μια μονάδα του δήμου της οποίας οι υπηρεσίες αφορούν κυρίως –για να μην πω, αποκλειστικώς– τους εργαζομένους σε αυτήν (η περίπτωση του ραδιοσταθμού) ή τους χρησιμοποιώ για να συντηρήσω κάποιες άλλες μονάδες (η περίπτωση των Βρεφονηπιακών) των οποίων οι υπηρεσίες είναι ζωτικής σημασίας για χιλιάδες οικογένειες; Οσο και αν δυσαρεστώ συναδέλφους με τους οποίους συνυπήρξαμε* στον ίδιο επαγγελματικό χώρο, την ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_13/03/2011_435754

Δεν υπάρχουν σχόλια: