Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

»Ο Γιωργος θελει, ο Σαρκο προσπαθει, η Μερκελ διαταζει‏

Μαρία Δεναξά http://www.aixmi.gr/index.php/giorgos-thelei-sarko-prospathei-i-merkel-diatazei/


Κάθε φορά που προαναγγέλλεται ο ερχομός του Έλληνα πρωθυπουργού στο Παρίσι για να συναντήσει τον Νικολά Σαρκοζί, μου φαίνεται ότι κάτι παθαίνουμε σαν λαός… Μας έρχεται στο μυαλό το περίφημο «Ελλάς -Γαλλία – Συμμαχία», το οποίο συνοδεύεται απο πλήθος δημοσιογραφικών σεναρίων που προαναγγέλλουν την... απόλυτη υποστήριξη του Σαρκοζί στις μάχες του Γιώργου Παπανδρέου και της Ελλάδας, για το θέμα της οικονομίας στις κρίσιμες συνόδους Κορυφής. Έπαψα να απαριθμώ, πλέον, τις φορές που ο σούπερ-Σαρκοζί «μας έσωσε» (και καλά) απο την χρεοκοπία, έκανε την στρίγγλα Μέρκελ αρνάκι, έδωσε ένα καλό μάθημα στους Ευρωπαίους κτλ κτλ κτλ…
Αδιαμφισβήτητα η καλή πρόθεση από την γαλλική πλευρά υπάρχει και ο Σαρκοζί τη δείχνει με ένα φιλί στο μάγουλο του Γιώργου, ένα σκούντημα στην πλάτη όταν τον ξεπροβοδίζει στο προαύλιο του Ελιζέ ή έναν καλό λόγο στις Βρυξέλλες… Αλλά αυτά που ξέραμε καλό είναι να τα ξεχάσουμε από δω και μπρος!
Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011… Ετοιμάζομαι να καλύψω άλλη μια επίσκεψη Παπανδρέου στο Παρίσι. Μετρώ την Τρίτη σε διάστημα μόλις τεσσάρων μηνών. Είμαστε μια μέρα πριν από άλλη μια κρίσιμη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες. Τα τηλέφωνα έχουν σπάσει. Συναδέλφοι απο Ελλάδα, Γερμανία και Λονδίνο θέλουν να αποκρυπτογραφήσουν την καθοριστικής σημασίας συνάντηση Σαρκοζί -Παπανδρέου. Τους μεταφέρω ότι ο Τύπος, τον οποίο μονοπωλεί το θέμα της Λιβύης, δεν κάνει καμία αναφορά στη συνάντηση. Ούτε καν στη σύνοδο κορυφής. Και εξηγώ ότι από διπλωματικής πλευράς επικρατεί ανεξήγητη σιγή ιχθύος.
- «Μα πώς είναι δυνατόν», με ρωτούν. Η απορία λύνεται λίγα λεπτά αργότερα στο γραφείο Τύπου του Προεδρικού Μεγάρου απο έναν γνωστό Γάλλο συνάδελφο.
«Μαρία, έχουμε τα δικά μας… Μας απασχολεί η Λεπέν, η Λιβύη, το ξέπλυμα της τιμής της γαλλικής διπλωματίας. Όσο κι αν θέλει ο Παπανδρέου, ο Σαρκοζί δεν μπορεί! Για την αυριανή σύνοδο όλα είναι αποφασισμένα και υπαγορευμένα από την «δικτατορία» του Βερολίνου», μου απαντά. Η λέξη «δικτατορία» και, μάλιστα, απο Γάλλο δημοσιογράφο, με σοκάρει αλλά η χρήση της μου δίνει να καταλάβω ξανά τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η «ισχυρή» για μας Γαλλία απέναντι στη Γερμανία. Κι ας μη πολυφαίνεται αυτό.
Η ανεργία στη χώρα καλπάζει (1,8 εκατομμύρια Γάλλοι παίρνουν φέτος το επίδομα αλληλεγγύης), όπως αποκαλούν εδώ το επίδομα ανεργίας. Αύξηση 6% σε σχέση με πέρυσι. Αντί για 1,6%, η αύξηση του ΑΕΠ για το 2010 άγγιξε μόλις και μετά βίας το 1,4%.
Η ψυχρολουσία για τους Γάλλους συνεχίζεται με την αναγγελία -ανήμερα της επίσκεψης Παπανδρέου- ότι η αύξηση του ελλειματος κατά 4,2 δισ. ευρώ το τελευταίο έτος οφείλεται στον έκτακτο δανεισμό με 1,4 δισ. ευρώ της Γαλλίας προς την Ελλάδα ! Πώς, λοιπόν, με μια τέτοια αξιοθρήνητη κατάσταση στη γαλλική οικονομία ο Σαρκοζί θα εξακολουθεί να ενσαρκώνει τον Ρομπέν των Φτωχών στην ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.aixmi.gr/index.php/giorgos-thelei-sarko-prospathei-i-merkel-diatazei/

Δεν υπάρχουν σχόλια: