Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

»Επειγει η αλλαγη «εθνικου σπορ»

Του Αγγελου Σταγκου ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν έχει καμία απολύτως σημασία αν ο Δ. Γεωργακόπουλος αποπέμφθηκε ή παραιτήθηκε από τη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, αρμόδιου για τα φορολογικά και τελωνειακά θέματα. Σημασία έχει ότι ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος του συγκεκριμένου υπουργείου για τη συλλογή των εσόδων αντικαθίσταται, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ...κυβέρνηση και ειδικά το οικονομικό επιτελείο της έχουν αποτύχει ώς τώρα να αυξήσουν τα έσοδα του κράτους. Η υστέρηση των εσόδων κατά 870 εκατομμύρια ευρώ το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου μιλάει μόνη της.
Ολοι γνωρίζουν ότι ο όποιος στόχος της αύξησης των εσόδων στην Ελλάδα συνδέεται με τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Της φοροδιαφυγής που έχει ποικίλες μορφές και ανεξέλεγκτες διαστάσεις και που ανάλογα με τις εποχές δικαιολογείται από διαφόρους με διαφορετικά επιχειρήματα. Τώρα ζούμε την εποχή που οι δικαιολογίες αναφέρονται στην κρίση και στην αδυναμία μεγάλων κατηγοριών πολιτών να πληρώσουν φόρους και να αποδώσουν ΦΠΑ εξαιτίας της. Την εποχή των παχιών αγελάδων έφταιγε η αδυναμία του συστήματος μηχανογράφησης να διασταυρώσει τα στοιχεία, πιο παλιά η έλλειψη συστήματος μηχανογράφησης.
Η αλήθεια είναι όμως μία και διαχρονική: οι Ελληνες δεν αισθάνονται ότι οφείλουν να πληρώνουν φόρους, γιατί το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης είναι εξαιρετικά μειωμένο και οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί είναι επίσης εξαιρετικά, ανίκανοι και διεφθαρμένοι. Περί αυτού πρόκειται κατ’ αρχήν, πριν προστεθεί και η ευθύνη του...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_12/03/2011_435524

Δεν υπάρχουν σχόλια: