Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

»Η μπατιριμενη Ελλαδα στα νυχια διεθνων αρπακτικων

Λευτέρης Παπαδόπουλος http://www.aixmi.gr/index.php/i-batirimeni-ellada-sta-nyxia-diethnon-arpaktikon/


Προτού η Ελλάδα μπει, τα δύο τελευταία χρόνια, στην τραγική οικονομική περιπέτεια που την στραγγαλίζει σήμερα –χρέος, ύφεση, πληθωρισμός, ανεργία κλπ- δεν είχα ιδέα για το τι σημαίνει «Οίκος Αξιολόγησης». Έπαθα και έμαθα: Ρώτησα ένα φίλο μου, διαπρεπή οικονομολόγο, «τι, τέλος πάντων, είναι αυτοί οι Οίκοι», που... έχουν τη δύναμη να στέλνουν στο «απόσπασμα» οικονομίες κρατών και να βυθίζουν στην απελπισία εκατομμύρια πολίτες; Και μου απάντησε. Λεπτομερώς.
Αυτοί οι Οίκοι, είναι διεθνή «μαγαζιά», διεθνείς εταιρείες, που τις συγκροτούν οικονομολόγοι, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, επικοινωνιολόγοι, τραπεζικοί και κεφαλαιούχοι, οι οποίοι, ερευνούν, με κάθε λεπτομέρεια, πώς πορεύεται οικονομικώς, κάθε χώρα -και με βάση αυτές τις έρευνες, βγάζουν τα συμπεράσματά τους και βαθμολογούν, με δικά τους κριτήρια, την πιστοληπτική ικανότητά τους.
Ας το πούμε με ένα απλό παράδειγμα: Ο τάδε επιχειρηματίας βγαίνει στην αγορά για να πάρει ένα δάνειο. Αυτός που θα του δώσει, όμως, το δάνειο, θα ρωτήσει τον άλφα, τον βήτα, τον γάμμα συναλλασσόμενο –τραπεζίτη, έμπορο, προμηθευτή- αν ο εν λόγω επιχειρηματίας είναι εντάξει στα αλισβερίσια του, πληρώνει τα χρέη του, πάει καλά στη δουλειά του ή είναι ασυνεπής και μπαταχτσής. Αυτήν, ακριβώς, τη ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.aixmi.gr/index.php/i-batirimeni-ellada-sta-nyxia-diethnon-arpaktikon/

Δεν υπάρχουν σχόλια: