Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

»Ο πρΟεδρος και η ματαιοτητα των προσπαθειων μας

kassimatis@kathimerini.gr

Το πνεύμα της ηττοπάθειας, που διέπει την κυβέρνηση και διαχέεται στην κοινωνία, επιβεβαιώθηκε χθες με τον επισημότερο (και συνάμα τον θλιβερότερο) τρόπο από τον κορυφαίο της πολιτείας. Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με σκοπό να τον ενημερώσει για τη Σύνοδο Κορυφής και, ενώπιον των δημοσιογράφων, ο Κάρολος Παπούλιας αποφάνθηκε ότι... «αν δεν βρει λύσεις η Ευρώπη... χαθήκαμε».
Ετσι αποκομμένη από το γλωσσικό περιβάλλον της η φράση του προέδρου ακούγεται ανώδυνη, ασήμαντη και κοινότοπη. Μέσα στο πλαίσιο όμως του διαλόγου που είχε προηγηθεί με τον Γ. Προβόπουλο και τον οποίον κατέγραφαν οι τηλεοπτικές κάμερες, η φράση ισοδυναμεί με παραδοχή ήττας στην προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα για να υπερβεί την κρίση και, ουσιαστικά, προαγγέλλει το τέλος. Ο λόγος είναι ότι, προηγουμένως, ο διοικητής της Τραπέζης είχε τονίσει ότι η λύση των προβλημάτων μας «θα βρεθεί εδώ και όχι στις Βρυξέλλες» και, επίσης, ότι πρέπει να πάψουμε να αναζητούμε «τον από μηχανής Θεό, που μας λύνει τα προβλήματα χωρίς εμείς να κάνουμε τίποτε».
Μου είναι αδύνατο να πιστέψω ότι ο Πρόεδρος δεν επιθυμεί να βρούμε μόνοι μας τη διέξοδο από την κρίση και ότι, με τη φωνή του, εκφράζει την Ελλάδα του κρατισμού και των ελλειμμάτων, που βασίζει την ευημερία της στην «καλοσύνη των ξένων», τους οποίους μάλιστα συστηματικά εξαπατούσε με πλαστά στατιστικά στοιχεία επί χρόνια. Προτιμώ να πιστεύω ότι ο Πρόεδρος (με την άπειρη σοφία του και τεράστια πείρα του...) απλώς εξέφρασε μια προσωπική του εκτίμηση περί της ματαιότητος της καταστάσεώς μας. Αλλά και στην περίπτωση αυτή, ο πρόεδρος στέλνει το λάθος μήνυμα στους πολίτες και δη στην κρισιμότερη ώς τώρα φάση της προσπάθειας. Για τον λόγο ότι, δόξα τω Θεώ, η Ελλάδα δεν είναι «τζαμαχιρία», όπως ήθελαν να την κάνουν οι ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_11/03/2011_435404

Δεν υπάρχουν σχόλια: